Bisiklet İle Yeni Yerler Keşfetmek ve Kendini Rüzgârın Dinlendirici Ahengine Bırakmanın Keyfi Çok Harika

Bisiklet İle Yeni Yerler Keşfetmek ve Kendini Rüzgârın Dinlendirici Ahengine Bırakmanın Keyfi Çok Harika Bisiklet İle Yeni Yerler Keşfetmek ve Kendini Rüzgârın Dinlendirici Ahengine Bırakmanın Keyfi Çok Harika

Asortie Mobilya Yönetim Kurulu Başkanı Murat Erat, iş yaşamındaki başarısının yanı sıra disiplinli kişiliği ve spora verdiği önemle de tanınıyor. Hafta içi yoğun bir çalışma temposu içerisinde olan buna rağmen sporunu aksatmayan başarılı iş insanı hafta sonları da çoğunlukla açık havada spor yapmayı tercih ediyor. Sosyal yaşantısında sportif yaşam tarzıyla dikkat çeken, fit görünümünü ve iş yaşamındaki enerjisini spora borçlu olduğunu söyleyen Murat Erat’ın pek bilinmeyen bir yönü var ki o da bisiklet. Bisiklet Federasyonu’na kayıtlı profesyonel bir bisikletçi olan Murat Erat ile bisiklet sporuna olan tutkusunun nasıl başladığını, bisiklet sporuna gönül veren biri olarak nasıl beslendiğini ve bu uğraşıyla ilgili gelecek hedeflerini Klass okurları için konuştuk.    

Murat Bey, sağlıklı beslenme ve sporun sizin için bir yaşam biçimi olduğunu biliyoruz. Pek bilinmeyen bir yönünüz var ki o da bisiklet. Bisiklete binme tutkunuz kaç yaşında nasıl başladı?
Aslında bisiklet herkesin olduğu gibi benim de çocukluktan kalma bir tutkumdu. Öğrencilik hayatımda amatörce kullandım. Fakat üniversite yıllarında daha profesyonel bir hale geldi bendeki bu tutku. Çalışma hayatına girdiğimde bir müddet ara vermek zorunda kaldım ama aklımdan silemedin. Uzun yıllardır profesyonel anlamda bisiklet kullanıyorum. Özellikle yurt dışında Ukrayna ve Odesa’da kaldığımda daha fazla kullanıyorum. Çünkü Türkiye’de bisiklet kullanmak halen çok zor. İnsanlar bisiklet kullananlara trafikte zor anlar yaşatıyorlar. Bizim kültürümde henüz tam oturmuş bir spor dalı değil. Ama her şeye rağmen bisiklet ile yeni yerler keşfetmek ve kendini rüzgârın dinlendirici ahengine bırakmanın keyfi çok harika.

“İLK PROFESYONEL BİSİKLETİMİ İNGİLTERE’DEN GETİRMİŞTİM”
Profesyonelleşme süreciniz nasıl oldu? İlk profesyonel bisikletinizi ne zaman aldınız?
Üniversitede iken bölgesel bisiklet kulüplerine üye olarak başladım. Tabi o zaman çok yüksek fiyatlara satılan profesyonel bisikletleri alamadım ama elimdeki bisikletler ile birçok gezi ve yarışa katıldım. Daha sonra Federasyona üye oldum. Üye olduktan sonra da daha fazla organizasyona katıldığımdan ilk profesyonel bisikletimi İngiltere’den getirmiştim. 2006 yılında ilk profesyonel bisikletimi aldım diyebilirim.

Kaç bisikletiniz var? Genelde nerelerde bisiklete biniyorsunuz? Haftanın belli günleri gibi uyguladığınız özel bir bisiklet idmanı var mı?
Bisikletler binildiği ortamlara göre çeşitli fonksiyonlara sahip oluyor. Mesela bir yarış bisikletini dağda kullanamazsınız. Onun için profesyonel bisikletçilerin birden fazla bisikleti vardır. Benim de 3 tane yarış bisikleti, 2 şehir bisikleti, 2 dağ bisikleti ve 1 ileri düzey dağ bisikleti olarak da adlandırabileceğimiz crossbike denilen bisikletim var. Ayrıca yurt dışındaki evlerimde de 2 şer adet bisikletim var. Yarış veya şehir bisikletlerimi genelde İstanbul içindeki Bebek, Arnavutköy, Kuleli, Çengelköy, Sarayburnu sahillerinde, şehir dışında ise Muğla, Antalya, Denizli, Tekirdağ, Çanakkale Yalova gibi sahillerde kullanıyorum. Dağ bisikletini ise İstanbul başta olmak üzere Türkiye’nin birçok şehrinde dağlara ve doğaya çıkarak kullanıyorum. Bunun yanında Dubai ve Ukrayna’da kaldığım zamanlarda buralarda da çok fazla bisiklet turlarına çıkıyorum. Dubai’de genelde asfalt olduğu için yarış bisikletini kullanırken, Ukrayna ve Moldova’da ise şehir bisikletlerimi kullanıyorum.

“UZUN BİSİKLET TURLARINA ÇIKMADAN ÖNCE VÜCUDUN SIVI DENGESİNİ KORUYACAK ŞEKİLDE GIDALAR ALIYORUZ”
Bisikletçiler nasıl besleniyor? Özel bir beslenme programı uyguluyor musunuz?
Bisikletçiler ile sporcuların beslenme düzenleri benzer özelliklere sahip ama özellikle uzun bisiklet turlarına çıkmadan önce vücudun sıvı dengesini koruyacak şekilde gıdalar alıyoruz. Tura başlamadan en az 1-2 saat önce hafif şekilde yemek yiyorum. Uzun turlarda mola esnasında genellikle protein ağırlıklı hafif gıdalar alıyorum. Zaten ben yapı olarak çok değişik lezzetleri tatmayı seven ama çok yemek yemeyi sevmeyen birisiyim.

“2006 YILINDA İSTANBUL BİSİKLET YARIŞMASI’NDA BİRİNCİ OLMUŞTUM”
Profesyonel olarak yıllardır bisiklete biniyorsunuz. Bağlı olduğunuz bir dernek, katıldığınız turlar ya da önemli yarışmalar ve ödülleriniz var mı?
Bisiklet sporu ile ilgili Türkiye’de birçok dernek var ama genel işleyiş derneklerden ziyade bisiklet grupları ile işliyor. Ben Bisiklet Federasyonu’na kayıtlı profesyonel bir bisikletçiyim. Elbette ben de birkaç derneğe üyeyim ama daha çok turlara özellikle sosyal medyadan organize olan profesyonel gruplar ile katılıyorum. Bu gruplar farklı kişilerle tanışmama ve yeni dostluklar kazanmama da imkân sunuyor. Bugüne kadar gerek üniversitelerin gerekse belediye veya diğer kamu kurumlarının ve en önemlisi de Bisiklet Federasyonu’nun organize ettiği birçok yarışmalara katıldım. Bu yarışmalarda dereceye girip ödül aldığım da birçok organizasyon var tabi. Özellikle 2006 yılında İstanbul Bisiklet Yarışması’nda birinci olmuştum.

“ÖNÜMÜZDEKİ YILLARDA TÜRKİYE’NİN İLK “PROFESYONEL BİSİKLET SÜRÜCÜ KURSU” PROJEMİZİ HAYATA GEÇİRMEK İSTİYORUZ”
Bisiklet tutkunuzla ilgili gelecekte yapmayı planladığınız bir hedefiniz var mı?
Bisiklet insanı stres aleminden uzaklaştırıp, kendini tanımasına imkân veren ve yeni yerler yeni dostluklar kurmasını sağlayan sağlık dolu bir spor dalı. Bu spor dalının ülkemizde gelişmesi ve özellikle de gençlerin bu alana ilgi duyması benim çok arzu ettiğim bir şey. Bunun için önümüzdeki yıllarda Türkiye’nin ilk “Profesyonel Bisiklet Sürücü Kursu” projemizi hayata geçirmek istiyoruz. Tamamen ücretsiz olacak şekilde, federasyon bünyesinde yapmayı düşündüğümüz proje ile gençlerin bu spora ilgisini artırmayı ve profesyonel şekilde yapmalarını amaçlıyoruz. Ülkemizde belediyeler ile görüşüp asfalt kenarlarına bisiklet yolları yapılması için çeşitli derneklerimiz aracılığı ile çalışmalar yapıyoruz. Bir de dezavantajlı ve engelli gençleri de bu spora teşvik edecek bir plan üzerinde çalışıyoruz.
 
 

Murat Erat