Yasemin Hanım, sizi daha yakından tanıyabilmemiz için bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
8 yıldır İstanbul’da Konuşma terapistliği hizmeti vermekteyim. Lisans eğitimimi, Anadolu Üniversitesi’nde, Yüksek lisansı Sofya Üniversitesi Dil ve Konuşma Terapistliği Bölümü’nde yaptım. Klinik stajımı Anadolu Üniversitesi’ne bağlı Dilkom’da tamamladım. 8 yıldır İstanbul’da Medical Park Hastanesi ve kuruculuğunu kendim yaptığım dil konuşma kliniğimde danışanlarıma hizmet vermekteyim.
Bir konuşma terapisti ne yapar ve siz kimlere konuşma terapisi hizmetini veriyorsunuz?
Farklı seviyelerde çocuklarda ve yetişkinlerde konuşma, dil, iletişim, yutma ve ses bozukluklarının yönetimi ve tedavisini rehabilitasyonunu konuşma terapistleri yapar. Hizmet verdiğimiz kesim erken çocukluk döneminde başlayıp yaşlılık dönemine kadar uzanan geniş bir yelpazeyi kapsamaktadır.
En sık rastlanan konuşma bozuklukları nelerdir?
Gecikmiş dil konuşma, Kekemelik, hızlı bozuk konuşma, ses bozuklukları (vokal kord nodülü polip, kist) konuşurken sesin kısılması çatlaması gibi ses bozuklukları. Fonolojik ve Artikülasyon bozuklukları, afazi dizartri gibi beyin kanaması kaza gibi travmatik beyin hasarlarının neden olduğu dil ve konuşma bozuklukları, işitme engeline, dikkat eksikliği ve hiperaktiviteye bağlı konuşma bozuklukları, Otizm ve Down sendromu gibi sendroma bağlı dil ve konuşma bozukluklarıdır.
Konuşma bozukluklarına sahip çocukların konuşma terapistinden destek almadığı durumlarda ne oluyor?
İletişim birçok öğrenme alanının temel taşıdır ve iletişim becerileri ile ilgili sorunlar ortalama altında okul başarısına ve performansına neden oluyor. Çocuğunuzun uygun sınıf düzeyinde okuduğunu ve yazdığını derse sözlü düzeyinde katıldığını, dikkatini verebildiğini soruları yaşına uygun yanıtlayabildiğini gözlemlemelisiniz. Aksi halde konuşma anlaşılırlığı düşük bazı sesleri üretemeyen ya da yanlış üreten çocukları örnek olarak verecek olursak sesleri söyledikleri gibi yazacak bu da okul akademik başarısını etkilediği gibi sosyal ve duygusal gelişimini de olumsuz etkileyecektir. Bir süre sonra çocukta konuşmada kaçınma davranışı gözlemleme de olasıdır. Çocuklar ilkokula başlarken konuşmaları yabancılar tarafından %100 anlaşılır olmalıdır. İnsanların sürekli olarak çocuğunuzdan yavaşlamasını soruları ve cümleleri tekrar etmesini istediğini fark ederseniz bu çocuğunuzuz konuşma sorunu olduğuna dair bir işaret olabilir. Bu gibi durumlarda mutlaka konuşma terapisti desteği almanızı tavsiye ederiz.
Pandemi dönemi küçük yaştaki çocukların konuşma pratiğini nasıl etkiledi?
Pandemi döneminde teknoloji ve ekranın aşırı kullanımı çocuklarda gecikmiş konuşma riskini arttırdı. Küçük çocuklar iletişim ve konuşmayı taklit ederek öğrenir. Pandemide dört duvar arasında olan ve sürekli televizyon, tablet, bilgisayarda ekranla çok haşır neşir olan çocuklar tek yönlü bir iletişime maruz kaldılar. Araştırmalara göre 0-3 yaş arasındaki çocuklarda her yarım saatte izlenen ekran çocuklarda gecikmiş konuşma riskini %50 arttırıyor. Bu yüzden bu yaş grubundaki çocukları ekrandan kesinlikle uzak tutmalıyız. Diğer yaş grubundan çocuklara da sınırlı bir süreyle izin verilmesini öneriyoruz. Yaşa göre ne kadar izin vermeniz gerektiğini yaşı on ile çarparak hesaplayabilirsiniz. Mesela 4 yaşı 10’la çarparsak sonuç 40 çıkıyor ve 40 dakikadan sonra ekran başında kalmaması gerekiyor.
Instagram :konusmaterapisti|_