Afranur Hanım, Klass Tv Youtube Kanalında “Kitap Kurdu” programı ile bir yıl içinde 10 defa ‘Yılın en iyi Youtube Programı” ödülünü aldınız ve büyük bir beğeni ile takip ediliyorsunuz. Kitap Kurdu programını yapmaktaki amacınız neydi?
Bu programa insanları kitap okumaya teşvik etmek, kitaplar ve yazarlar hakkında merak uyandırarak toplumca gelişimimize destek olmak niyetiyle başladım. Program gayet güzel gidiyor. Bir yılda on kez yılın en iyi YouTube programı seçildik. Hedefim yakın zamanda televizyonda program yaparak daha büyük bir kitleye ulaşmak.
Sizce kitap okumak neden bu kadar önemli?
Kitap okumak kendimizi beslemenin en düşük maliyetli yöntemidir. Bir insan 50 yıllık tecrübesini emek vererek yazıyor ve siz ona bir kahve fiyatına sahip olabiliyorsunuz. Serdar Kuzuloğlu bir konuşmasında ‘Kitap zaman makinasıdır. Sizi 1000 yıl geriye veya 1000 yıl ileriye götürebilir.’ diyor. Ben de bizden önce yaşamış insanların araştırmalarını, gözlemlerini, hayal güçlerini okuyarak bugünümüzü daha güzel şekillendirebileceğimize inananlardanım. Fikirlerimiz gelişirken ön yargılarımız kırılıyor çünkü kişileri anlayıp empati kurabiliyoruz. Araştırmalara göre kitap okumak stresi ve unutkanlığı azaltıyor. Her daim öğrenecek şeylerin olduğunu bilmek insanı diri tutuyor.
Sizin okuma sevginiz nasıl ve ne zaman başladı?
Çocukluğumda okuldan çıkıp eve geldiğimde annemi hep camın önünde oturmuş kitap okurken bulurdum. Merak ettiğim soruları yanıtlamaz, onların cevabını bulacağım kitabı söyler, bana kendim öğrenmem gerektiğini anlatırdı. Böylece merak duygumu okuyarak gidermeye başladım. Okuyan anne babaların çocuklarının da okuduğu bir gerçektir. Anne babalara vereceğim en önemli tavsiye budur.
Kitap okumak sizin için bir tutku. Sanırım 2000’e yakın kitap okudunuz. Okuma yönünde örnek aldığınız kişiler kimlerdir?
Geçmişten günümüze kadar en başarılı, en önemli isimlerin ortak özellikleri çok okumalarıdır. Büyük İskender ‘İlyada’ ile savaş tekniklerini hayal edip yanında taşırdı. Fatih Sultan Mehmet’in kütüphanesinde on binlerce kitap vardı. İslami, Yunan, Fransız kaynaklarıyla kendisini yetiştirirdi. Atatürk 3 bin 997 kitap okudu ve bir Alman ile röportajında ‘Cebimdeki 2 kuruştan 1'i ile kitap alırım.’ yanıtını verdi. Günümüzün önemli isimlerine baktığımızda, Bill Gates’in elinde kitap dolu bir çantayla gezdiğini ve her hafta okunacak kitaplarını düzenleyerek yılda 2 hafta sadece kitap okumak için kulübesine çekildiğini görürüz. Mark Zuckerbeg, her yıl okuma listeleri yapıp onları okur. Warren Buffett günde 5-6 saatini okumaya ayırır ve röportajlarında bunun önemini belirtir. Bunlar beni hep okumaya teşvik etmiştir. Bilgiye ulaşmak artık çok kolay olsa da okumak bu kişilerin bilgi işlem gücünü artırıyor ve doğru kararlar alabilmelerini sağlıyor.
Kitap kurdu programı dışında neler yapıyorsunuz?
Oyunculuk ve modellik eğitimleri aldım. Çok değerli yönetmenlerimizle başrollerle birlikte yer aldığım dizilerim oldu. Örnek vermem gerekirse Yeşilçam'da Çağatay Ulusoy ile Aşk Mantık İntikam, Menajerimi Ara, Kefaret, Bay Yanlış dizilerinde yer aldım. Şu anda da gelen projeleri değerlendiriyorum.
Kitaplarla ilgili yaptığınız farklı çalışmalar var mıdır?
2018 yılına kadar okuduğum tüm kitapları Nizip Fen Lisesi’ne bağışladım. Mardin'de açılan köy okulu kütüphanesi için çalıştım. Özellikle kaynak sıkıntısı çeken yerlerdeki öğretmenlerin talebiyle bu yerlere elimden gelen yardımları yaptım ve yapmaya devam edeceğim. Hayallerimden biri de kütüphanesi olmayan bir yerde kütüphane kurup kendisini geliştiren çocuklar yetişmesine katkı sağlamak. Ayrıca gelirini hayvanların tedavisine ve mama desteğine ayıran çok değerli sitelerden kitap alışverişi yapmaya özen gösteriyorum.
INSTAGRAM: afranurkalayc
YOUTUBE: KLASS TV