Kolajen Takviyeleri Daha Hızlı Sonuçlar Almamızı Sağlayacaktır

Kolajen Takviyeleri Daha Hızlı Sonuçlar Almamızı Sağlayacaktır Kolajen Takviyeleri Daha Hızlı Sonuçlar Almamızı Sağlayacaktır

Medikal Estetik Hekimi ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Sevgi Ekiyor kolajen hakkında tüm merak edilenleri Klass’a anlattı...  

Uzmanlar, insan vücudunun doğal olarak kolajen ürettiğini ancak 25 yaşından sonra bu proteinin üretiminin yavaşladığını söylüyorlar. Bir de bunun üzerine yaş faktörü, sigara, stres, hava kirliliği, güneşe maruz kalma, hareketsizlik, cilde esneklik ve canlılık veren kolajenin azalmasına neden oluyor. Bu durum da ciltte sarkmalara, kırışıklıklara, matlaşmaya ve kuruluğa neden oluyor. Son dönemde cilde kaybettiği kolajeni kazandırmak için takviye olarak tablet, kapsül, toz, sıvı ve hatta sakız şeklinde satışa sunulan ürünler kullanılıyor. Ancak bu ürünlerin mutlaka uzman kontrolünde, bilinçli bir şekilde kullanılması gerekiyor. Medikal Estetik Hekimi ve Sağlıklı Yaşam Uzmanı Dr. Sevgi Ekiyor, kolajen ve vücuda dışarıdan alımı hakkında tüm merak edilenleri Klass okurları için anlattı.

Kolajen nedir?
Kolajen, görevi bağ dokusu, kas ve deride yapısal destek sağlamak olan bir proteindir. Kolajen cildinizin nemli ve genç görünmesini, kemiklerinizin ve tırnaklarınızın güçlü olmasını ve eklemlerinizin sağlığını korumasını sağlar. İnsan vücudu doğal olarak kolajen üretir. Ancak 25 yaşından sonra bu proteinin üretimi yavaşlar ve her yıl vücudumuzdaki kolajenin %1’ini kaybederiz.

Kolajen vücudumuzda ne oranda bulunur? Kolajen’in parçalanmasına neler neden olur?
Kolajen cildimizin yüzde 80'ini oluşturur ve elastin adı verilen bir proteinle beraber çalışır. 25 yaşından sonra gittikçe azalan kolajen nedeniyle cilt elastikiyetini kaybeder ve karışıklıklar ortaya çıkmaya başlar. Yaşlanmanın yanı sıra; güneşe maruz kalma, sigara dumanı ve kirlilik de kolajen parçalanmasını hızlandırabilir. Vücudumuz, kaybettiğimiz kolajeni, parçalandığı kadar hızlı bir şekilde yerine koyamaz. Bu nedenle takviyeler ile kaybedilen kolajen yerine konulmaya çalışılmaktadır.

Kolajen eksiği hangi yollarla sağlıklı ve en doğru bir şekilde giderilebilir?
Kemik suyu gibi bazı yiyecekler kolajen içerse de kolajene daha yoğun bir şekilde ihtiyaç duyan kişiler, genellikle kolajen alımlarını artırmak için supplementlerden yararlanırlar. Kolajen takviyeleri, tabletler, kapsüller ve tozlar şeklinde mevcuttur. Kolajen desteklerinin içilebilir formları tiplere, formuna, kullanma şekli ve miktarına göre farklılık gösterir. Bu nedenle kolajen destekleri kullanmadan önce hangi tiplere ihtiyacımız olduğuna bakmamız gerekiyor.

“HEM SIVI HEM DE TİP 1 KOLAJEN MİKTARI YÜKSEK OLAN KOLAJEN TAKVİYELERİ DAHA GÜÇLÜ VE HIZLI SONUÇLAR ALMAMIZI SAĞLAYACAKTIR”
Kolojen tiplerinden bahseder misiniz? Biz hangi kolajen tipini almalıyız?
En sık duyduğumuz kolajen tipleri; Tip 1, Tip 2 ve Tip 3 kolajenler. Bizim en çok ihtiyaç duyduğumuz kolajen tipi ise Tip 1 kolajenlerdir. Tip 1 kolajenler hem eklemlerimiz, derimiz ve tendonlarımıza iyi gelir, hem de yaş alma etkilerini en aza indirir. İçerisinde Tip 1 miktarı fazla olan kolajenler hem daha pahalı hem de daha az kullanımla daha güçlü sonuçlar aldığımız kolajenlerdir. Kolajenin vücut tarafından emilim hızı ise sıvı, toz ve kapsül türler olarak sıralanabilir. Buradan da anlaşılacağı gibi hem sıvı hem de Tip 1 kolajen miktarı yüksek olan kolajen takviyeleri daha güçlü ve hızlı sonuçlar almamızı sağlayacaktır.

Kolajenin vücutta emilimini ne kolaylaştırır? Kolajenin hem sağlığımıza hem de cildimize yararları nelerdir?
Kolajenin daha iyi emilebilmesi için mide ve bağırsak sisteminden geçişi de önemlidir. Bu nedenle kolajen tüketirken C vitaminine de ihtiyaç duyarız. Cildinizde kuruluk, nem kaybı; eklemlerde kireçlenme ve yaşlanma belirtileri görülüyorsa, kolajen ile beraber hyalüronik asit de tüketebilirsiniz. Her şeyi bir arada almak için kolay içimlik sıvı kolajenleri tercih edebilirsiniz. Kolajen içeren kremlerin derinin alt tabakalarına ulaşması oldukça zordur. Bu neden ile içten dışa güzellik anlayışına gidilmeli ve kolajen takviyeleri kullanılmalıdır. Kolajen takviyeleri cildin elastikiyetini artırıp, sıkılaşmasına yardımcı olur. Cildi daha iyi bir hale getirerek, cildi besler ve cilt yapısının yıllara meydan okumasını sağlar. Ayrıca kolajen takviyesi üzerine yapılan bir araştırma, hidrolize kollajen takviyelerinin kullanılmasının eklem sağlığını geliştirmeye yardımcı olduğunu da göstermiştir. Takviyelerdeki kolajen peptitler, kolajen ile aynı amino asitlerden yapılmaktadır. Ancak yapıları sayesinde vücudumuz tarafından daha kolay emilirler.
 

Sevgi Ekiyor