Özgür Hanım, Bambu Pilates Stüdyo ile Anadolu Yakası’nda kişilere kaliteli bir hizmet sunuyorsunuz. Öncelikle sizi daha yakından tanıyarak pilates ile nasıl tanıştığınızı sorabilir miyiz?
Yeditepe Üniversitesi’nde Kültürel Antropoloji okudum. Eğitim Yönetimi ve Denetimi yüksek lisansının ardından 12 yıl bir beyaz yakalı olarak kurumsal bir firmada çalıştım. Temeli insan ilişkilerine ve eğitime dayalı alanlarda çalışmak beni her zaman cezbetti. Çok keyif alarak yaptığım eğitmenliği kurumsal hayatın dışında sürdürmek adına bu yolculuğa adım attım. Pilates bana o güne kadar biriktirdiğim tüm tecrübelerimi bir araya getirebileceğim yeni bir alan açtı. Kendimi bu yolculukta hayat amacını keşfetmeye çalışan, potansiyeline odaklanan, hayatının ikinci döneminde ne istediğini bulmuş ve gerçekleştirmeye başlamış şanslı kadınlardan biri olarak görüyorum.
Bir pilates stüdyosu açma fikri sizde nasıl oluştu?
Çok küçük yaşlardan itibaren ailemin desteği ile temel jimnastik, profesyonel kısa mesafe koşuculuğu, yüzme, voleybol, tenis gibi sporları yaptım. Pilates ile tanışmam da tıpkı bahsettiğim diğer alanlarda olduğu gibi öğrenci olarak başladı. İlk önce kendi potansiyelimi ve ihtiyaçlarımı keşfettim. Kurumsal hayatın yoğun beklentilerini karşılarken oluşan stresi yıllarca bedeninde, zihninde ve ruhunda taşımış kişilerden biri olarak, hayatımın ikinci döneminde kalemimi elime almaya ve senaryomu kendim yazmaya karar verdim. Biriktirdiğim tüm tecrübeleri harmanlamak, yıllarca hayalini kurduğum işimin lideri olmak kendime fayda sağlarken, etrafımdaki kişilere de yararlı olmak en büyük motivasyon kaynağım oldu. Böylece, beni her yönü ile geliştirebilecek ve doyuracak pilatese odaklandım. Çoğu eğitmen gibi ben de öncelikle pilatesin mutfağı diyebileceğimiz Mat Pilates ile tanıştım. Çalışmalarıma öncelikle kendi bedenimi ele alarak başladım. Yıllarca masa başında çalışmaktan dolayı meydana gelmiş olan omurga problemlerimin büyük bir hızla iyileşmeye başlaması, beni edindiğim bilgileri ve tecrübeleri insanlara aktarmaya yöneltti. Bambu Pilates Stüdyo 2018 yılında böylece doğdu.
Stüdyonuzdaki derslerden bahsedebilir misiniz?
Bambu Pilates Stüdyo olarak ‘butik stüdyo’ anlayışı ile tüm derslerimizi kişiye özel olarak veriyoruz. Çünkü her kişinin ihtiyaçları tıpkı parmak izi gibi birbirinden farklı. Öğrencilerin, kişisel ihtiyaçlarını karşılayarak, potansiyellerini açığa çıkartmalarına yardımcı oluyoruz. Fitness kökenli bedensel bir egzersiz sistemi olan pilates, omurga odaklı çalışmalar ile derin kaslarımızı güçlendirirken aynı zamanda da kasları uzatarak ideal esnekliğe kavuşmamızı hedefler.
Sizi diğer pilates stüdyolarından ayıran özellikleriniz nelerdir?
Bambu Pilates, Türkiye İl Gençlik ve Spor Bakanlığı’na ve Türkiye Jimnastik Federasyonu’na bağlı bir kurum. Benim için en önemli konu güvenli egzersiz ortamının sağlanması. Orjinal pilates ilkelerine sadık kalarak çalışıyoruz. Bizi tercih eden her bir kişinin egzersiz programı, öncelikle sağlık durumu gözetilerek tasarlanır. Fıtık, skolyoz, lordoz, kifoz gibi omurga kaynaklı rahatsızlıklara sahip kişiler ile sıkça çalışıyoruz. Pilatesin temel amacı tedavi olamamakla birlikte, doktor onayı alınarak yapılan düzenli egzersizler sayesinde üyelerimizin sağlık durumlarındaki iyileşmelere de şahit oluyoruz. Diğer bir önemli konuda stüdyolarımızda hijyen standartlarından asla taviz verilmemesidir. Bu benim şahsi olarak özel çaba harcadığım bir konu.
Suadiye’nin ardından Bağdat Caddesi’nde 20 Aralık’ta ikinci şubenizin açılışını gerçekleştirdiniz. Yeni şubenizde öğrencilerinizi neler bekliyor olacak?
İlk stüdyomuzdan edindiğimiz değerli tecrübeler sayesinde Bağdat Caddesi şubemizi birçok yenilik ile hayata geçiriyoruz. Bunlardan en önemlisi ‘Nefes Alan Stüdyo’ konseptimiz. Pilates yapmanın yanında, gündelik hayatın stresini atabileceğiniz keyifli ve huzurlu bir mekân tasarladık. Daha önce olduğu gibi bu stüdyomuzda da çok sıkı bir eğitmen kadrosuyla hizmet veriyoruz.
Yeni şubenizde bir Akademi kurarak aynı zamanda pilates eğitmeni yetiştirmeyi hedefliyorsunuz. Pilates eğitmenliğinin en önemli noktaları nelerdir? Bir kişinin pilates eğitmeni olabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir? Adaylarınızı seçerken belli kriterleriniz olacak mı?
Evet, bu konuda çok heyecanlıyız. Aslında ilk şubemizi açtığımda Akademi’nin doğuşu en baştan hedeflerim arasındaydı. Şu anda hızla alt yapı çalışmalarına devam ettiğimiz pilates okulumuzu, mayıs ayında tamamen hayata geçiriyoruz. Pilates eğitmenliği son zamanlarda çok tercih edilen popüler bir meslek haline geldi. İlk bakışta kolay görünse de tam donanımlı bir eğitmen olabilmek, kuvvetli iletişim, öz disiplin, detaylara hâkim olma, titizlik, yüksek motivasyon, kendini sürekli geliştirmek gibi yetkinlikler gerektiriyor. Elbette bunların en başında pilates yapmayı ve öğretmeyi çok sevmek geliyor. Bunları tamamlayan üçüncü kritik ayak ise kesinlikle öğrendiğiniz teknik. Biz bu saydığım hedeflere kilitlenmiş eğitmen adaylarına ulaşmayı arzuluyoruz.
Bundan sonraki süreçte yeni şubeler açarak büyümeyi düşünüyor musunuz?
Kesinlikle. Çünkü hedefimiz yeni oluşumlarla pilatesi doğru tanıtıp yaygınlaştırmak, insanların hayatlarına pozitif şekilde dokunarak yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmelerini desteklemek.
İnstagram: bambupilatesstudio