Fatma Hanım, öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Hayatın içinde sevgi dolu ve enerjisi yüksek bir insanım. Aynı zamanda bir anne ve eş. Meslek olarak da aile danışmanlığı yapıyorum. Psikoloğum. Bu konuda da gerçekten hayatı daha güzel kucaklamak, sorunları çözmek, insanlara destek vermek ve hayat yolculuğunda karşımıza çıkan bazı yanlış yolları egale edip doğru yolu bulmaları için insanlara yardımcı oluyorum. İnsanların dünyasında güzel bir rol aldığımı düşünüyorum.
Aile danışmanlığının önemi nedir?
Gençler maddi ve manevi olarak kendilerini evliliğe hazır hissettiklerinde aile kurmaya karar veriyorlar. Bu evlilik içerisinde bazen pürüzler oluşabiliyor. Karakter çatışmaları ve iletişim çatışmaları ortaya çıkabiliyor. Bir bakıyoruz ki hayatın içinde dengeler bozulabiliyor. Orada aile danışmanı olarak bizler devreye giriyoruz. Bir kanaat önderi ve bilirkişi rolünde oluyoruz. Artı ve eksileri doğru bir şekilde insanlara eğiterek ve öğreterek gösteriyoruz. Bu şekilde gençlerimize ve insanlara yardımcı oluyoruz. Aileyi yapısını ve temelini bozmadan daha güçlü bir şekilde devam etmesini sağlıyoruz. Anne, baba ve çocuklara toplu halde danışmanlık vermeyi çok seviyorum. Anne ve baba düzelince çocuğun travması da otomatik olarak geçiyor. Çocuk da anne ve babasının davranış tarzını modelleyeceği için kendi yuvasını taşıyacak. Çocukken aldığımız rol modeller hayatımızın gerçeği oluyor.
Danışanlarınız size ne gibi sorunlarla geliyor?
En büyük sorunumuz iletişim bozukluğu. Beklentilerin karşılanmaması, karşı tarafın kendi dünyasında yaşıyor olması, ben ve sen savaşları karşılaştığımız belli başlı sorunlar. Bu da ciddi bir cepheleşmeye sebep oluyor. Bu cepheleşmenin sonunda ev bir savaş alanına dönüşüyor. Böyle bir ortam oluştuğunda çaresizlik ortaya çıkıyor.
Peki siz böyle bir durumda çiftlere nasıl yardımcı oluyorsunuz?
Bu konuda aslında çok güzel teknikler var. Benim en çok başarılı olduğum ise bilinçaltı çalışmaları. Bilinçaltı çalışmaları gerçekten işe çok yarıyor. Örneğin bir beyefendi çok agresif, çok asabi. Kendisi bu durum için ‘Sülalem böyle’ diyor. Bunu bir genetikmiş gibi anlatıyor. Bilinçaltı kayıtlarına baktığımızda ise babasını modellediğini görüyoruz. Buradan çıkan sistemle bilinçaltındaki baba modelini sildiğimizde kişi kendi kimliği ile yaşamına devam ediyor. Bu da çok hızlı bir şekilde çözüme neden oluyor.
Bu tür sorunları olan çiftlere sizin önerileriniz nelerdir?
Gençlere evlenmeden önce sertifikasyon çalışması adı altında bir program için çalışıyoruz. Bir aile danışmanı, bir avukat ve bir jinekolog’tan oluşan bir ekiple gençlere eğitim vermek istedik. Gençlerin kendini ve birlikte olduğu kişiye tanıması çok önemli. Gençlere eşlerini tanıyıp tanımadıklarını anlamak için bazı testler uyguluyoruz. Çoğu kişi eşini gerçekten tanımıyor.
Yakın zamanda Cahide Palazzo’da bir etkinlik düzenlemeyi planlıyorsunuz. Bu etkinlikten de bahsedebilir misiniz?
Korona sürecinde hepimiz zor zamanlar atlattık. Özellikle kadınlar bu süreçte çok zorluk çekti. Biz de onları eğlendirmek amacıyla Cahide Palazzo’da bir etkinlik organize ediyoruz. Mayıs ayının 18’inde gündüz vakti bir kadınlar matinesi yapacağız. Bu konuda da İzzet Çapa bize yardımcı oluyor. Orada hepimiz sanatçılarla beraber büyük bir aile olacağız. Bütün kadınları oradaki etkinliğimize davet ediyorum.
İNSTAGRAM: evlilik.fatmatas