Gülüş Tasarımı, Hekimlik ve Sanatın Birlikte Uygulanarak, Yüze Özel İdeal Gülüşü Sağlayabilmektir

Gülüş Tasarımı, Hekimlik ve Sanatın Birlikte Uygulanarak, Yüze Özel İdeal Gülüşü Sağlayabilmektir Gülüş Tasarımı, Hekimlik ve Sanatın Birlikte Uygulanarak, Yüze Özel İdeal Gülüşü Sağlayabilmektir

Ünlü Diş Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, pembe estetik uygulamasını ve porselen laminalar hakkında bilinmesi gerekenleri Klass’a anlattı  

Gülüş tasarımıyla daha genç görünmek mümkün. Gülüş tasarımı estetik diş hekimliği yöntemleri sayesinde yapılır. Bu yöntemler porselen laminalar olabilir, pembe estetik olabilir, diş beyazlatma ile ufak tefek bonding sistemleri olabilir veya hepsinin kombinasyonu şeklinde olabilir. Önemli olan burada hekim ile hastanın beraber görüşüp, neye ihtiyacı olduğunu bulmaktır. Gülüş tasarımında son senelerde porselen lamina isimli bir teknik ortaya çıkmıştır. Bu teknik sayesinde hekim ile hasta beraber bir araya gelerek ağızda bazı özel mumlarla dişleri göstererek, dişleri birebir ağızda hissederek gülüş tasarımını oturtmak mümkün hale gelmiştir. Bu işlemleri başarıyla uygulayan Ünlü Diş Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu ile gülüş tasarımında son zamanlarda popüler olan ‘pembe estetik’ uygulamasını ve porselen laminalar hakkında bilinmesi gerekenleri Klass okurları için konuştuk.


Çağdaş Bey, gülüş tasarımı nedir ve neler göz önüne alınarak uygulanır?
Gülüş tasarımı, hekimlik ve sanatın birlikte uygulanarak, yüze özel ideal gülüşü sağlayabilmektir. Güzel bir gülüşün temel elemanları dişlerdir. Dişler birbirleri ve onları çevreleyen yumuşak dokular ile uyumlu olarak dizildiğinde doğru gülüş tasarımı ortaya çıkar. Diş şekilleri ve anatomik özellikleri hakkında kapsamlı olarak bilgi sahibi olmak, tüm tedavilerin temelini oluşturur. İyi tasarlanmış bir gülüşün nasıl olması gerektiği hakkında daha fazla fikir sahibi olabilmek için yüz hatlarının iç ve dış kenarları incelenmelidir. Yüz hatları, cinsiyet, yaş, gülüş simetrisi, dişlerin sıralanışı ve renkleri dudaklar ile dişetleri estetik gülüş ifadesini belirleyen faktörlerdir. Gülüş tasarımında tüm bu faktörler göz önüne alınarak dişlerin formu belirlenir.

Son dönemde oldukça popüler olan ‘pembe estetik’ uygulaması hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Estetik bir gülümseme yalnız beyaz, muntazam dişlerle değil, bu dişlere uyumlu diş etleri ile mümkündür. Estetik dişeti uygulamalarının adı ‘pembe estetik’ uygulamasıdır. Diş etlerinin sağlığı, rengi ve seviyesi diş estetiğini tamamlar. Göze hoş gelen, uyumlu ve temiz bir gülüş sağlamanın ilk adımı diş ve dişeti uyumunu sağlamaktır. Pembe estetik adını verdiğimiz diş eti bölgesinde en çok karşılaştığımız sorunun diş eti hastalıklarının dışında, gereğinden fazla görünen dişetleri ya da asimetrik dişeti seviyeleridir. Elbette bu durumu düzeltmeden estetik bir gülüş uygulamasından bahsetmek imkânsızdır. Diş eti bölgesindeki gerekli ölçümleri yaptıktan sonra lazerle yapılan pembe estetik adı verilen küçük bir operasyon ile bu tip fazla görünen ya da asimetrik seviyedeki dişetlerini düzeltmek mümkündür. Ortalama 20 dakikada işlem tamamlanır.

Peki porselen lamina nedir? Nasıl yapılır?
Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7 mm kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptirler. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Porselen lamina uygulanacak dişlerde az miktarda da olsa bir aşındırma yapmak gerekir. Bu yapılan aşındırma oranı dişin formuyla, rengiyle, konumuyla doğru orantılı olarak belirlenir. Hazırlanan dişlerin ölçüsü alındıktan sonra laboratuvarda özel olarak hekimin ve hastanın belirlediği formda dişler mumdan hazırlanır. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir, bu işleme prova adı verilir. Prova için hazırlanmış mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından sonra onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Porselen lamina yöntemi sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılır ve porselen istenen haline gelmiş, mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç itibari ile hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağını bilir. 

Porselen laminalar hangi durumlarda uygulanır?
Ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır. Ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır. Herkese uygulanabilmekle beraber çene bozuklukları, tırnak yeme, kalem ısırma gibi alışkanlıklar sonucu ileri derecede diş eti tahribatlarının mevcut olduğu durumlarda uygulanmaz.

Porselen lamina uygulamasını yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?
Porselen lamina uygulaması oldukça hassas bir tekniktir. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin ve estetik görüşünün ve yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Dayanıklılığını arttırmak için çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmek gerekir.

Porselen lamina uygulamasının tedavi süresi hakkında da bilgi verebilir misiniz?
Tedavinin laboratuvar aşaması 7-10 gündür. Ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlaması 3-4 haftayı bulabilir. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okuma tavsiye edilir. İyi bir ağız bakımıyla yıllarca kendi dişiniz gibi kullanılabilir.

İnstagram: cagdaskislaoglu


 

Çağdaş Kışlaoğlu