Görme Bozuklukları Lazerle Tedavi Edilebilir

Görme Bozuklukları Lazerle Tedavi Edilebilir Görme Bozuklukları Lazerle Tedavi Edilebilir

İstanbul Cerrahi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berrin Toksü, göz problemlerinde lazer tedavisinin önemini Klass’a anlattı.  

İstanbul Cerrahi Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berrin Toksü, göz lazer ameliyatlarının miyop, hipermetrop, astigmat problemlerinin giderilmesine yönelik yapıldığını ifade ederek, son yıllarda tıp alanındaki teknolojik gelişmelerle birlikte daha güvenli bir hal almış olan lazer göz ameliyatı teknolojileri sayesinde, hastaların gözlük veya kontakt lens dışında görme kusurlarının giderilmesine yönelik kalıcı bir alternatife sahip olduklarını belirtiyor. Lazer göz ameliyatının, çeşitli muayene prosedürleri sonrası, doktor tavsiyesi ile yapıldığını ve hastanın kornea kalınlığı gibi etkenlerin tedavi için uygun olması durumunda bu ameliyatların gerçekleştirildiğini dile getiren Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Berrin Toksü ile lazer göz tedavisine dair her şeyi Klass okurları için konuştuk.

Berrin Hanım, kimler lazer için aday olabilir? Hangi numaralara lazer yapılabilir?
Lazer için 18 yaşını doldurmuş olmak önemli ve numaraların artmıyor olması, stabil olması gerekir. 1 yıl aralıkla yapılan muayenede numara stabil ise lazer için aday olabilir. Miyoplarda 0,75’ten 12 numaraya kadar, hipermetroplarda +1’den 7 numaraya kadar astigmat dahil hipermetroplar ameliyat olabilir. Astigmatlarda da 5- 5,30’a kadar düzeltilebilir.

Ameliyat öncesi hazırlıklar ve muayene nasıldır?
Lazer öncesinde eğer hasta yumuşak lens kullanıyorsa 1 hafta önceden lensini çıkarır. Sert lens kullanıyorsa 20 gün öncesinden gözünden çıkarmış olması gerekir. Hasta gözlük takarak geliyor. Ameliyat öncesinde hastanın tüm tetkikleri ve muayenesi yapılıyor. Bu yaklaşık 1 saat kadar sürer. Topografi çekilir, göz bebeği büyüklüğüne, kornea kalınlığına bakılır. Göz tansiyonu ölçülür, retina muayenesi yapılır. Damlalı ve damlasız olarak da refraksiyon kusurları ölçülür. Ameliyat öncesindeki numaralara çok dikkat edilir. Mesela miyop ve hipermetrop hastalarda damlalı- damlasız muayenesindeki fark çok fazlaysa hastaya bir süre gözlükle devam edip daha sonra lazere gelmesi söylenir. Hipermetrop da damlasız muayenede 3, damlalı muayenede 7 çıktıysa böyle bir hastaya 7 numaralık bir tedavi yapamazsınız. Gözlük numarasını biraz yükseltip beklemek gerekir.

Ameliyat sonrası nelere dikkat edilmelidir?
Ameliyatın sonrasında hasta 1 gün banyo yapmıyor. Ertesi gün kontrolleri sağlanıyor. 1 hafta gözünü ovuşturmuyor. Havuza denize gitmiyor. Makyaj yapmıyor. Ameliyat çok hızlı süren bir ameliyat. 10 dakika gibi kısa bir sürede bitiyor. Lasik ameliyatlarında hemen ertesi gün hasta gündelik hayatına dönebilir. Ama eğer hastanın korneası ince ise, topografide düzensizliği var ise biz ona PRK ya da Lasek dediğimiz ameliyatı yapıyoruz. Korneadan plak kaldırmıyoruz. Kornea yüzeyindeki epiteli kaldırıyoruz, lazeri yapıp üzerine bandaj kontakt lensi takıyoruz. Kontakt lensin altından epitel 3 gün içinde kendini yenileyip kapatıyor ve biz 3.gün lensi alıyoruz.

Cerrahi başarı nasıldır?
Yüzde 98 hedeflenen numarayı elde ediyoruz. Eğer doğru bir muayene yapılmışsa (damlalı muayene yapmak çok önemli) ve numarada artış olmamış ise tabii. Mesela süt verme döneminde, emzirme döneminde lazer yapmıyoruz. Eğer numara kalacak olursa, aradan 6 ay geçtikten sonra hastalarımızı 1. gün, 1. ay ve 6. ay kontrol ediyoruz. Eğer kalan numara 0,75’in üzerinde ise gözü de uygunsa 2.bir tedavi yapılabilir. 

İkinci tedavi mümkün müdür?
Evet mümkündür. Ancak bunun için de bir süre beklemek lazım. Lazer sonrasında ikinci bir tedavi için 6 ay bekliyoruz. Ayrıca Lazer tedavi öncesi yapılan tüm ölçümler tekrarlanarak kornea kalınlığı, kornea yüzeyinin düzgünlüğü kontrol edilmelidir. Kornea kalınlığı yeterli ise 2. kez lazer tedavisi güvenle yapılır.

Katarakt cerrahisi sonrası numara kalırsa uygulanabilir mi?
Katarakt ameliyatı sonrasında da gözde numara kalmış olabilir. Eğer göz uygunsa lazerle düzeltilebilir. Ama aradan en az bir 3 ayın geçmesi gerekir.
 

İNSTAGRAM: op.dr.berrin_toksu



 

Berrin Toksü