Gizia Gate Bir Kazan Kazan Projesi Değil Bir Sosyal Sorumluluk Projesidir

Gizia Gate Bir Kazan Kazan Projesi Değil Bir Sosyal Sorumluluk Projesidir Gizia Gate Bir Kazan Kazan Projesi Değil Bir Sosyal Sorumluluk Projesidir

Gizia yönetim kurulu başkanı İsmail Kutlu Türk tasarımcılarla yabancı yatırımcı arasında köprü kuran Gizia Gate’i Klass’a anlattı

Türk tekstil ve modasının 30 yıllık deneyimli markası Gizia, hayata geçirdiği multibrand konsept mağazası Gizia Gate ile Türk modasına yön veren tasarımcıların koleksiyonlarını ilk kez aynı çatı altında tüketiciyle buluşturuyor. Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi’ndeki mağazada Türk moda tasarımcılarının özel koleksiyonları uluslararası mağazacılık standartlarında satışa sunulurken aynı zamanda Türk tasarımcılarının yabancı yatırımcılarla bir araya gelmesi sağlanıyor. Gizia Gate sayesinde Türk tasarımcılar arasında güç birliği oluşturduklarını belirten Gizia Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Kutlu, Türk modasına ve tasarımcılarına büyük bir kapı aralayan ve tasarımcılarla tüketiciler arasında köprü kuran Gizia Gate’in detaylarını Klass’a anlattı.

 

 

“Yurt dışındaki pek çok ülkenin caddelerinde önemli markaların ve tasarımcıların mağazaları yer alırken bizim güzel caddelerimizde ne büyük Türk markaları ne de tasarımcılarımız yer alıyor. Katma değeri yüksek ürünler meydana getiren Gizia olarak Gizia Gate ile sektördeki bu boşluğu doldurmak istedik.”

 

“Başlangıçta 12 kişiyle gerçekleştirmeyi düşündüğümüz multibrand konsept mağazası Gizia Gate, şu anda 37 tasarımcının koleksiyonlarını ilk kez aynı çatı altında buluşturuyor. Bu sayıyı yakın zamanda 40’a çıkarmayı düşünüyoruz.”

 

“Amacımız Türk tasarımcılarını ön plana çıkarmak. Gizia Gate sayesinde Türk tasarımcıları arasında güç birliği oluşturduk. Bu sayede Türk tasarımcılar daha çok yurt dışı bazlı işler yapabilecek.”

 

“Türk modasına gereken yatırım yapıldığında tasarımcılarımız yabancılarla birlikte aynı kulvarda rahatlıkla yer alabilir. Gizia Gate sadece bizim değil; bütün tüketicilerin, markaların ve tasarımcıların projesidir.”

 

İsmail Bey, Türk tekstil sektöründeki köklü markanız Gizia ile yeni bir projenin altına imza attınız. Kısa süre önce hayata geçirdiğiniz Gizia Gate ile birlikte birçok başarılı tasarımcıyı tek bir çatı altında topladınız. Bu projenin doğuşunu ve nasıl ilerlediğini sizden dinleyebilir miyiz?

Gizia Gate’in başlangıcı bu alandaki boşluğa dayanıyor. ülkemizde daha önce böyle bir konsept yoktu. Küçük çaplı denemeler olsa da başarılı olamamıştı. Yurt dışı seyahatlerimizde de bu eksiği hissediyorduk. Yurt dışındaki pek çok ülkenin caddelerinde önemli markaların ve tasarımcıların mağazaları yer alırken bizim güzel caddelerimizde ne büyük Türk markaları ne de tasarımcılarımız yer alıyor. Katma değeri yüksek ürünler meydana getiren Gizia olarak Gizia Gate ile sektördeki bu boşluğu doldurmak istedik. Bu konsepti hayata geçirmek için de en doğru lokasyonun Nişantaşı Abdi İpekçi Caddesi olduğuna karar verdik. Hem iç piyasa müşterisinin ve yabancıların uğrak yeri olması hem de tasarımcıların tek başlarına bölgede mağaza açamayışı lokasyon olarak Abdi İpekçi’yi tercih etmemizde etkili oldu. Nişantaşı’nda hayata geçirdiğimiz Gizia Gate ile Türk modasına yön veren 37 başarılı tasarımcıyı vitrine çıkardık.

 

Artık Türk modası başarılı tasarımcılar sayesinde büyük bir gelişme kaydetti. Siz bir iş adamı olarak Gizia Gate’i kurarken neler düşündünüz? Türk tasarımcılar önemli başarılara imza atarken “Devreye ben girmeliyim” mi dediniz?

Aslında böyle bir başarı söz konusu olsaydı Gizia Gate olmazdı. Bu oluşumda tasarımcı ticari gelir elde ederek fayda görecek. Türk tekstilinde ve modasında 30 yılı geride bırakan bir markayız. Gizia Gate’i kurmadan önce geriye dönüp bakarak sektöre sağladığımız katkıları değerlendirdik. Buna bir yenisini daha eklemek adına yola çıktık. Para bizim için her şey değil. Bu kadar çok tasarımcıyı bir araya getirmek gurur verici bir şey. Türlü türlü riskleri olmasına rağmen tasarımcılarımıza güvendik ve arkadaşlarımız güvenimizi boşa çıkarmadılar. Tabii bu güven karşılıklı. çünkü 40 tane tasarımcı bir kişinin sözüyle bir araya gelmez. Arkadaşlarımızla aramızdaki güven sayesinde güzel bir oluşuma imza attık. önemli olan bu iş birliğinin uzun soluklu olması.

 

“GIZIA GATE ŞU ANDA 37 TASARIMCININ KOLEKSİYONLARINI İLK KEZ AYNI çATI ALTINDA BULUŞTURUYOR”

Peki, bu kadar çok sayıda tasarımcıyı nasıl bir araya getirdiniz? Bunun için nasıl bir çalışma gerçekleştirdiniz?

Bütün tasarımcılarımızı bir araya getirmek çok kolay oldu. Yola çıkarken hepsiyle samimiyetimin olduğu tasarımcıları tek tek aradım. Gizia Gate’i çevremdeki insanlarla paylaştığımda pek çok kişi “üç tasarımcıyı bile bir araya getiremezsin. Bu yüzden uğraşma” dedi. Maalesef tasarımcılar bir araya gelmez gibi yanlış bir algı mevcut. Bunda tasarımcılarla sektördeki yatırımcıların daha önce doğru düzgün bir araya gelmemesinin de etkisi var. Tasarımcıların çoğu markalarla sezonluk iş birlikleri yapıyor. Hazırladıkları kapsül koleksiyonların devamı gelmiyor. Ayrıca iş adamları çoğu tasarımcıyla gerçekleştirdikleri iş birliği neticesinde hemen atağa geçmeyi planlıyor. Tabii bu da imkansız olduğu için yatırımcı duruma olumsuz yaklaşıyor. Süreklilik olduğu takdirde tasarımcı markaya bir şeyler katabilir. Tasarımcıdan bir sezonda çok büyük başarılar beklemek yanlış olur. Başlangıçta 12 kişiyle gerçekleştirmeyi düşündüğümüz multibrand konsept mağazası Gizia Gate, şu anda 37 tasarımcının koleksiyonlarını ilk kez aynı çatı altında buluşturuyor. Bu sayıyı yakın zamanda 40’a çıkarmayı düşünüyoruz.

 

Tasarımcıları Gizia Gate bünyesine dahil ederken hangi kriterleri göz önünde bulunduruyorsunuz?

Şu anda yüzlerce talep olmasına karşın bünyemize oluşturduğumuz konsepte uygun tasarımcıları katıyoruz. Gizia Gate’de yer alacak bir tasarımcının modayı iyi bilmesi, kaliteli ürünleri zamanında sunması gerekiyor. 

 

Bu kadar çok tasarımcının ürününü mağazanızda nasıl sergiliyorsunuz? Biraz da mağaza konseptinizden bahseder misiniz?

Mağazamızda bütün tasarımcılarımız ön planda yer alıyor. Gizia markası daha sonra geliyor. Giriş bölümüyle birlikte mağazamızın yaklaşık yarısını tasarımcılarımıza ayırdık. Yerle ilgili bir sıkıntımız yok. Tasarımcıların ürünlerinin mağazadaki yerleri sabit değil. Her 10 günde bir ürünlerin yerleri değişiyor. Zaten bir ürün sürekli aynı yerde sergilenirse göz alıştığı için eskir. Biz de bunu engellemek adına mağaza içerisinde ürünlerin yerlerini değiştiriyoruz.

 

“GIZIA GATE SAYESİNDE TüRK TASARIMCILARI ARASINDA Güç BİRLİĞİ OLUŞTURDUK”

Peki, Gizia Gate’in tasarımcılara sağladığı faydalar nelerdir?

Gizia Gate bir kazan kazan projesi değil, bir sosyal sorumluluk projesidir. Amacımız Türk tasarımcılarını ön plana çıkarmak. Gizia Gate sayesinde Türk tasarımcıları arasında güç birliği oluşturduk. Bu sayede Türk tasarımcılar daha çok yurt dışı bazlı işler yapabilecek. çeşitli yurt dışı fuarlarında bu kadar çok tasarımcıyı bir arada göremezsiniz. Ayrıca yurt dışından gelen bayilerle de tasarımcılarımızı buluşturmayı planlıyoruz. Bu açıdan projemizin sadece Türkiye çapında sınırlı kalmasını istemiyoruz. Bu anlamda Gizia Gate Türk tasarımcıları yabancı yatırımcıyla buluşturan 12 aylık bir fuar alanı gibi düşünülebilir. Gizia Gate bünyesinde 40 farklı tasarımcının binlerce ürününü barındıran ve yılın her dönemi açık olan bir platformdur. Yurt dışındaki fuarlarda yatırımcılar kısıtlı sürede tasarımcıları inceleme fırsatı bulamazken Gizia Gate sayesinde yabancı yatırımcı birkaç saat içerisinde 40 farklı tasarımcının ürünlerini görme şansını elde edebiliyor. Bunu gerçekleştirirken de Gizia olarak herhangi bir menfaat elde etme peşinde değiliz. Tasarımcılarımıza kendi tecrübelerimizi aktararak yabancı yatırımcılarla başarılı iş birliklerinin altına imza atmaları için onlara tamamen karşılıksız olarak yardım ediyoruz. Bu vesileyle çok sayıda tasarımcımız yurt dışına açılacak ve katma değeri yüksek ürünlerimiz ihraç edilecek. Dolayısıyla Gizia Gate, Türk tekstil sektörü için yurt dışına marka ihraç eden bir alan görevi görecek. Ayrıca elde edeceğimiz gelirin yüzde 5’ini Türk moda sektörünün gelişmesi için harcayacağız.

 

Yurt dışındaki bayilere Gizia Gate’i nasıl tanıtacaksınız? 

Gizia Gate’in fuarlarda ve yurt dışı mecrasında tanıtımı için gereken çalışmaları yapıyoruz. Bütün bunların yanı sıra yurt dışından İstanbul’a gelip de Abdi İpekçi Caddesi’ne uğramayan sektör profesyoneli yok. Yurt dışına çıktığımızda bizim için modanın kalbinin attığı yer Milano’daki Montenapoleone ve Via Della Spiga Caddesi’dir. Modanın ve tasarımcıların temsil edildiği bu caddelerin Türkiye’deki karşılığı ise Abdi İpekçi Caddesi’dir. Nişantaşı’na gelen yabancılar Türk modası ve tekstili hakkında bilgi sahibi olmak istediklerinde mutlaka buraya uğruyorlar. Bu sayede güzel iş birlikleri doğmaya devam edecek.

 

“TüRK MODASINA GEREKEN YATIRIM YAPILDIĞINDA TASARIMCILARIMIZ YABANCILARLA BİRLİKTE

AYNI KULVARDA RAHATLIKLA YER ALABİLİR”

Yarattığınız Gizia ile tasarıma ve tasarımcıya önem veren bir iş adamı olduğunuzu kanıtlıyorsunuz. Peki, Türk tasarımcılarını dünyadaki diğer tasarımcılarla karşılaştırdığınızda nasıl buluyorsunuz?

Türk tasarımcılar çok başarılı. Ancak bir tasarımcı iş birlikleri olmadan hiçbir şey yapamaz. Bu nedenle yatırımcıyla tasarımcıların bir araya gelmesi gerekiyor. Tabii bizim tasarımcılarımız yurt dışındakilerden daha az yetenekli diye bir şey söz konusu değil. Türk modasına gereken yatırım yapıldığında tasarımcılarımız yabancılarla birlikte aynı kulvarda rahatlıkla yer alabilir. Tabii ki bunu söylerken İtalya’dan daha iyi olacağız gibi bir şey düşünmüyoruz. çünkü onlar bizden 5-0 önde başlıyorlar. Ancak şunu samimiyetle söylemeliyim ki Gizia Gate sahip çıkılması gereken bir proje. Gizia Gate sadece bizim değil; bütün tüketicilerin, markaların ve tasarımcıların projesidir. Medyanın da desteğiyle Gizia Gate varlığını uzun yıllar sürdürecek.

 

Gizia Gate mağazasını yakın zamanda yurt dışında açmayı planlıyor musunuz?

Tabii, kesinlikle.

 

Son olarak başarılı iş adamı kimliğinizden bahsedecek olursak iş hayatınızdaki kurallarınızı bizimle paylaşır mısınız?

Dürüstlük olmazsa olmazımdır. Bunun yanı sıra çalışkan ve araştırmacı bir kişiyim. Başarılı olabilmek için her alanı dikkatlice inceleyip her yeri gezmemiz lazım. Türk tekstil sektörünün gelişmesi için dünya nereye gidiyorsa bütün gelişmeleri takip ederek bu doğrultuda kendimize bir yön çizmemiz gerekiyor. Oturduğumuz yerde eksikliklerden şikayet ederek başarıya ulaşamayız. Başarıya ulaşmak için ayrıca işinizi seviyor olmanız da çok önemli. Bütün bu kriterler bir araya geldiğinde başarıya ulaşmak için hiçbir engel kalmıyor. Sadece birazcık zamana ihtiyacınız kalıyor. Savaşçı ruhla ilerleyerek herhangi bir zorlukta pes etmeyeceksiniz. Ayrıca gençlere, yeni nesle örnek olmamız gerekiyor. Bunun için de herkesin birikimlerini çevresindekilerle paylaşması çok önemli.

 

GIZIA GATE’de koleksiyonları satışa sunulan tasarımcılar;

Arzu Kaprol, Aslı Filinta, Bahar Korçan, Belma özdemir, Cenan Abas, Deniz Berdan, Didem Erdem, Ela Köseoğlu, Erkan Demiroğlu, Evren Kayar, Gamze Saraçoğlu, Gökay Gündoğdu-T.A.G.G, Gülçin çengel, Mehry Mu-Güneş Mutlu, Hande Kasapoğlu, Hakan Urfalıoğlu, Hakan Yıldırım, Lug Von Siga–Gül Ağış, Maid In Love–Hande çokrak, Mehtap Elaidi, Niyo çanta–Niyazi Erdoğan, özgür Masur, özlem Ahıakın, özlem Kaya, özlem Süer, Nilgün Karagözoğlu, Boulevard Osman-Sedef çalarkan, Seden Kışlalı, Simay Bülbül, Tuğba Ergin, Tuvana Büyükçınar Demir, Yael Morel, Nihan Peker, Meltem özbek, Beyza Dalbaşar-Generation Why, Zeynep Erdoğan, Zeynep Tosun