Bollywood Sinemasını Kayseri’ye Taşıdık

Bollywood Sinemasını Kayseri’ye Taşıdık Bollywood Sinemasını Kayseri’ye Taşıdık

4.Uluslararası Kayseri Altın Çınar Film Festivali danışma kurulu üyesi yapımcı Nurdan Tümbek Tekeoğlu büyük ilgi gören festivali Klass’a anlattı...

Müzikalleri aratmayan sahneleri, izleyiciyi saran oyunculuklarıyla film sektöründe kendine has bir yeri olan Bollywood filmleri bu sene 18-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nde Kayserili sinemaseverlerle buluştu. ünlü yapımcı Vivek Singhania’nın da konuk olduğu festivalde 11 Hint yapımı film festivalde beyaz perdeye yansıdı. Festivalde ayrıca Nurdan Tümbek Tekeoğlu’nun yapımcılığını üstlendiği ünlü balet Rudolf Nureyev’in hayatının anlatıldığı “Düşlerinin Adası“ ve eşi Orhan Tekeoğlu’nun yönettiği Doğu Karadeniz insanının sıra dışı yönlerini ele alan “Sıra dışı İnsanlar” belgeseli de özel gösterimle sinemaseverlerin beğenisine sunuldu. Bu yıl uluslararası tema olarak Bollywood sinemasına yer verilen festivalde Hint yapımı filmlerin sinemaseverlerle buluşmasına aracılık eden İstanbul Ticaret üniversitesi öğretim üyesi, yapımcı ve danışman Yrd. Doç. Dr. Nurdan Tümbek Tekeoğlu 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali ve Bollywood filmlerinin festivalde yer alma sürecini Klass’a anlattı.

 

“4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nde bu yıl uluslararası tema olarak Bollywood sinemasına yer verdik ve Hindistan’dan ona yakın sinemacıyı ağırlayarak 11 Bollywood yapımı filmin gösterimini gerçekleştirdik.”

 

“Festivallerin dünya üzerindeki kültürlerin birbirleriyle kaynaşması için çok önemli bir buluş olduğunu düşünüyorum. ülkemizde daha çok festival düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca devletle özel sektörün bu festivallere destek vermesi, sanatseverlerin de festivallere ilgi göstererek manevi destek sağlaması çok önemli.”

 

Nurdan Hanım, yerli ve yabancı başarılı sinemacıların bir araya geldiği 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali bu yıl 18-22 Mayıs tarihleri arasında düzenlenerek sinemacıları sanatseverlerle bir araya getirdi. öncelikle Kayseri’de sanat dolu günlerin yaşanmasına vesile olan bu festivalin doğuşunu ve festivale destek veren kuruluşları sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?

Yolculuğumuza Yücel çakmaklı Film Atölyesi ve Anadolu Sinemacılar Derneği olarak 2013 yılında Talas Kültür ve Sanat Festivali adı ile başladık. T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı, T.C Başbakanlık Tanıtma Fonu, Kayseri Valiliği, Oran Orta Anadolu Kalkınma Ajansı destekleri ile bu yıl dördüncüsünü düzenleyeceğimiz Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nin heyecanını, mutluluğunu ve haklı gururunu yaşıyoruz.

 

“BOLLYWOOD SİNEMASINI KAYSERİ’YE TAŞIDIK”

Bu yılki festivalde Bollywood filmlerinin seyredilmesine aracılık ettiniz. Bu süreçten kısaca bahseder misiniz?

öncelikle çok güzel dostluklar kurduğumuz sinema dünyasında her kültürden filmi Türk izleyicisiyle buluşturmaktan dolayı çok mutlu olduğumuzu belirtmek isterim. 2013’te Yunanistan’da Corinth Film Festivali’ne seçilen “öyle Sevdim ki Seni” adlı filmimizle “Dünya Sineması” ödülünün sahibi olmuştuk. Corinth Film Festivali’nde dünyaca ünlü Hintli film yapımcısı Vivek Singhania ile tanıştım. İstanbul’a ve Türkiye’ye büyük ilgi duyan yapımcı ile bir süre sohbet ettik. Bana Türkiye’de ve İstanbul’da bir film yapmak istediğini söyledi. Zaman içinde kendisiyle diyaloğumuzu ilerlettik. “öyle Sevdim ki Seni” Kayseri’de 3. Altın çınar Film Festivali’nde açılış filmi olarak yer aldı. Festival direktörü Kadir Turnalı’ya Vivek Singhania’yı davet edip edemeyeceğimizi sorduğumda severek kabul etti ve Singhania’yı geçen seneki 3. Altın çınar Film Festivali’ne davet ettim. Vivek Bey, geçen sene Kayseri’ye geldi. Bir araç istedi ve çekim mekanları için Kayseri’nin altını üstüne getirdik. Festival direktörü ile bir sonraki seneyi konuşurken, neden Bollywood sineması olmasın dedik ve kendisine “ödüllü film, belgesel ve kısa filmleri Kayseri’ye getirir misin?” diye sorduk. Vivek Singhania hiçbir karşılık beklemeden ve büyük bir özveriyle bu organizasyonu yapmayı kabul etti. Böylece 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali ile Bollywood sinemasını Kayseri’ye taşıdık. Vivek Bey, ayrıca kültürel olarak Türkiye ile Hindistan’ın pek çok ortak noktası bulunduğunu ve Almanya’da özellikle Türkler tarafından Bollywood filmlerinin çok seyredildiğini söyledi. Bunun üzerine Bollywood filmlerini Türkiye’deki sinemaseverlerle buluşturmaya karar verdik. Yash Roj ve Eros gibi iki büyük Hint yapım şirketi filmlerini vermeyi kabul etti. Camera d'Or at Cannes film festivaline aday olan “Titli” ile yönetmeni Kanu Behl gelirken, Bollywood’da büyük ses getirmiş Eros yapımcılık tarafından hayata geçirilen “Dam Laga Ke Haisha” filmi ile yönetmeni Sharat Katariyan da festivalde konuğumuz olarak yer aldı. Umarız bu işbirliği Türk ve Hintli sinemacılara örnek olur ve bu sayede daha pek çok başarılı projeyi hayata geçirilir.

 

Peki, görkemli bir organizasyona sahne olan 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali nasıl finanse edildi?

Altın çınar Film Festivali Kadir Turna liderliğinde çok önemli işlere imza atıyor. Kayseri dünyaya tanıtılıyor. Tabii ki Türkiye Cumhuriyeti Kültür ve Turizm Bakanlığı da bu duruma kayıtsız kalmıyor. Her sene bu festivale bir bütçe ayırıyor. Festivale ayrıca Kayseri Valiliği de destek oluyor. Ekip çok başarılı sinemacılardan oluşuyor ve hummalı bir çalışma ile bir mucize ortaya çıkıyor. Kadir Turna aynı zamanda konservatuar mezunu bir oyuncu ve Patika isimli müzik grubunun da sanat yönetmeni.

 

“KAYSERİLER FESTİVAL SAYESİNDE SİNEMA DOLU GüNLER YAŞADI”

Bu yılki festival programından kısaca bahseder misiniz? 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nde sinemaseverlerle hangi filmleri buluşturdunuz?

4. Altın çınar Film Festivali’nin açılışını “Ankara Yazı Veda Mektubu” filminin galasına yaptık. Galada filmin oyuncuları Gürkan Uygun, İpek Tuzcuoğlu, Burçin Abdullah, yapımcısı Galip Güner ve yönetmeni Kemal Uzun’un yanı sıra çok sayıda sinemaseveri ağırladık. Festivalimiz çerçevesinde belgesel, kısa film ve animasyon yarışma kategorileri yer aldı. Yarışma kategorileri için beşer kişiden oluşan seçici kurul içerisinde Atalay Taşdiken, Bennu Yıldırımlar, Semra Güzel Korver, Bedir Acar, Şafak Tavkul, Doç. Dr. Nesrin Tan Akbulut gibi isimlerin yanı sıra Hindistan’dan Yapımcı Vivek Singhania, İngiltere’den Yönetmen Neil McCartney, Belçika’dan Animatör &Yönetmen Nancy Phelps gibi kendi alanlarında uzman isimler görev aldı. 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nde bu yıl uluslararası tema olarak Bollywood sinemasına yer verdik ve Hindistan’dan ona yakın sinemacıyı ağırlayarak 11 Bollywood yapımı filmin gösterimini gerçekleştirdik. Moskova Film Festivali Direktörü Evgenia Tirdatova’yı da Kayseri’de misafir ederek Orhan Tekeoğlu ile birlikte çektikleri ve yapımcılığını üstlendiğim dünyaca ünlü balet Rudolf Nureyev’in hayatının ve Türkiye tutkusunun anlatıldığı “Düşlerinin Adası” belgeselinin prömiyerini gerçekleştirdik. Yapımcılığını yine benim üstlendiğim, yönetmenliğini eşim Orhan Tekeoğlu’nun yaptığı Doğu Karadeniz insanının sıra dışılığını anlatan “Sıra dışı İnsanlar” ve yönetmenliğini Atalay Taşdiken’in yaptığı Aşık Veysel Şatıroğlu’nun hayatını konu alan “Ah Yalan Dünyada” belgesellerinin özel gösterimlerini yaptık. Ayrıca Reis çelik, Müfit Can Saçıntı ve sürpriz oyuncuların katılımıyla söyleşi ve atölye çalışmaları yapıldı, gala gecesinde dereceye giren filmlere toplam 30 bin TL ödül dağıtıldı ve her yıl olduğu gibi Yeşilçam’dan bir oyuncuya “Yaşam Boyu Onur ödülü” üç sanatçıya ise “Sinemanın çınarı” onur ödülleri takdim edildi. Kısacası Kayseriler 18-21 Mayıs tarihleri arasında sinema dolu günler yaşadı.

 

Yapımcısı olduğunuz “Sıra Dışı İnsanlar Belgeseli” 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nde bir kez daha seyirci ile buluşurken, festivalde “Rudolf Nureyev: Düşlerinin Adası” belgeselinde de Türkiye prömiyeri yapıldı. Bu iki belgeselden kısaca bahseder misiniz?

“Sıra dışı İnsanlar” belgeselinin 52. Antalya Film Festivali’nde prömiyerini yaptık ve ardından 17 Aralık’ta Cemal Reşit Rey’de seyirci ile buluşturduk. 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nde ise belgeselimizi Kayserili seyircilerin beğenisine sunduk. Tabii Rudolf Nureyev: Düşlerinin Adası belgeseli ile ilgili heyecanımız çok farklı. Belgeselin yönetmenleri Moskova Film Festivali Koordinatörü Evgenia Tirdatova ile Orhan Tekeoğlu. Dünyanın gelmiş geçmiş en büyük baletlerinden Tatar kökenli Rudolf Nureyev’in Türkiye sevgisinin anlatıldığı bir belgesel. Başrolde Yasemin Pirinçcioğlu ve canlandırmada Tevfik Erman Kutlu var. Nureyev’i yakından tanımış olan ünlü balerinler Nilay Yeşiltepe, Hülya Aksular, iş insanları Zeynep-Metin Fadıllıoğlu, Asaf Güneri de anılarını aktarıyorlar ve ayrıca Ezio Frigerio ve Oskar ödüllü kostümcü Franca Squarcipiano da Nureyev’in sanatına ve titizliğine dair düşüncelerini paylaştılar. Belgesel geçen sene İstanbul’da Topkapı Sarayı’nda, Rüstem Paşa Camii’nde, Kapalıçarşı’da, Fethiye Gemiler Adası’nda ve İzmir Bademli Köyü’nde çekildi. Yapımcılığını Evgenia, Yasemin Pirinçcioğlu ve benim üstlendiğimiz belgesel için Yasemin Pirinçcioğlu New York’taki arşivden gün ışığına çıkmamış video görüntüleri alarak Nureyev’in tüm dünya tarafından bir kez daha tanınmasına yardımcı oldu. 

 

Peki, büyük ilgi gören 4. Uluslararası Kayseri Altın çınar Film Festivali’nin ardundan önümüzdeki dönemde gündeminizde ne gibi çalışmalar yer alacak?

Haziranda bütçesini kitlesel fonlama ile Fongogo’dan temin ettiğimiz, proje danışmanlığını Orhan Tekeoğlu’nun, yönetmenliğini de benim Marmara üniversitesi’nden doktora hocam Prof. Dr. Mehmet Tığlı’nın yaptığı “İkiz Yıldızlar” isimli bir kısa film çekimimiz var. Şu anda da yine Orhan Tekeoğlu yönetmenliğinde ALS Derneği için iki dakikalık bir tanıtım filminin çekimi ile uğraşıyoruz. Seneye bir kısa metraj, bir belgesel ve bir de uzun metraj çalışmalarımız olacak.

 

“FESTİVALLER DüNYA üZERİNDEKİ KüLTüRLERİN BİRBİRLERİYLE KAYNAŞMASI İçİN çOK öNEMLİ BİR BULUŞ”

Son olarak kültür-sanat alanında gerçekleştirilen çalışmalara büyük emek harcayan bir isim olarak okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mıdır?

Festivallerin dünya üzerindeki kültürlerin birbirleriyle kaynaşması için çok önemli bir buluş olduğunu düşünüyorum. Fransa’da 500’den fazla festival var. Bu açıdan ülkemizde daha çok festival düzenlenmesi gerekiyor. Ayrıca devletle özel sektörün bu festivallere destek vermesi, sanatseverlerin de festivallere ilgi göstererek manevi destek sağlaması çok önemli.