Kastamonu’da Doğa, Deniz, Gastronomi, Kültür ve İnanç Turizmi Birlikte Bulunuyor

Kastamonu’da Doğa, Deniz, Gastronomi, Kültür ve İnanç Turizmi Birlikte Bulunuyor Kastamonu’da Doğa, Deniz, Gastronomi, Kültür ve İnanç Turizmi Birlikte Bulunuyor

Asüer A.Ş Onursal Başkanı Aydoğan Süer, Quiet Abana ve Quiet Pınarbaşı Projelerini ve Kastamonu’yu tercih etme nedenlerini Klass’a anlattı...

Batı Karadeniz’in incisi Kastamonu tarihi ve doğal güzellikleri, turkuaz renginde berrak denizi, her damak zevkine hitap eden eşsiz lezzetleri ve birer doğa mucizesi olan muhteşem kanyonları ile adeta bir turizm cenneti. Asüer A.Ş Onursal Başkanı Ünlü İşadamı Aydoğan Süer, bölgenin değerine değer katacak iki otel projesiyle şehrin turizm kapasitesini artırmayı ve marka proje eksikliğini gidermeyi hedefliyor. 2023 senesinde kapılarını açacak olan Quiet Abana ve Quiet Pınarbaşı tesisleri aynı zamanda ekosistem döngüsü içerisinde kendi ürünlerini üreterek misafirlerine sunacak olmanın heyecanını yaşıyor. Beş dev şirketin oluşturduğu güçlü bir konsorsiyumun yapımına devam ettiği projeleri her yönüyle Asüer A.Ş Onursal Başkanı Aydoğan Süer ile Klass okurları için konuştuk.

 

 

 

Aydoğan Bey, Batı Karadeniz’in önemli bir kenti olan Kastamonu’ya Quiet Abana ve Quiet Pınarbaşı projeleriyle değer katmaya hazırlanıyorsunuz. Öncelikle bu iki çok özel proje için neden Kastamonu’yu tercih ettiğinizi sorabilir miyiz?

Herkesin turizmden beklentileri çok farklı. Hepimiz tatile gidiyoruz, bazılarımızın önceliği deniz, bazılarımızın doğa, bazılarımızın kültür, bazılarımızın da inanç. Birçok yer gezdim, Batı Avrupa’nın yarısını gördüm. Türk dünyasının ve Orta Doğu’nun birçok yerine gittim. İnsan çok fazla yer gezince mukayese şansı daha fazla oluyor. Ben Kastamonu kadar hem doğası, hem denizi, hem gastronomisi bu kadar güçlü başka bir bölge görmedim. Kastamonu çam ormanları, turkuaz rengi denizi ve yeme içme kültüründeki farklı alternatifleriyle ön plana çıkan bir şehir. Açıkçası bu kadar çok bileşeni bir arada başka hiçbir yerde görmedim. Bir yandan Şeyh Şaban-ı Veli’nin türbesi ve Rum döneminden kalma kiliseler sizi karşılarken diğer yandan Küre Dağları’nın arasından inanılmaz kanyonlar ve vadiler görüyorsunuz. Pınarbaşı’nda dünyanın en derin ikinci kanyonu olan Valla Kanyonu bulunuyor. Bu kanyon Huawei gibi dünyaca ünlü bir teknoloji devinin reklamında da yer aldı. Kastamonu yaşayanların bile bilmediği dünyaca ünlü birçok doğal güzelliğe ev sahipliği yapan bir şehir. Kastamonu çok bakir olan bir yer. Özellikle Bolu Dağı ve  Ilgaz Tüneli’nin bitmesi, Havaalanının açılması ve iletişim ağının kolaylaşmasıyla beraber yeni yeni tanınmaya başlayan bir ilimiz. Bizimle beraber arkadaşlarımız da bu bölgeyi tanıma şansı buldu. Gelişim oldukça elbette yenilikler de olacaktır ama Kastamonu’nun bu bakirliği inşallah bundan sonra gerçekleşecek gelişimle bozulmaz.

 

“KASTAMONU’DA DOĞA, DENİZ, GASTRONOMİ, KÜLTÜR VE İNANÇ TURİZMİ BİRLİKTE BULUNUYOR”

Bildiğimiz kadarıyla aslen Adanalı olmanıza rağmen şahsi yatırımlarınızı Kastamonu’ya yapıyorsunuz. Bunun sebebi nedir?

Ben şahsi yatırımlarımın yüzde 90’ını Kastamonu’ya aldım. Orada bir çiftlik projesi kuruyorum. Aynı şekilde Türkiye’nin en büyük eko turizmini oluşturuyoruz. Bunlardan bir tanesi Abana’da. Abana benim âşık olduğum bir yer. O bölgede 1930’dan kalma bir okulu ihale yoluyla aldım. Gördüğüm manzara beni gerçekten çok heyecanlandırdı. Türkiye’de cennet olarak adlandırılabilecek o kadar çok yer var ki… Elimizdeki bu cevherleri görmeyip sürekli yurt dışına ilgi göstermek büyük bir haksızlık. Kastamonu’da ben hem doğayı hem denizi hem inanç turizmini hem kültürü bulunuyorum. Ben yeme içmeyi de çok sevdiğim için Kastamonu’daki gastronomi de beni cezbediyor.

 

Kastamonu’nun bu zamana kadar yeterince tanınmamasının ve turizm potansiyelini açığa çıkartamamasının sebebi sizce nedir

Kastamonu, merkezi konakları ve tarihiyle geçmişin izlerini taşıyor. Yalnız merkez değil diğer ilçeler de önemli bir turizm potansiyeli barındırıyor. Bu ilçelerin ve sahip oldukları turizm potansiyelinin bu zamana kadar tanınmamış olmasının bir nedeni var. Turizmde en önemli şey ulaşım. Kastamonu bugün çok güzel, butik bir havalimanına sahip. Bundan dört yıl önce de Ilgaz Tüneli açıldı. İnsanlar gezip görmek amacıyla Kastamonu’ya yeni yeni gelmeye başlıyor. Bundan önce ulaşım zorluğu nedeniyle insanlar Kastamonu’yu tercih etmeyebiliyordu ama artık kolay ulaşım sayesinde çok fazla büyüyecek bir şehir.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Şubat sayısında...

 

Röportaj:Muammer Kapucuoğlu

Fotoğraf:Mertcan Alşahin