Farklı Tasarımlara İmza Atarak Mermerin Modasını Yaratıyoruz

Farklı Tasarımlara İmza Atarak Mermerin Modasını Yaratıyoruz Farklı Tasarımlara İmza Atarak Mermerin Modasını Yaratıyoruz

Faberss Ceo’su Yavuz Cinkaya, Etiler’de hizmete açtıkları showroomlarını ve sundukları hizmetleri Klass’a anlattı..

Mermer ve doğal taş alanında 23 yıldır aile şirketi olarak hizmet veren Faber Mermer’nın genç CEO’su Yavuz Cinkaya kısa süre önce Faberss İstanbul showroomunu Etiler’de hayata geçirdi. Mermer başta olmak üzere yarı değerli taşların satışa sunulduğu konsept mağazada 120 farklı taş ürün alıcısıyla buluşuyor. Ağırlıklı olarak yurt dışı bazlı çalıştıklarını belirten başarılı iş adamı Faberss olarak Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi başta olmak üzere pek çok önemli projede yer aldıklarını ifade ediyor. Mermeri farklı materyallerle harmanlayarak değişik tasarımlara imza attıklarını ve bu sayede mermerin modasını yarattıklarını belirten Faberss CEO’su Yavuz Cinkaya, Etiler’de hizmete açılan showroomlarını ve müşterilerine sundukları hizmetleri Klass okurları için anlattı.

 

“Metrekaresi 10 dolar olan taşımız da var, metrekaresi 4 bin euro olan taş da var. Genellikle ithal taşlarımızın fiyatı diğerlerine göre biraz daha yüksek oluyor. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki zengin ürün yelpazemizle her zevke ve bütçeye hitap ediyoruz.”

 

Yavuz Bey, kısa süre önce Faberss İstanbul mağazanızı hizmete açarak mermer sektörüne yeni bir soluk getirdiniz. öncelikle CEO’su olduğunuz Faberss’in kuruluşunu ve bugünlere gelişini sizin ağzınızdan dinleyebilir miyiz?

Faber Mermer, 1993 yılında Denizli’de kuruldu. O dönemlerde kendimize ait bir ocağımız olmadığı için farklı ocaklardan aldığımız hammaddeleri kendi atölyemizde işliyorduk. Zamanla fabrikalaştık ve hammadde aldığımız Denizli’deki bir traverten ocağını babam satın aldı. Faberss’in lokomotifi traverten ürünlerdir. Zaten Denizli travertenleri Türkiye’nin yanı sıra dünya çapında tescillenmiştir. Dünyadaki en iyi travertenler Denizli’den çıkarılmaktadır. Satın aldığımız bu ocağın ardından Denizli’de yaklaşık 500 kişiye istihdam sağlayan büyük bir fabrika kurduk. Bunun dışında Fethiye, Antalya, Burdur, Sivas ve Isparta’da 8 tane faal olarak çalışan ocağımız bulunuyor. Faberss olarak hem hammadde üreticisiyiz hem de fabrika üreticisiyiz. Markamızla aynı zamanda hem ihracat yaparak iç piyasaya çalışıyoruz hem de hastane, okul gibi büyük çaplı projelerde yer alıyoruz.

 

Bir aile şirketi olan Faberss’in dışında kendinize ait şirketlerinizle de sektörde başarılı bir şekilde yer alıyorsunuz. Bu şirketlerinizin yapılanmasından ve faaliyet alanlarından kısaca bahseder misiniz?

Zaman içerisinde Faber YVZ Grup olarak kendi şirketlerimi kurdum. Faber YVZ Grup içerisinde Fadib, Faberss, Faber Mermer ve İYC Madencilik olmak üzere mermerin farklı alanlarında hizmet veren firmalar bulunuyor. Ayrıca İstanbul Sancaktepe’de ve Ankara’da depolarımız var. Fadib Maden şirketimizle hammadde alıp yüzde 95 oranında çin’e ihracat yapıyoruz. Faber Mermer ile ise proje odaklı çalışmalara imza atıyoruz. Faber Mermer ile bugüne kadar Ankara’da Next Level, Tepe Prime AVM, Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi, Kayserispor ve Diyarbakırspor’un stadyumları gibi projelerini üstlendik. Bundan yaklaşık 5 yıl önce traverten denilince Faber Mermer ön plana çıkıyordu. Şirketimiz daha önce yüzde 95 oranında ihracata yönelik çalışıyorduk. Son 5 yıla kadar Türkiye’deki insanlar Faber Mermer’yı bilmezken Amerika, Kanada ve İngiltere’deki yapı marketlerinde veya fuarlarda herkes Faber travertenlerini biliyordu.

 

Faber yurt dışında çok bilinen bir marka. Faber olarak bugüne kadar dış piyasada hangi markalarla iş birliği yaptınız? Ayrıca iç piyasaya yönelik çalışmalar yapmayı düşünüyor musunuz?

Faber olarak Amerika’nın en büyük yapı marketi markası Home Depot ile çalıştık. Bunun dışında Lowes ve Wallmart’a ürün gönderdik. Hâlâ Lowes ile çalışıyoruz. Sadece Home Depot için aylık 120 bin metrekare mermer satıyorduk. Ağırlığımızı yurt dışına verdiğimiz için iç piyasayı ikinci plana almıştık. İç piyasaya yönelik çalışmalarımızı da geliştirmeye çalıştık. Az önce de belirttiğim gibi kendi şirketlerimde çin’e mermer blok ihracatı yapıyoruz. Bunun dışında Faber Mermer montaj uygulama işi yapıyor. Faber YVZ ise tamamen iç piyasaya çalışıyor.

 

Kısa süre önce mermer sektöründe pek de alışılmadık bir duruma imza attınız ve Etiler’de mermer ve doğal taş ürünlerin satışa sunulduğu showroomunuz Faberss İstanbul’u hizmete açtınız. Mağazanızın özelliklerinden bahsedebilir misiniz?

Hep Faber mutfak, Faber banyo, Faber yaşam alanı, Faber bahçe konseptini hayat geçirerek bu konseptler dahilinde farklı ürünleri sergilemeyi hayal ediyordum. Yaklaşık 8 ay önce yer ve piyasa araştırması yaparken Faberss için Etiler’de 700 metrekarelik çok güzel bir yer bulduk. üç katlı binanın en alt katı 540 metrekare büyüklüğünde. Yeni binamızın dekorasyonu için yakın dostum Mimar Derya Toros çok yardımcı oldu. Derya Toros’un yaptığı çizimlerin uygulamasını Yapıcon firmasıyla yaptık. Etiler’deki yeni binamızın tadilatı 6 ayda tamamlandı.

 

“SHOWROOMUMUZDA 120 FARKLI TAŞ üRüNü SERGİLİYORUZ”

Peki, Faberss İstanbul’a gelenler neler bulacak? Ayrıca showroomunuz için neden Etiler’i tercih ettiniz?

Mermer denilince genellikle akla mezar taşı geliyor. Bu algıyı yıkmak amacıyla yola çıktık. Ayrıca mermer sektöründe de mağazacılığın yapılması gerektiğini düşündüm. Türk mermer sektöründe bu tarz ve bu kadar büyük showroomlar yok. Bu konuda belki biraz risk aldık. Ancak iki ay içerisinde showroomumuza gelen müşterilerimizi değerlendirdiğimizde kârlı bir yatırım yaptığımızı düşünüyorum. Showroomumuzda 120 farklı taş ürünü sergiliyoruz. Türkiye’deki tüm şehirlerdeki firmalardan taş tedarik ediyoruz. Bunun dışında başta İtalya, Meksika, Brezilya, Hindistan ve çin gibi doğal taş rezervi bulunan ülkelerden de ithalat yapıyoruz. İthal ettiğimiz ürünleri depolarımızda plaka halinde stokluyoruz. Tabii bütün bu ürünlerin teşhirlerini mağazamızda gerçekleştiriyoruz. Mimarları, nihai kullanıcıyı ve büyük müteahhitleri Sancaktepe’deki depomuza getirmek zor oluyordu. İnsanların en çok vakit geçirdikleri bölge Beşiktaş, Etiler, Nişantaşı bölgesi olduğu için mağazamızı Etiler’de açmaya karar verdik. Mağazamızı önemli projelere imza atmış başarılı mimarlar çok tercih ediyor. Ayrıca mutfak tezgahını veya balkon zeminini yaptırmak isteyen çok sayıda müşteri de mağazamızı ziyaret ediyor.

 

 

“MERMERİN çEŞİTLİ MATERYALLERLE YUMUŞATARAK ŞIK OBJELER YARATIYORUZ”

Son yıllarda dekorasyon da sıkça kullanılan mermer Türkiye’de ve dünya çapında trend olmaya başladığını söyleyebilir miyiz?

Mermer zaten çok sevilen ve sıkça kullanılan bir materyal. Mermere ilgi son zamanlarda daha da arttı. Döşeme, kaplama, tezgah işlerinin yanı sıra yemek masası, orta sehpa ve aksesuarlar için de mermer çok kullanılıyor. Yakın zamanda yaklaşık 30 tane ürün tasarlattırdık. Bu ürünler şu an imalat aşamasında. Bu ürünlerimizi Haziran ayı itibariyle showroomumuzda alıcısıyla buluşturacağız. Bunların dışında mermerle ahşap, pirinç, metal, deri gibi farklı materyallerle birleştiriyoruz. örneğin; mermer bir kül tablasının kenarlarını pirinçle kaplayarak şık bir aksesuar elde ettik. Bu tarz farklı tasarımlara imza atarak mermerin modasını yaratıyoruz. Yakın zamanda aksesuarlarımızı kuracağımız site üzerinden online olarak satışa sunmayı planlıyoruz.

 

“ZENGİN üRüN YELPAZEMİZLE HER ZEVKE VE BüTçEYE HİTAP EDİYORUZ”

Pek çok kişi dekorasyonun vazgeçilmez unsurlarından biri olan mermerin pahalı olduğunu düşünüyor. Peki, bu konu hakkında neler söylersiniz?

Nasıl ki 30 bin liraya da 2 trilyona da araba varsa, mermer sektöründe de aynı durum geçerli. Metrekaresi 10 dolar olan taşımız da var, metrekaresi 4 bin euro olan taş da var. Bu, tamamen kişinin talebine, bütçesine ve zevkine göre değişen bir durum. Genellikle ithal taşlarımızın fiyatı diğerlerine göre biraz daha yüksek oluyor. Ancak şunu rahatlıkla söyleyebilirim ki zengin ürün yelpazemizle her zevke ve bütçeye hitap ediyoruz.

 

“BEŞTEPE’DEKİ CUMHURBAŞKANLIĞI KüLLİYESİ’NDE HİNDİSTAN’DAN GETİRTTİĞİMİZ YEŞİL AĞIRLIKLI BİR TAŞ KULLANDIK”

Büyük çaplı projelere imza atıyorsunuz. Bu projelerden biri de Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi. Peki, bu projede hangi tarz ürünleri kullandınız?

Beştepe’deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde Hindistan’dan getirttiğimiz yeşil ağırlıklı bir taş kullandık. Türkiye’den çıkarılan çeşitli taşlara da projede yer verdik. Cumhurbaşkanlığı Külliyesi projesinin ana yüklenici firması olan Rönesans şirketiyle güzel bir çalışma gerçekleştirdik.

 

Faberss olarak önümüzdeki dönemde gerçekleştirmek istediğiniz hedefleriniz nelerdir?

Mermer sektöründe uzun yıllara dayanan bir geçmişimiz var. Ancak mağazacılık olarak yeniyiz. Şu an için kendimizi tanıyarak yapabileceklerimiz hakkında kendimize bir yol haritası belirliyoruz. Zarar da etsek kaliteden ödün vermemeyi prensip haline getirmiş biriyim.

İlk izlenimlerimize göre mermer sektöründe mağazacılık yapmak önü açık bir iş. İç piyasadan ziyade yurt dışına açılmayı ve Dubai, Milano, New York gibi destinasyonlarda yer almayı hedefliyoruz.