İmplant Tedavisinin Doğru Planlanması Gelecekteki Sorunların Önüne Geçer

İmplant Tedavisinin Doğru Planlanması Gelecekteki Sorunların Önüne Geçer  İmplant Tedavisinin Doğru Planlanması Gelecekteki Sorunların Önüne Geçer

Çeşitli sebeplerden dolayı diş kaybı yaşayan kişilere uygulanan implant tedavisi, çene kemiğine titanyumdan imal edilen vidaların yerleştirilmesi ve bu vidaların üzerine de diş protezlerinin konulması ile gerçekleşen bir tedavidir. Gelişen teknoloji ile dişlerini tamamen kaybeden hastalarda bile yüz güldüren sonuçlar sunan implant tedavisi işinin uzmanı olan hekimler tarafından doğru bir şekilde yapılmadığı takdirde daha büyük sorunlara yol açabiliyor. Diş hekimliği mesleğinde sahip olduğu 27 yıllık deneyim sayesinde bu uygulamayı gerçekleştiren Dentaluna Ağız ve Diş Sağlığı Kliniği Kurucusu Arzu Yalnız ile implant uygulamasındaki önemli detayları Klass okurları için konuştuk.  

Arzu Hanım, implant uygulamalarını Nişantaşı’ndaki kliniğinizde başarılı bir şekilde gerçekleştiriyorsunuz. Öncelikle bilmeyenler için implant uygulamasının ne anlama geldiğini sorabilir miyiz?
“İmplant, eksik dişleri olan hastalarımıza uyguladığımız bir tedavidir. Çene kemiğine titanyumdan yapılmış vidalar yerleştiriyoruz. Bu vidaların üzerine de diş protezi konuluyor. İmplant aslında çok eski bir yöntemdir. Diş kaybının yaşandığı durumlarda neredeyse 40 yıldır uygulanıyor. Özellikle son 20-25 yıldır diş hekimliğinde oldukça yaygınlaşan ve hastaların da sıkça başvurduğu bir tedavi haline geldi.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİ DÜŞÜK OLAN HASTALARA İMPLANT UYGULAYAMIYORUZ
İmplant tedavisinde önemli detaylar nelerdir? Bu konuda nelere dikkat etmek gerekiyor?
İmplant uzun yıllardır yapılıyor olsa da bu konuda deneyimli bir diş hekimi bulmak zor olabilir. Bu noktada öncelikle diş hekimi seçiminin iyi yapılması gerekir. Son zamanlarda herkes implant yapabilir oldu ancak yapılan işin kalitesi ilerleyen dönemlerde ortaya çıkıyor.  Dişte implant uygulamaları yapılırken çok dikkatli olunması gerekiyor. Ehil olmayan diş hekimleri tarafından yapılan uygulamalar estetik sorunların yanı sıra enfeksiyonlara hatta kemik kaybına kadar ciddi sonuçlar yaratabilir. Bunların yanında kişinin sağlığına da dikkat etmesi gerekir. Örneğin sigara iyileştirmeyi geciktiren, implantın tutunmasına zarar veren bir madde. Şeker hastalığı kontrol altına alınamamış, sigara içen ve bağışıklık sistemi düşük olan hastalara implant uygulayamıyoruz.

İmplantın doğru yapılmadığı durumlarda ne gibi sorunlar ortaya çıkabilir?
Özellikle estetik bölgedeki problemler gözle görülür fiziksel deformasyonlara ve estetik olmayan sonuçlara sebep olabilir. Ayrıca enfeksiyon ve periimplantitis olarak adlandırılan kemik kaybı da yaşanabilir. Sadece implantın değil, protezin de iyi olması gerekir. İyi bir protez planlaması da yapmak lazım. Kötü protez implanta da zarar verir. Bunlar bir bütündür ve en baştan doğru bir planlamanın yapılması çok önemli. Bu da tecrübe ve bilgi gerekir.

Doğru yapılmayan implantların tedavisi mümkün müdür?
Düzgün yapılmayan implantlar da düzeltilebilir. Bir diş hekiminin ne kadar iyi olduğu implant sorunlarında anlaşılır. Önce enfekte olan yer ve enfekte implant yüzeyi kazıyarak temizlenmelidir. Sonrasında temiz alana ve yivleri tamamen aşındırıp temizlenmiş yeni titanyum yüzeye kemik oluşturma işlemi yapılır. Bu işlemler bilgi ve titizlik gerektirir. Bu süreçte hastanın da yardımı önemli. Kişiden gerekirse bir süre dişsiz kalmasını sonrasında da geçici diş kullanması isteyebiliyoruz.

İnstagram:dr.arzuyalnız


 

Arzu Yalnız