Gençlerimize Kendilerini Geliştirmeleri Adına Katkı Sağlamak İstiyoruz

Gençlerimize Kendilerini Geliştirmeleri Adına Katkı Sağlamak İstiyoruz Gençlerimize Kendilerini Geliştirmeleri Adına Katkı Sağlamak İstiyoruz

Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve İş İnsanı Kerem Apaydın, Fashion Eskişehir Moda ve Tasarım Yarışması’nın tüm detaylarını Klass’a anlattı.

Eskişehir Ticaret Odası tarafından Ticaret Bakanlığı’nın desteği, Eskişehir Teknik Üniversitesi ve TOBB Eskişehir İl Kadın Girişimciler Kurulu iş birliği ile düzenlenen Fashion Eskişehir Moda Tasarım Yarışması, genç yetenekleri keşfederek moda sektörüne kazandırmak ve küçük ölçekli imalatçı firmaların tasarım altyapısını güçlendirmek misyonuyla yola çıktı. Üç fasıldan beş ürünün tasarımcısı olan 15 finalistin yarışacağı Fashion Eskişehir Moda ve Tasarım Yarışması finali ve defile etkinliği, alanının en iyisi olan jüri üyelerinin katılımı ile 16 Ocak 2022 tarihinde Eskişehir’de yapılacak. Yarışmaya önemli bir katkı sunan Eskişehir Ticaret Odası Başkanı Metin Güler ve Eskişehir’in sevilen ünlü iş insanı Kerem Apaydın ile yarışmanın detaylarını, Eskişehir Ticaret Odası’nın bu organizasyondaki rolünü, yarışmanın hedefini ve moda sektörü hakkındaki düşüncelerini Klass okurları için konuştuk.


Metin Bey, Fashion Eskişehir Moda ve Tasarım Yarışması’na önemli bir destek veriyorsunuz. Öncelikle projeye dair düşüncelerinizi alabilir miyiz?
Metin Güler:Fashion Eskişehir Moda ve Tasarım Yarışması’nı, modaya ve tasarıma katkı sağlama düşüncesiyle Eskişehir’de yapmak istedik. Eskişehir Ticaret Odası’nın 18.000 üyesi var. İş camiasını temsil eden bir kurum. Eskişehir’de üç tane, birbirinden değerli üniversitemiz var. Bunların içerisinde moda ve tasarım noktasında eğitim alan binlerce öğrencimiz var. Biz bu çocuklarımızı mezun ediyoruz. Mezun ettikten sonra da piyasanın genel şartları içerisinde gençlerimize kendilerini geliştirmeleri adına katkı sağlamak istiyoruz. Eskişehir’in erkek giyiminde önemli markalara ev sahipliğini yapan bir yapısı var. Organizasyonumuzu üç ana kategori olarak planladık. Bunların biri gelinlik, diğeri abiye, üçüncüsü de günlük kıyafet. Şu ana kadar Türkiye’nin çeşitli kentlerinden 340 tane birbirinden değerli genç moda ve tasarım mezunu gencimizin projeleri bize geldi.

Başvuruları değerlendirme süreci nasıl gelişti?
M.G:Eskişehir Teknik Üniversitesi Tasarım Bölümü hocalarımızın yanında yerel aktörlerimiz de var, Atölyelerimizden oluşan bir ekip tarafından başvurularımızın hepsi değerlendirildi. Değerlendirilme sonucunda her fasıldan ilk beş tasarım ödül almaya aday gösterildi. Tasarımı yapmanın yanında onu hayata da geçirmek gerekiyordu. Eskişehir’deki yerel atölyelerimizle her fasıldan beş ürünün sahibi olan 15 finalisti Eskişehir’e davet ettik. 15 finalistimiz kendi tasarımlarını Eskişehir’deki atölyelerde şu an itibariyle hazır hale getirmeye başladılar. Bu çok kıymetli ve değerli. Üç fasıldaki 15 ürün şu anda Eskişehir’deki atölyeler tarafından ürün haline getiriliyor. İnşallah buradaki finalistlerimizle birlikte 16 Ocak 2022’de Eskişehir’de güzel bir defile ile de bu ürünlerin sergilenmesini sağlayacağız. Orada da her fasılda ilk üç sıraya giren kişiler seçilecek.

Kerem Bey, siz bu yarışma için uzun zamandır büyük bir çaba gösteriyorsunuz. Kazanan yarışmacılar ne gibi ödüllere sahip olacak?
Kerem Apaydın: Kazanan isimlere yönelik parasal ödüllerimiz olacak. Parasal ödüllerin dışında bizim için en kıymetli olan derece alan arkadaşlarımızın yurt dışında kendilerini geliştirme adına imkanlara sahip olması. Bu projeyi yaparken Ticaret Bakanlığı’ndan destek aldık ama en büyük paydaş Eskişehir Teknik Üniversitesi olmuştur.

Eskişehir Ticaret Odası olarak moda alanını tercih etmenizin sebebi nedir?
M.G: Çok alanda iş yapıyoruz. İş insanlarımızla birlikte yürümeye çalışıyoruz. Onlara tasarım noktasında, planlama noktasında ve birçok konuda yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bu alanda açıkçası bize çok uzak bir alan gibi gözüküyor ama içine girdikçe hem kendimizin hem ülkemizin tasarım noktasında eksiklerini görmüş olduk. Zaten Eskişehir yaşam standardı noktasında, marka değeri noktasında ve tasarım kabiliyeti noktasında genç bir nüfusa sahip. Biz bu değerleri daha anlaşılır hale getirmek için böyle bir yola çıktık. İnşallah ilkini planladığımız gibi şu anda yönetiyoruz. Ocak ayı itibariyle de bu değerli kardeşlerimizin tasarımlarını çok değerli jüri üyelerimizin destekleriyle oylayacağız.

Bu proje ile neyi hedefliyorsunuz?
K.A.: Eskişehir’de irili ufaklı gelinlik, abiye ve günlük kıyafet atölyelerimiz var. Bizim amacımız bunları biraz daha anlaşılabilir hale getirmek. Alışkanlıkların dışında, yeni ürünlerle onların entegrasyonunu sağlayabilmek. Gördük ki bu 15 tane ürün bile atölyelerimize inanılmaz heyecan kattı. Bundan sonra ülkemizdeki atölyeleri büyütmek adına bir plan ve kurgu çerçevesinde hareket edeceğiz diye düşünüyorum. Burada önemli olan bu işte tasarım noktasında bir bilinç oturtmak. Üniversitelerimizden çok fazla mezun veriyoruz. Mezun verdiğimiz arkadaşlarımız kendilerine alan bulamıyorlar. Ürünlerini anlaşılır hale getiremiyorlar ama bir yandan da bunu yapmak istiyorlar. Gençlerimiz hep bir şeyler yapmak istiyorlar ama ne bu konuda deneyimsizler. Bizim niyetimiz bu 340 başvurudan en az 30-40 tanesini atölye noktasında bir yere taşımak. Türkiye’de markalara değer katmak çok kıymetli bir iş. Aramızda şu an itibariyle bunu fabrikasyona çevirmiş, kendi işletmelerini büyütmüş arkadaşlarımız da var. Onlar rol model noktasında katkı sağlayacaklardır gençlerimize. Ben sanayi sektöründen geliyorum. Ancak modanın tasarım tarafını da biliyorum. Tasarım ile bunu anlaşılır hale getirmek çok değerli ve kıymetli oldu bizler için. İnşallah İstanbul ayağında sizlerin ve jüri üyelerinin de destekleri ile bunu sürekli hale getireceğiz.


 

Kerem Apaydın, Metin Güler