Esra Kocakaya : “Yorgun Gözler, Derin Çizgiler, Düşük Göz Kapakları İçin Oküloplastik Cerrahi İle Tanışın”

Esra Kocakaya :  “Yorgun Gözler, Derin Çizgiler, Düşük Göz Kapakları İçin Oküloplastik Cerrahi İle Tanışın” Esra Kocakaya : “Yorgun Gözler, Derin Çizgiler, Düşük Göz Kapakları İçin Oküloplastik Cerrahi İle Tanışın”

Dünyagöz Hastaneler Grubu’ndan Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Arife Esra Kocakaya, Oküloplastik Cerrahi’ye Dair Merak Edilenleri Klass’a Anlattı Dünyagöz Hastaneler Grubu’ndan Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Arife Esra Kocakaya, insanları olduğundan daha yaşlı ve yorgun gösteren göz kapağı problemlerinin, iyi hekimin son teknoloji ile buluşması sayesinde günümüzde sorun olmaktan çıktığını söylüyor. Doğuştan gelen göz kapağı sorunları, yılların etkisiyle oluşan göz kapağı düşüklükleri ve göz çevresinde oluşan kırışıklıklara karşı çeşitli oküloplastik cerrahi teknikler ve cerrahi dışı yöntemlerin geliştirildiğini belirten Op. Dr. Arife Esra Kocakaya; “Doğuştan gelen veya yaşlanmayla birlikte kaşta veya göz kapaklarında oluşan düşme, torbalanma ve göz çevresi kırışıklıkları; kişiye mutsuz, yorgun ve uykulu bir görünüm verebiliyor. Tıp dilinde ‘ptozis’ denilen göz kapağı düşüklüğü hem yeni doğan bebeklerde hem yetişkinlerde hem de yaşlılarda görülebiliyor. Cerrahi yöntemlerle tedavi edilen göz kapağı düşüklüklerinde, operasyonun başarısını etkileyen en önemli nokta, oküloplastik cerrahi eğitimi almış tecrübeli bir hekim ve bu operasyona uygun dizayn edilmiş ameliyathanelerdir” diyor. Dünyagöz Hastaneler Grubu’ndan Göz Hastalıkları uzmanı Op. Dr. Arife Esra Kocakaya ile oküloplastik cerrahinin ne olduğu ve nasıl yapıldığını Klass okurları için konuştuk.  

Üst göz kapağı düşüklüğü kimlerde olur? Nasıl düzeltilir?
Kapak düşüklükleri doğuştan olabilir ya da ileri yaşlarda gelişebilir. Göz kapağını kaldıran kas değişik yöntemlerle sıkılaştırılabilir ya da kapak askı yöntemi ile kaldırılır. Çocuklarda geri dönüşümsüz göz tembelliğine neden olabilen kapak düşüklükleri görme aksını kapatıyorsa gecikmeden ilk fırsatta düzeltilmelidir; aksı kapatmıyorsa en ideal olarak 2-4 yaş arasında yapılan cerrahilerle iyi ve kalıcı sonuçlar alınabilmektedir. Erişkin dönemde de ptozis ortaya çıkabilmektedir. Bu duruma nadiren bazı nörolojik rahatsızlıklar sebep olabilmekte ve eğitimli bir oküloplastik cerrahın yapacağı detaylı muayene ile sebep ortaya konulabilmektedir.

Göz kapağı problemlerinin sebepleri neler?
Genellikle altta yatan en önemli etmen genetiğimizdir; ilaveten yaşla birlikte azalan kolajen sıkılığı, bağ dokudaki zayıflama ve kemik dokudaki erime, göz çevremizde kendini farklı problemlerle belli ediyor. Üstüne üstlük yoğun iş temposu, hava kirliliği, zararlı güneş ışınları, yorucu şehir hayatı gibi faktörler karşısında da yorgun düşerek, yaşlı ve bitkin bir görünüme sahip olabiliyoruz. Gözlerimiz ise bu yorgunluğu en çok ele veren bölge olarak dikkat çekiyor. Aşırı göz ovuşturma, kapağımızı şişiren alerji veya enfeksiyonlar, geçirdiğimiz travmalar, kontakt lens kullanımı ve yatış pozisyonumuz dahi göz çevremizde gevşeme ve sarkmalara yol açabilmekte. Görme kalitesini de ciddi anlamda etkileyebilen bu problemler, estetik açıdan kişileri olduğundan daha rahatsız ve mutsuz gösterebiliyor ve hissettirebiliyor. Bu nedenle gözün muayenesi kadar göz çevresinin muayenesi de büyük önem taşıyor.

Göz kapağının estetik problemlerine
nasıl müdahale edilir?
Kapak problemlerine cerrahi ve/veya cerrahi dışı yöntemlerle çözüm bulabiliriz. Kişinin problemini birlikte detaylıca analiz ederiz; sadece cerrahi ile düzelebilecek durumlar için anatomiye uygun cerrahi plan yaparız. Diğer durumlarda botoks, dolgu, plazma tedavisi, radyofrekans, PRP, mezoterapi, gibi pek çok yardımcı yöntem kullanılır. Önemli olan hastanın gereksinimlerine yönelik en uygun tedavinin tek başına veya kombin olarak uygulanabilmesidir.

Göz kapağı ameliyatı sonrası
süreç nasıl oluyor?
Ameliyat, doğru ellerde yapıldığında, zannedildiği gibi zor bir süreç değildir. Ameliyat esnasında veya sonrasında acı ya da ağrı hissedilmez. Hastanede 2 saatlik buz uygulamalı gözlemin ardından hasta gözleri açık vaziyette evine gider. İlk 2-3 gün soğuk uygulaması önerilir. Ortalama 1 hafta, maksimum 2 hafta sürebilen şişlik, morluk süreci olabilir. Öne eğilme, ağırlık kaldırma, ağır spor yapma haricinde rutin aktivitelerde kısıtlama olmaz. 7-10 gün arasında dikişler alınır. Ameliyat zaten çok küçük kesilerden ve hatta çoğu durumda cilt kesisi olmaksızın yapılır; bu nedenle iyileşme süreci sonunda iz kalma ihtimali hemen hiç yoktur.

Oküloplastik cerrahi başka hangi
konularla ilgilidir?
Doğuştan ya da yaşa bağlı olarak göz kapaklarında gelişen içe ya da dışa dönme, kirpik bozuklukları, asimetri düzeltimi, göz kapağı kitleleri gibi hastalıkların tedavileri oküloplastik cerrahiyle yapılır. Tiroide bağlı göz ve kapak problemleri, aşırı sulanmaya neden olan göz yaşı kanalı tıkanıklıkları, protez göz gerektiren durumlar, göz çukurundaki hastalıklar ve kitleler, kemik kırıklarının ve göz yaşı yolları yaralanmalarının tamiri, yani gözün çevresindeki tüm problemler oküloplastik cerrahinin konularıdır.