Gülşah Doğan : “Pilates Bir Zorunluluk Değil Yaşam Şeklidir”

Gülşah Doğan :  “Pilates Bir Zorunluluk Değil Yaşam Şeklidir” Gülşah Doğan : “Pilates Bir Zorunluluk Değil Yaşam Şeklidir”

Sağlıklı Beslenme Koçu Ve Pilates Eğitmeni Gülşah Doğan, Pilatese Dair Tecrübelerini Klass’a Anlattı Türkiye’de pilates sporunun başarılı ve önemli isimlerinden biri olan Gülşah Doğan, uzun yıllar bankacılık deneyiminin ardından hayatında radikal bir değişiklik yaparak sağlıklı beslenme koçluğu ile birlikte pilates eğitmenliğine geçiyor. Danışanlarını kısa sürede fit görüntüsüne kavuşturan Gülşah Doğan, merkezinde özel ve grup derslerinin yanı sıra medikal pilates ve hamile pilatesi eğitimleri de veriyor. ‘Sporun büyük bir kısmı sağlıklı beslenmedir.’ diyerek sağlıklı ve düzenli beslenmenin öneminden bahseden Sağlıklı Beslenme Koçu ve Pilates Eğitmeni Gülşah Doğan ile pilatesle ilgili merak edilen tüm konuları ve sağlıklı beslenmenin faydalarını Klass okurları için konuştuk.  

Gülşah Hanım, sağlıklı beslenme koçu ve Pilates eğitmeni olarak alanınızda çok beğenilen ve tanınan bir isimsiniz. Pilates eğitmenliğine nasıl başladınız ve uzman olduğunuz bölümler nelerdir?
Reformer Pilates, Mat Pilates, Medikal Pilates, Hamile Pilatesi eğitmeniyim. Aynı zamanda Fitness, Medikal Fitness ve Zumba eğitmenliğide yapıyorum. Tüm bunların yanısıra beslenme koçluğu da yaparak danışanlarıma sağlıklı ve fit bir hayat sürmelerine yardımcı oluyorum. Halkla İlişkiler ve Reklamcılık bölümü mezunuyum. Uzun yıllar bankacılık yaptım. Bankacılık bana çok monoton geliyordu. Spor sektörü ise daha eğlenceli geliyordu. Sonunda radikal bir karar vererek bankacılığı bıraktım ve spor eğitmenliğine başladım.  Önce Zumba eğitmenliği ile başladım sonra pilatese yöneldim. Eğitim vermeye başladıktan sonra fark ettim ki insanlar spor sevmiyordu. Benim de en büyük hedefim insanlara sporu sevdirmek oldu. O yüzden Gülşah Doğan gelsin, insanlar sporu sevsin mottosuyla yola çıktım. Pilates bir zorunluluk değil yaşam şeklidir. Çünkü pilates bir fizik tedavidir. Pilates önümüzdeki 20 yılın en popüler egzersiz türü olacak. 7’den 70’e herkesin pilates yapması gerekiyor. Sadece kadınlar değil, erkekler de pilates yapmalı. Pilates ekmek yemek, su içmek gibi bir zorunluluktur

Gülşah Hanım, Pilatesteki başarı sırınız nedir? İnsanlar neden sizi bu kadar tercih ediyor?
Bize gelen danışanlarımızla sonuç odaklı çalışılıyoruz. Danışanlarımızın istekleri ve süreç sonunda neye kavuşmak istediklerini öğreniyoruz. Analizler yapıyoruz, kişiye özel uygulamalar yapıyoruz ve sonuç odaklı çalışıyoruz. Salonumuz insanların psikolojik olarak rahatladıkları bir yer. İnsanlarla ilişkilerim çok kuvvetlidir. Hem pilates yapmak hem de bizimle vakit geçirmek için bizi tercih ediyorlar.

“PİLATES DURUŞU DÜZELTİP DAHA SIKI VE FİT BİR GÖRÜNTÜ OLUŞTURUR”
Pilateste nasıl hızlı sonuç verdiriyorsunuz? Sizi, diğer pilates eğitmenlerinden ayıran farklar nelerdir peki?
Biz pilatesi öncelikle sevdiriyoruz. İnsanlar spora biraz ön yargılı yaklaşıyorlar. Devam etmek istemiyorlar, yarıda bırakıyorlar. Biz danışanlarımızı öncelikle psikolojik olarak hazırlıyoruz. Pilatesin faydalarını anlatıyoruz. Örneğin; insan vücudunu sıkılaştırır, kaslarımızı güçlendirir, duruşumuzu düzeltir, omurga rahatsızlıklarına, kas ve eklem ağrılarına iyi gelir gibi. Bunlar pilatesle yok oluyor. Hayat kalitemizi artırıyoruz. Pilates duruşu düzeltip daha sıkı ve fit bir görüntü oluşturur. Pilatesle ilgili en büyük yanlış, ‘pilates kilo verdiriyor’ algısıdır. Aslında pilates kilo verdirmez sadece vücudu sıkılaştırır. Pilates vücudun sağlık açısından hayatımız boyunca uygulanması gereken bir egzersiz türüdür. Pilatesi yaşam şekli haline getirmemiz gerekiyor.

Pilatese yeni başlayacak kişiler kaç seans sonra etkisini görmeye başlar?
Belli başlı ağrılarınız varsa doğru yapılan bir pilatesle 5 veya 6 seansla ağrılarınızın iyileşmeye başladığını ve güçlendiğinizi hissedeceksiniz. Çok iyi ve hayal ettiğiniz bir vücuda sahip olmak için düzenli olarak en az 3 ay pilates yapmanız gerekiyor. Pilates’deki başarının yüzde 70’i beslenmedir. Beslenmeye çok dikkat etmeniz gerekir

Kişiler özel pilates eğitimi mi almalı, yoksa grup dersi mi almalı? Hangisini önerirsiniz?
Omurga problemi, skolyoz, kifoz, bel fıtığı, boyun fıtığı gibi herhangi bir sağlık probleminiz yoksa grup derslerine girebilirsiniz. Eğer bir hamilelik durumu ya da kalp, tansiyon gibi iç hastalıklarınız varsa kesinlikle özel ders öneriyoruz. Grup dersi tamamen sağlıklı bireylerle birlikte ilerliyor.
Gülşah Hanım, siz aynı zamanda beslenme koçluğu da yapıyorsunuz. Danışanlarınıza sağlıklı yaşamaları için neler öneriyorsunuz?
Beslenme düzenini dengelemek isteyen insanlarla birlikte bir WhatsApp grubu oluşturuyoruz. Tamamen sağlıklı olan bireylerle yapıyoruz. Sağlığında sıkıntı olan kişileri diyetisyene yönlendiriyoruz veya onlara yönelik beslenme düzeni uyguluyoruz. Gün içinde çalışıyor ya da evdeyseniz gün içinde beslenmenize dikkat etmiyor ve geçiştiriyorsanız motive ediyoruz. Danışanlarımızı telefonda, WhatsApp’la ve yüz yüze motive ediyorum. Özel beslenme programı uyguluyoruz. Tamamen sağlıklı beslenmeye yönelik paketli gıdalardan uzak durduğumuz bir program. Ben işin daha çok psikolojik kısmında rol alıyorum. Diyetisyenle çalışan kişiler bile ekstra benimle çalışıyor. Çünkü tüm gün motive ediyorum. Tamamen arka planda koçluk yaparak psikolojik olarak onları destekliyorum, daha sıkı bir vücut istediklerini hatırlatıyorum. Bu da bizi sonuca götürüyor.
Siz beslenme koçluğu ve pilates eğitmenliğini bir arada yaparak insanların sağlığına ve fit görüntüsüne kavuşmasına yardımcı oluyorsunuz. Pilates ve sağlıklı beslenmeyi eğlenceli hale getirmek nasıl oluyor?
Spordan sıkılan insanlar bizimle spor yaptıklarında sıkılmıyorlar. Benim bir ay gelip bırakan üyem yok. Çünkü buraya sadece spora gelip çıkmıyorlar. Biz onları derste motive hale getirerek ders yapıyoruz. Gittiğiniz yerde hocanızı sevmeniz, gittiğiniz ortamı sevmeniz sizi spora bağlar yoksa bir süre sonra sıkılırsınız. Sporda, motivasyon ve sevgi önemlidir. Benim farkım sporu sevdirerek yaptırıyor olmamdır.