Başarılı ve ünlü Avukat Gültekin Erdur, 2002 yılında kurduğu Rumeli Hukuk Bürosu çatısı altında yıllardır çok başarılı işlere imza atıyor. “Avukatlık bir söz söyleme sanatıdır” diyen Gültekin Erdur, birçok davanın doğruyu daha güzel ifade etme tarzı ve şekliyle kazanılabileceğini söylüyor. Rumeli Hukuk Bürosu’nun uzmanlık alanlarından biri de marka ve patent. Etik ve yasaya dayalı mükemmeliyet hedefi ile yurt içi ve yurt dışında lider hukuk bürosu olma yolunda başarılı çalışmalar yürüten Rumeli Hukuk Bürosu, hizmet alanlarında yer alan marka ve patent konularında yasaların uygulanmasında başarılı ve öncü bir hizmet veriyor. Rumeli Hukuk Bürosu Kurucusu Gültekin Erdur ile marka ve patent konularında kendilerine en sık yöneltilen soruları Klass okurları için konuştuk.
Gültekin Bey, siz marka ve patent konularındaki hakimiyetinizle birçok markanın ve patent sahibinin hakkını koruyorsunuz. Öncelikle marka nedir ve marka olmak neden önemlidir anlatır mısınız?
Marka, bir ya da bir grup üreticinin ya da satıcının mal ve hizmetlerini tanıtmaya rakiplerinden ayırt etmeye ve farklılaştırmaya hizmet eden isim, logo, kavram, sözcük, simge, tasarım, resim ve bütün bunların bileşkesi olan somut ve soyut bir kavramdır. Marka aynı zamanda işletmeyi ya da bir ürün ve hizmeti temsil eden bir kimlik ve kişiliktir. Bu fonksiyonu ile marka, bir ticari işletmenin, tüketiciye verdiği ilk mesaj olup ticari işletmenin en önemli mal varlıklarından biridir.
“MARKALAR,MARKA TESCİLİ İLE, BULUŞLAR PATENTLE KORUNUR”
Marka ile patent arasında fark var mıdır?
Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerinin bir başka işletmenin mal veya hizmetlerinden ayırt edilmesini sağlayan bir işaretin belgesi iken; patent ise yeni olan buluşlara verilen belgedir. Markalar, marka tescili ile buluşlar ise patentle korunur. Marka da patent de kendi yasal mevzuatları çerçevesinde, TPE tarafından tescil edilmektedir.
Marka kullanımı için tescil zorunlu mudur ve marka tescilinin önemi nedir?
Marka tescili zorunlu değildir ama tescil marka üzerindeki hakları ispatlayan ve marka ihlalini önleyen en önemli araçtır. Tescilli marka, sahibine geniş bir koruma sağlamaktadır. Marka tescil edildiği zaman üçüncü kişilere karşı haklarını korumada kolaylık ve öncelik tanır. İzinsiz kullanımı engellemek konusunda, markasını tescil ettirmemiş bir işletmeye oranla, çok daha avantajlı hükümlerden faydalanacaktır. Tescilsiz bir marka da TTK’nın haksız rekabet hükümlerine göre korunmaktadır.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Şubat sayısında...