KAS-DER Olarak 30 Mart 2020’de Kastamonu Enleri Ödül Törenini Yapacağız

KAS-DER Olarak 30 Mart 2020’de Kastamonu Enleri Ödül Törenini Yapacağız KAS-DER Olarak 30 Mart 2020’de Kastamonu Enleri Ödül Törenini Yapacağız

KAS-DER’in Genel Başkanı Remzi Şen, Kastamonululara yönelik gerçekleştirdikleri faaliyetleri ve mart ayında düzenleyecekleri ödül töreninin detaylarını Klass’a anlattı

35 yıllık köklü geçmişiyle, İstanbul’da büyük bir nüfusa sahip olan Kastamonulular arasında güçlü bir dayanışma sağlayan Kastamonulular Dayanışma Derneği gerçekleştirdiği faaliyetlerle de şehrin tanıtımına, tarihi ve kültürel değerlerinin yaşatılmasına önemli katkılarda bulunuyor. Dernekte Genel Başkanlık görevini yürüten iş insanı Remzi Şen amaçlarının KAS-DER’i kurumsal bir dernek haline getirerek çağdaş bir çizgide ilerlemek olduğunu söylüyor. İstanbul’da gerçekleştirdiği sosyal ve kültürel projelerle Kastamonu’nun sahip olduğu değerlerin tüm Türkiye’de bilinmesini sağlayan KAS-DER’in Genel Başkanı Remzi Şen ile İstanbul’da yürüttükleri faaliyetleri, yeni projelerini, düzenleyecekleri ödül töreninin detaylarını ve Kastamonu’yu Klass okurları için konuştuk.

 

“Kadın kollarımız vasıtasıyla Kastamonulu kadınlarımıza Kosgeb ve İşkur işbirliği ile kurslar veriyoruz. Kadınlar buradan aldıkları sertifikalarla iş sahibi olabiliyor. Bunun dışında her yıl İstanbul’da bir kez Maltepe veya Yenikapı etkinlik alanında beş gün süren Kastamonu Tanıtım Günleri düzenliyoruz. Bu etkinliklerle Kastamonu’nun tarihi ve coğrafi özelliklerini, yöresel lezzetlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl 1.5 milyondan fazla insan stantlarımızı ziyaret etti.”

 

“Kastamonu tarih, inanç ve doğa turizmi açısından önemli zenginliklere sahip bir kent. Dünyanın en büyük ikinci kanyonu, şelaleleri, gölleri ve koylarıyla önemli bir turizm bölgesi. Taşköprü’de Pompeipolis antik kenti kazıları devam ediyor. En az Efes kadar değerli bir geçmişe sahip antik bir kenttir. Doğa turizmi açısından bakıldığında Ilgaz Dağı başlı başına bir efsanedir”

 

Remzi Bey, 35 yıllık geçmişiyle köklü bir dernek olan KAS-DER’in Genel Başkanısınız. Sizi tanıyarak KAS-DER’in İstanbul’da hangi amaçla faaliyet yürüttüğünü öğrenebilir miyiz?

KAS-DER, bundan 35 yıl önce İstanbul’da yaşayan Kastamonulu büyüklerimizin kurduğu bir dernek. Burada yaşayan Kastamonulular bir araya gelmek ve dayanışma oluşturmak adına böyle bir derneği kurmuşlar. 35 yıl gibi uzun bir süre bu derneği arkadaşlarımız idare etmişler. Derneğin Başkanlığını son bir buçuk yıldır ben üstleniyorum. Kastamonuluların dayanışması ve şehrimizin tanıtımı adına görevimizi en iyi şekilde yapmaya çalışıyoruz.

 

“AMACIMIZ KAS-DER’İN çAĞDAŞ BİR çİZGİDE OLMASI”

Sizin gelmenizle birlikte KAS-DER’de nelerin değiştiğini söyleyebiliriz. Ne tür projelerle derneğe katkıda bulunmaya başladınız?

Bizim temel hedefimiz 35 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan bu derneği kurumsal bir dernek haline getirmek ve çağdaş bir çizgide ilerlemesini sağlamak. Bu vizyonla göreve geldik ve bu doğrultuda birtakım faaliyetlerde bulunduk. Derneğimizin asıl hedefi olan dayanışma ve yardımlaşmayı artırmaya ve birlik beraberliği sağlamaya çalıştık. Kastamonu’yu tanıtma noktasında da etkin faaliyetlerde bulunmaya gayret ediyoruz.

 

KAS-DER olarak ne tür faaliyetler yürütüyorsunuz?

Temel amaçlarımızdan bir tanesi Kastamonulu öğrencilere burs ve yurt temin etmek, bunu yapamadığımız durumlarda da yurtta kalmalarını sağlamak adına onlara burs vermek. Ayrıca üniversite mezunu olup iş bulamayan gençlere yardımcı olmaya çalışıyoruz. Kastamonulu iş insanlarıyla çalışmak isteyen gençleri bir araya getiriyoruz. Kadın kollarımız vasıtasıyla da Kastamonulu kadınlarımıza Kosgeb ve İşkur işbirliği ile kurslar veriyoruz. Kadınlar buradan aldıkları sertifikalarla iş sahibi olabiliyor. Bunun dışında her yıl İstanbul’da bir kez Maltepe veya Yenikapı etkinlik alanında beş gün süren Kastamonu tanıtım günleri düzenliyoruz. Bu etkinliklerle Kastamonu’nun tarihi ve coğrafi özelliklerini, yöresel lezzetlerini tanıtmaya çalışıyoruz. Geçtiğimiz yıl 1.5 milyondan fazla insan stantlarımızı ziyaret etti. Anadolu’nun dört manevi direğinden birisi olan Hz. Pir Şeyh Şaban-ı Veli için anma törenleri düzenliyoruz. Şerife Bacı ve Halime çavuş ile ilgili anma programlarımız var. Bunun dışında İstanbul’da yaşayan Kastamonulu çocuklarımızın Kastamonu kimliğini kaybetmemeleri, memleketleri ile ilgili bilgi sahibi olmaları amacıyla 5’inci ve 6’ıncı sınıflar arasında bilgi yarışması düzenledik. Bu bilgi yarışmasında çocuklarımıza 10 tanesi Kastamonu ile alakalı olan 15 tane soru sorduk. Bu yarışmalara ilçelerdeki bürokratları da davet ettik. Birkaç belediye bizim bu yaptığımız yarışmadan feyz alarak kendi ilçelerinde yöresel bir yarışma düzenleme kararı aldı. Düzenlediğimiz yarışmayla onlara örnek teşkil etmiş olduk. Bu tür faaliyetlerimiz devam ediyor. Dernek olarak hem Kastamonu’ya hem de Kastamonululara sahip çıkıyoruz.

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Mart sayısında...