Selçuk Bey, bel ağrısının nedenleri nelerdir?
Bel ağrısının en sık nedeni mekanik bel ağrısı olarak adlandırılan ve sıklıkla belin kas, ligaman(bağ) ve eklemlerinin hasarlanması veya doğru çalışmamasından kaynaklanan ağrı tipidir. Beldeki ağrıların nedeni basit bir kas spazmı(kasılması) olabileceği gibi; omurga tümörleri, bel kayması, omurga kanal daralması ve omurga kırıkları gibi daha ciddi nedenler de olabilir. Her ne kadar bel ağrılarının en sık nedeni mekanik bel ağrısı olsa da 3 ay veya daha fazla süreli bel ağrısı (kronik bel ağrısı) şikayetiniz mevcutsa doktorunuza muayene olmanız gerekir.
Bel ağrısı nasıl tedavi edilir?
Mekanik bel ağrısı ve kas spazmı için öncelikle medikal(ilaç) tedavi verilir. Medikal tedavi fayda etmez ise fizik tedavi ve rehabilitasyon bölümüne danışılarak uzman doktorun uygun gördüğü tedavi uygulanır. Medikal tedavi ve fizik tedaviye yanıt alamayan hastalarımıza, uygun ise önce ameliyatsız tedavi seçeneklerini uyguluyoruz.
Bel ağrısı için ameliyatsız tedavi seçenekleri nelerdir?
Hastamızı muayene ettikten ve radyolojik görüntüleme yöntemlerini inceledikten sonra hastamıza transforaminal enjeksiyon, faset eklem enjeksiyonu, radyofrekans termokoagülasyon veya ozon tedavisi yöntemlerinden uygun olanları öneriyoruz. Bu tedavi yöntemleri genel anestezi almadan lokal anestezi(bölgesel uyuşturma) ile hasta uyanık olarak ameliyathane ya da tam donanımlı görüntüleme merkezlerinde röntgen cihazı altında uygulanmalıdır. Transforaminal enjeksiyonda, fıtık baskısı altındaki sinir bölgesine röntgen görüntüsü kılavuzluğunda direk olarak ilaç verilerek ağrının giderilmesi ve sinir ödeminin azaltılması amaçlanır. Faset eklem enjeksiyonu ve radyofrekans termokoagülasyon yöntemlerinde ise omurların birbiri ile yaptığı eklemlerin neden olduğu ağrılar, radyofrekans cihazı kullanılarak ağrı bölgesine verilen ısı ve ilaçlar ile yok edilmeye çalışılır. Ozon tedavisinde ise disk içine ozon verilerek fıtık parçalarının küçültülmesi sağlanmaya ve disk basıncı azaltılmaya çalışılmaktadır.
Her bel ağrısı, bel fıtığı habercisi midir?
Bel ağrısı şikayeti olan insanların büyük çoğunluğu öncelikle bel fıtığından şüphelenirler. Oysa bel ağrılarının ancak %2-3’ü ameliyat gerektirecek bulgularda ve boyutta bel fıtıklarından kaynaklanmaktadır.
Bel fıtığı nedir? Nasıl oluşur?
Bel fıtığı beyin ve sinir cerrahisi uzmanlık alanı içinde yer alan ve günlük pratikte çok yoğun olarak karşılaştığımız bir sorundur. Bel fıtığı omurlar arasında yer alan disk denilen yumuşak yapıyı saran iki kapsülün yırtılması sonucu çıkan parçanın omurilik veya bacağa giden sinir köküne bası yapmasıyla oluşur.
Bel fıtığına yol açan etkenler nelerdir?
Travma, obezite, ağır kaldırma, bilinçsizce yapılan spor aktiviteleri, sürekli ayakta durma, ofiste uzun süre kötü oturma pozisyonu, kişisel yatkınlık ve bazı metabolik hastalıklar bel fıtığı etkeni olabilmektedir.
Bel fıtığının belirtileri nelerdir?
Bel ve/veya bacak ağrısı, bacak ve/veya ayakta kuvvet kaybı, karıncalanma ve uyuşma hissi, idrar ve gaita kaçırma bel fıtığı belirtileridir.
Bel fıtığı tedavisi kararını nasıl veriyorsunuz? Ameliyat kriterleri neler?
Aslında genel kanı olarak zor karar verilen bir hastalık olarak bilinmesine rağmen bizim kırmızı çizgimiz olarak kabul edilen 3 ameliyat kriteri vardır: Bacak ve/veya ayakta kuvvet kaybı, idrar ve gaita kaçırma, hastanın iş, sosyal veya aile yaşamını etkileyecek ve medikal-fizik tedaviye yanıt vermeyen kalça veya bacak ağrısı ameliyat kriterleri arasında sayılabilir.
Ameliyat kararı verilen hastalarda ameliyat seçenekleri nelerdir?
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı diğer adıyla full endoskopik diskektomi veya mikrodiskektomi ameliyatı öneriyoruz.
Bu ameliyat seçenekleri her hastaya göre değişiklik gösteriyor mu?
Saydığımız iki ameliyat yöntemi de tüm tip bel fıtıklarında uygulanabilir. Ancak güncel son teknolojik gelişmeler doğrultusunda tüm bel fıtığı ameliyatlarını tam kapalı ameliyat yöntemiyle yapıyoruz.
Tam kapalı bel fıtığı ameliyatı diğer adıyla full endoskopik bel fıtığı ameliyatı nedir, nasıl yapılıyor?
Tam kapalı veya full endoskopik bel fıtığı ameliyatı yaklaşık 6 mm boyundaki kesi ile girilerek yapılan ve hasta için ameliyat sonrasında konforu çok yüksek bir ameliyattır. Tüm tip bel fıtıklarında tam kapalı bel fıtığı ameliyat yöntemi kullanılabilir.
Tam kapalı bel fıtığının avantajları nelerdir?
Avantajları 1 cm’den küçük kesi, ameliyat sırasında kas dokusunun sıyrılmaması, kemik doku kesilmemesi ve ameliyat sonrası iyileşme dokusu dediğimiz istenmeyen omurilik zarına yapışarak sorun yaratan doku oluşumunun çok az veya hiç olmamasıdır.
Hastalar ne zaman taburcu oluyor?
Hastalarımızı ameliyattan 4 saat sonra yürütüyoruz. Sabah ameliyat olmuş hastamızı akşamüstü, öğleden sonra ameliyat olmuş hastamızı ise ertesi sabah taburcu ediyoruz.
Hastaların ameliyat sonrası iş veya sosyal yaşama dönüş süresi ne kadar?
Hastalarımız ofis çalışanı ise ve çok zorunlu olarak işlerine dönmek isterlerse bu süre 1 haftadır. Ağır çalışma koşullarında olan hastalarımız içinse ameliyat sonrası 2 hafta dinlenmeyi öneriyoruz.
Kendimizi bel fıtığından nasıl koruyabiliriz?
Bunun en önemli yolu bel sağlığına uygun bir yaşam sürmekten geçmektedir. Uygun beden kitle indeksine sahip olmak, düzenli spor yapmak, yük kaldırma kurallarına uygun hareket etmek yani yere çömelerek ve kaldıracak yükü bedene yakın olarak kaldırmak, iki elde 7 kilodan fazla yük kaldırmamak, ofis yaşamında ergonomik bir koltuk kullanmak, ofis çalışma sürecinde her saatte bir 5 dakika oturduğu yerden kalkmak ve dolaşmak, omurga sağlığına uygun bir yatakta uyumak, araç kullanırken her 1.5 saatte bir mola vererek 5 dakika araçtan inerek yürümek, her tür spora başlama aşamasında ilgili spor dalındaki eğitici konumundaki kişilerden danışmanlık almak sayılabilir.
INSTAGRAM: drselcukozdogan
WEB: www.selcukbozdogan.com