İTÜ İle İş Birliği Yapıp Ülkeye İyi Yetişmiş Maden Mühendisleri Kazandırıyoruz

İTÜ İle İş Birliği Yapıp Ülkeye İyi Yetişmiş Maden Mühendisleri Kazandırıyoruz İTÜ İle İş Birliği Yapıp Ülkeye İyi Yetişmiş Maden Mühendisleri Kazandırıyoruz

Akdağlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ, madencilik ve gruplarında yer alan diğer iş kollarında sağladıkları başarıların sırlarını ve gelecek hedeflerini Klass’a anlattı..

Akdağlar Grup, 90 yıla dayanan tecrübesi ile içinde bulunduğu maden, inşaat, asfalt, ithalat ve ihracat sektörlerinde üstlendiği lider rolünü Akdağlar Grup Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ önderliğinde başarıyla sürdürüyor. Her alanda dinamik ve çalışkan ekibiyle ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan Akdağlar Grup her geçen yıl yeni yatırımlarla daha fazla istihdam oluşturarak istikrarlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Akdağlar Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ, dede mesleği olan madencilikte elde ettiği başarılara eğitime katkıyı da ekleyerek kurduğu sistemle İstanbul Teknik üniversitesi iş birliğinde ülkeye iyi yetişmiş maden mühendisleri kazandırıyor. İş dünyasındaki başarısını örnek aile yaşantısıyla pekiştiren Mehmet Akdağ, 38 yıllık eşi Hanife Akdağ ile oğulları Aycan, Sercan ve Batuhan’ı da geleneklerine bağlı, saygılı ve dürüst bireyler olarak yetiştirmenin gururunu yaşıyor. İçinde bulunduğu tüm sektörlere kaliteli çözümler sunan Türkiye’nin lokomotif firmalarından Akdağlar Grup’un Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Akdağ ile iş ve özel yaşamındaki başarılarını, eğitime olan katkılarını, yeni yatırımlarını ve gelecek planlarını Klass okurları için konuştuk.

 

“Biz eskiden mühendislik fakültesinden mezun olan öğrencileri alıyorduk, masa başında oturuyorlardı ve sahaya inmiyorlardı. Baktık bu şekilde olmuyor. Biz de İstanbul Teknik üniversitesi Maden Fakültesi’ne gittik. Sistemde bir sıkıntı olduğunu söyledik. Buna çözüm getirmek için de bir öneride bulunduk. Bizim sahamız her şeyimiz, gelin derslerinizi burada yapın dedik ve bir de bina verdik. Şimdi derslerini hem orada hem sahada yapıyorlar. Biz de rahat rahat mühendislerimizi iyi yetişmiş olarak işe alıyoruz. Bu uygulamaya başlayalı 20 yıl oldu.”

 

“Vatan sevgisi, üretim sevgisiyle büyüdük biz. Hep bir katma değer yarattık. Hep bir kişiye daha iş verelim amacıyla yolumuza devam ettik. Biz üretmenin, istihdam yaratmanın, insanlara faydalı olmanın derdindeyiz. Sosyal sorumluluklarımız var ve yaptığımız önemli işler var.”

 

“çocuklarıma, çok çalışmayı, dürüstlüğü, haram yememeyi, yalan söylememeyi, alçak gönüllü olmayı öğrettim. Evlatlarımdan Allah razı olsun bugüne kadar ne bir yanlışları ne bir eksikleri oldu. Eşim her türlü desteği verdi bana. ‘Her başarılı erkeğin arkasında bir kadın vardır’ sanki eşim Hanife Hanım için söylenmiş bir söz”

 

Mehmet Bey, Akdağlar Grup’un lokomotifi Madencilik’tir. İTü ile çok önemli bir işbirliğine giderek toplumsal bir sorumluluk da üstleniyorsunuz. üniversite öğrencilerini 20 yıldır madenlerde eğitiyorsunuz. Bu proje nasıl doğdu ve gelişti?

Bizim asıl işimiz madencilik. 90 yıl önce dedemizle başlayan yolda ardından babamız ve biz madenci olarak devam ediyoruz. Bunun yanında tabi inşaat, asfalt, ithalat, ihracat işlerimiz oluyor. Biz eskiden mühendislik fakültesinden mezun olan öğrencileri alıyorduk, masa başında oturuyorlardı ve sahaya inmiyorlardı. Madencilikte masa başı diye bir şey yok. Sahaya ineceksin, tozun, çamurun içine gireceksin, üreteceksin. Bu şekilde olması lazım. Ancak, üretimleri, planları yaparken masa başında oturursun. Baktık bu şekilde olmuyor. Gelen çocuklar durmuyor, çalışmalarını devam ettirmiyorlar. Biz de İstanbul Teknik üniversitesi Maden Fakültesi’ne gittik. Sistemde bir sıkıntı olduğunu söyledik. Buna çözüm getirmek için de bir öneride bulunduk. Bizim sahamız her şeyimiz, gelin derslerinizi burada yapın dedik. Bu iyi bir fikir dediler ve dersleri sahada vermeye başladılar. Bu çocukların da hoşuna gitti. Bu sefer sahadan çıkmak istemez oldular. üretime katkıda bulunuyorlardı. Bu şekilde işi geliştirdik ve bir de bina verdik. Şimdi derslerini hem orada hem sahada yapıyorlar. Biz de rahat rahat mühendislerimizi iyi yetişmiş olarak işe alıyoruz. Kurduğumuz bu sistem çok iyi bir şey oldu. Bunu Türkiye’nin geneline, her alana bütün meslek gruplarına yaymak lazım. Biz bu uygulamaya başlayalı yaklaşık 20 yıl oldu. O gün bugündür İTü ile iş birliği yapıp ülkeye iyi yetişmiş maden mühendisleri kazandırıyoruz.  

 

“öĞRENCİLER MASA BAŞINDA OTURACAKLARINI ZANNEDİYORLARDI. AMA KURDUĞUMUZ SİSTEMLE GERçEK HAYATI GöRDüLER”

Şu an İTü Madencilik Fakültesi öğrencileri özel yaptığınız binada eğitim görüyorlar. Kurduğunuz bu sistemle ilgili geri dönüşler nasıl oldu?

öğrenciler çok mutlu oldular, üretime daha fazla katkı yaptılar. çünkü öğrenciler masa başında oturacaklarını zannediyorlardı. Ama kurduğumuz sistemle gerçek hayatı gördüler. Okulu bitirdikleri zaman ne olacağını gördüler, bu sayede de artık ne yapacaklarını biliyorlardı. Hedeflerini ona göre belirleyebildiler ve o gün bugündür belirliyorlar da zaten. çok da iyi yetişiyorlar. Bu uygulamayı yaymak lazım. İnşaatlarda çalışacak ara elemanlar yok. Liseleri, meslek liseleri haline getirip öğrencileri buralarda çalıştırarak öğretmek lazım, ondan sonra üniversite hayatlarına ona göre devam edebilirler. Meslek lisesiyle kişi bir meslek sahibi olacak. Boyacı da olacak, fayansçı da olacak, sıvacı da olacak, demirci de olacak, operatör de olacak, şoför de olacak. Her şeyi lisede öğrenecek. Liseyi bitirdiği zaman zaten bir meslek sahibi olmuş olacak. Gayet güzel maaşlarla iş bulabilir. 2-3 sene çalışır hem kendine hem ailesine katkısı olur. Ondan sonra da isterse üniversiteye devam eder.

 

Akdağlar Grup, şu an Türkiye’de lokomotif firmalardan biri. 90 yıla dayanan bir firmanın yönetim kurulu başkanısınız. Siz bu şirketi bugünlere getirmek için ne gibi yollardan geçtiniz ve ne gibi sırlarınız var, bunlardan bahsedebilir misiniz?

Bir kere çok çalıştık. Ben 10 yaşında babamla beraber şantiyelere girdim. Bu yaşıma kadar hep şantiyelerdeydim ve hala da şantiyelerdeyim. Cumartesi ve pazar günlerini de şantiyeleri gezerek geçiriyoruz. En büyük özelliğimiz dürüst olmamız ve hak yememek. İnsanların haklarını yememek, dürüst çalışmak, çalmamak, haram yememek çok önemli. Bu işin özü budur. Allah da bizim yolumuzu açtı zaten. Her zaman her işimizi selametle hallettik. Sürekli yatırım yaptık hala yapıyoruz. Biz 45 seneden beri kardeşim Eyüp’le beraber işimizin başındayız. Sürekli yatırım halindeyiz, sürekli büyüyoruz, sürekli büyütüyoruz. Şimdi çocuklarımız okullarını bitirdi ve işlerin başına geçtiler, onlar da çalışmaya devam ediyorlar. Dürüst olduktan sonra Allah yardımcı oluyor ve sırtın yere gelmiyor.

 

Röportaj: MuammerKapucuoğlu

Fotoğraf: Yavuz Kaynar

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Nisan sayısında..