Katarakt Ameliyatı Sadece Katarakt Ameliyatı Değil

Katarakt Ameliyatı Sadece Katarakt Ameliyatı Değil Katarakt Ameliyatı Sadece Katarakt Ameliyatı Değil

Katarakt gözün içerisindeki kristal lensin şeffaflığını kaybetmesi sonucu kişilerin görme yetisinde meydana gelen çeşitli sorunlar olarak ortaya çıkan yaygın bir göz rahatsızlığıdır...

Genellikle 60 yaş ve üzeri bireylerde görülen katarakt ender olarak doğuştan veya travmaya bağlı olarak da gelişebiliyor. Dünyagöz Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar katarakt operasyonları ile refraktif cerrahiyi birleştirerek hastanın göz ile ilgili bütün sorunlarını yeni teknolojinin sunduğu imkanlar sayesinde tedavi ederek göz sağlığını yeniden kazandırıyor. Bu zamana kadar gerçekleştirdiği sayısız cerrahi operasyonla mesleğinde önemli tecrübeler edinen Göz Sağlığı Uzmanı Op. Dr. Baha Toygar ile katarakt hastalığını, tedavisini, femtosaniye göz lazerini ve akıllı mercekler olarak bilinen trifokal akıllı mercekleri Klass okurları için konuştuk.

 

“Cerrahi operasyonu yaparken yüksek teknolojilerden faydalanıyoruz. Bu teknolojilerin başında da 25 yıldır kullanılan Fako cihazı yer alıyor. Fako cihazı çok küçük bir kesiden girip lensi almamızı sağlayan ve ultrasonik enerjiyle çalışan bir sistem. Lensi ultrasonik enerjiyle kırıp, parçalara ayırıp emerek dışarıya alan bir sistem.”

 

Baha Bey, Göz Hastalıkları Uzmanı olarak Dünyagöz Hastanesi’nde yeni teknolojinin imkanlarından yararlanarak katarakt rahatsızlığını tedavi ediyorsunuz. öncelikle kataraktın ne olduğunu sorarak başlayabilir miyiz?

Katarakt gözümüzün içindeki kristal lens dediğimiz şeffaf lensin şeffaflığını kaybetmesidir. Gözümüzün içindeki lensin iki tane görevi vardır. Birincisi dışarıdan gelen görüntünün ve ışınların kırılarak retinaya ulaşması ve görünür hale gelmesi, ikincisi de akomodasyon dediğimiz bir hareket yoluyla yakın görmenin sağlanması. Lensin şeffaflığını kaybetmesi sonucu kişilerin görme yetisi kötüleşiyor. Son aşamaya gelindiğinde de sadece ışığı görebilir hale geliyor ancak günümüzde bu aşamaya gelinmiyor.

 

“ŞEFFAFLIĞINI KAYBETMİŞ LENS ALINIP YERİNE YENİ SUNİ LENS KONULUYOR”

Tedavi nasıl gerçekleşiyor ve ne tür teknolojiler kullanılıyor?

Kataraktın tedavisinde işlem tamamen cerrahi operasyonla gerçekleşiyor. Operasyonla şeffaflığını kaybetmiş lens alınıp yerine yeni suni bir lens konuluyor. Operasyonla gözün içindeki şeffaf lensi alırken tamamını almıyoruz. öndeki kapsülü soyup içerisindeki lensin çekirdeğini kırarak dışarıya alıyoruz. Elimizde eski orijinal lensimizin kapsülü kalıyor, bir nevi kapsül torbası. O kapsül torbasının içine de yeni lensi gönderiyoruz. Bu operasyon esnasında genelde uyutmaya gerek kalmıyor. Genellikle 1.8-2mm gibi çok küçük bir kesiden girip gerçekleştirdiğimiz ve mikroskop altında yaptığımız bir ameliyat. Cerrahi operasyonu yaparken yüksek teknolojilerden faydalanıyoruz. Bu teknolojilerin başında da 25 yıldır kullanılan Fako cihazı yer alıyor. Fako cihazı çok küçük bir kesiden girip lensi almamızı sağlayan ve ultrasonik enerjiyle çalışan bir sistem. Lensi ultrasonik enerjiyle kırıp, parçalara ayırıp emerek dışarıya alan bir sistem.

 

Katarakt tedavisine kolaylık sağlayan Femtosaniye lazerden de bahsedebilir misiniz?

Femtosaniye lazer bizim cerrahi olarak manuel yaptığımız bazı aşamaları gerçekleştirebiliyor. örneğin göze girişler, lensin önündeki kapsülünün soyulması ve lensin çekirdeğinin parçalara ayrılması işlemini lazerle yapabiliyoruz. Bunlar tabi ki bize çok büyük kolaylıklar sağlıyor. Astigmatlı lenslerin yetmediği durumlarda veya astigmatlı lens kullanmak istemeyen doktorlar femtosaniye lazerle astigmatik kesiler yaparak o astigmatı da düşürebiliyorlar. Katarakt ameliyatlarında tanı aşamasında da bize çok büyük fayda getiren cihazlar çıktı. Onların sayesinde bugün göze dokunmadan gözün içine takacağımız lensin numarasını saptayabiliyoruz. Operasyon yapmadan önce her şeyi hesaplamak zorundayız.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Eylül sayısında...