Koleksiyonundan Eserler Contemporary İstanbul’da Sergilenecek

Koleksiyonundan Eserler Contemporary İstanbul’da Sergilenecek Koleksiyonundan Eserler Contemporary İstanbul’da Sergilenecek

Op. Dr. Baha Toygar sanata olan tutkusunu ve kişisel koleksiyonunu Klass’a anlattı..

Tri-fokal akıllı mercek tedavisini Türkiye'de ilk kez uygulayan hekimlerden biri olan, Dünyagöz Hastaneler Grubu Katarakt Departman Direktörü Op. Dr. Baha Toygar, aynı zamanda bir sanat aşığı. Op. Dr. Toygar'ın yaklaşık 400 eserden oluşan koleksiyonundan iki eser, bu yıl 12-15 Eylül tarihleri arasında 13. kez düzenlenecek Contemporary İstanbul kapsamında özel bir serginin parçası olarak sanatseverlerin beğenisine sunulacak. Başarılı bir akademisyen ve göz hekimi olan Op. Dr. Baha Toygar ile sanata karşı olan özel ilgisi, geçmişten bugüne eserlerini takip ettiği sanatçılar ve Contemporary İstanbul sergisinin içerikleri ile ilgili keyifli bir sohbet gerçekleştirdik.

 

 

Baha Bey, özenle oluşturduğunuz resim koleksiyonunuz, yüzlerce eser içeriyor. öncelikle koleksiyon oluşturma fikriniz nasıl ortaya çıktı öğrenebilir miyiz?

Hiç kimsenin koleksiyon yapma amacıyla böyle bir işe başladığını düşünmüyorum. öncelikle beğendiğiniz eserleri almaya başlıyorsunuz. Benim hikayem müzayedede aldığım bir Fikret Mualla resmi ile başladı. Ondan sonra vazgeçilmez biçimde sürdü. öncesinde sadece kendi zevkiniz için almaya başladığınız o eserler birden bir bütün olarak bir ruhu yansıtan bir hal alıyor. Yakın çevremde sanatçı dostlarım olduğu için onlara da danışıyorum; kendi gözüme de güveniyorum. Zaten bunun için sanat tarihini bilmelisiniz; dünya müzelerini gezmelisiniz. Ama tabii danıştığım profesyonel insanlar da var.

 

 

Koleksiyonunuzdaki eserleri seçerken nelere dikkat ediyorsunuz, sizi bu konuda etkileyen unsurlar neler oluyor?

İlk koleksiyonumu oluşturmaya başladığımda, daha çok tanınan eski kuşak sanatçıların eserlerini tercih ediyordum. Ancak son yıllarda, kariyeri daha genç sanatçıların eserleri de ilgimi çekmeye başladı ve biraz daha çağdaş sanatçılara yöneldim. Koleksiyonumda daha çok modern ve çağdaş Türk sanatçıların eserleri var. Mesela Ali Elmacı ve Ahmet Oran gibi isimlerin bütün dönemlerinden eserler koleksiyonumun bir parçası. Nevhiz Tanyeli akademinin 68 kuşağıdır. Tanyeli'nin de neredeyse akademi dahil bütün dönemleri koleksiyonumda var. Farklı kuşakları bir arada görmek de keyif veriyor; örneğin Burcu Perçin, Olgu ülkenciler, Komet, Erdoğan Zümrütoğlu’ndan da eserler var.

 

Contemporary Istanbul’un bu yılki edisyonunda koleksiyonunuzdaki hangi işler ile yer alacaksınız?

Contemporary İstanbul, 2 sene önce koleksiyonerlerden iki eser alıp sergiliyordu. Bunu geçen sene yapmadılar, ancak bu sene yeniden yapıyorlar. 2 yıl önce Türkiye’nin en ünlü koleksiyonerleri bu etkinliğin bir parçası idi. Bu sene de Hasan Bülent Kahraman’ın küratörlüğünde, "New Acquisitions", yani "Yeni Edinimler" adı altında yeni bir sergi çalışması yapılıyor. Koleksiyonerlerin bu sene içerisinde aldığı son eserler arasından seçilen 2'şer eser, bu serginin birer parçası olacak. Koleksiyonumdan seçilen iki eserin ilki; Royal Academy üyesi İngiliz ressam Stephen Chambers'ın, iki sene önce Venedik Bienali'nde görülen, 100 portreden oluşan “The Court of Redonda” serisinin devamı niteliğindeki 8 oyma baskı işinden oluşan “The Occupants”. İkinci eser ise Ali Elmacı’nın 2014 tarihli “Onu öldür Beni Güldür III” isimli, tuval üzerine yağlı boya eseri.

 

 

Röportaj: Erdi Kartal

Fotoğraflar: Uğur Atun

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Eylül sayısında..