Masko, tam anlamıyla bir mobilya kenti. 43 ülkeye ihracatı ve 5000 kişiyi istihdamıyla, Türkiye’nin mobilya ihracatının %10’unu karşılayan bir dünya markası. İkitelli’nin dünyaya açılan penceresi olarak gösterilen Masko, marka karmasıyla dekorasyon tutkunlarının öncelikli tercihi. Masko’nun vizyoner Başkanı Selahattin Erdoğan çalışmalarını, MEP Sertifikasını, yeni dönem hedeflerini ve Masko’nun başarısını Klass’a anlattı.
Selahattin Bey, iki dönemdir Masko’nun Başkanlığını üstleniyorsunuz. İlk dönemde neler yaptınız ikinci dönemde bu çalışmalarınızı ne şekilde perçinleyeceksiniz?
Yönetime ilk geldiğimizde esnafımıza vermiş olduğunuz sözleri teker teker yerine getirmenin Masko’nun yüzünü güzelleştirmenin gayretleri içerisinde olduk. Bununla beraber gelirlerini arttırmanın, reklamlarını dünya çapında duyurmanın peşinde olduk. Hem yapmış olduğunuz çalışmalar hem de dışarıdan almış olduğumuz tepkiler bunun yerinde olduğunu göstermiştir. Masko, Tem otoyoluna 1800 metre cepheli, havaalanına 5 km uzaklıktadır. Bulunduğu konum tanınmasına yardımcı oluyor. Aynı zamanda İstanbul’un ortasında 350 dönüm üzerinde 480 bin metrekare kapalı alanı ile Türkiye’deki önemli markaları ve kaliteli mağazaları bünyesinde barındırıyor. 778 mağazası 550 firması mevcut. Bir evin veya bir iş yerinin A’dan Z’ye bütün ihtiyaçlarını karşılayabilecek çeşitliliğe sahip. Aksesuar, halı, zücaciye, perde, tekstil, bahçe ve mutfak, banyo mobilyası, modern ve klasik mobilya ürünlerine ait tüm çeşitleri burada bulabilirsiniz. Masko gerçekten bir Mobilya Kentidir. Tanıtıma dünya çapında önem veriyoruz. Genelde marka olmuş yerlerde, Türkiye’nin önde gelen merkezlerinde ve ulusal kanallarda tanıtımını yapıyoruz. Masko’nun, marka değerine uygun hareket etme zorunluluğu vardır.
“MASKO MOBİLYA KENTİ, MEP İLE üRETİCİLER VE TüKETİCİLER ARASINDAKİ UYUMLU DENGEYİ SAĞLAMAKTADIR”
Masko olarak bünyenizde bulunan markalara MEP (MASKO Exclusive Project) sertifikası veriyorsunuz. Bu sertifikanın özellikleri ve kapsamları nelerdir?
Bünyemizdeki firmalara MEP (MASKO Exclusive Project) sertifikası veriyoruz. Bu sertifika ile müşteri memnuniyetini her şeyin önünde tutan MASKO Mobilya Kenti, MEP ile üreticiler ve tüketiciler arasındaki uyumlu dengeyi sağlamaktadır. Müşteri memnuniyeti için gerekli çalışmaların ve takip sürecinin gerçekleştirildiği bu projede, normalde 6 ay olan kumaş garantisi 1 yıl, mobilyaların garantisi ise 2 yıl olarak verilmektedir. Mağaza görüntüleri, müşteri ilişkileri ve satış sonrası müşteri memnuniyeti gibi süreçleri içeren bu projede, iş ahlakı değerleri ile satış sonrası hizmet ve davranış ön planda tutulmaktadır. Sertifika, eğitimlere katılan, şartlara uyan ve iş ahlakına uyum gösteren firmalara verilmektedir. Firmaların internet sitelerinde, kiosklarda, AVM’de ve blok başlarında firmaların bu özelliğe sahip olduğuna dair bir işaret olmaktadır. Buralarda hiçbir mağduriyete uğramadan müşteri, güven içerisinde mobilyasını alabilmektedir. MASKO güvencesi olarak da tanımlanabilen MASKO Exclusive Project (MEP), kısaca üretimde kalite yanında yüzde 100 müşteri memnuniyetini hedeflemektedir.
Yapı itibariyle Masko’nun ciddiyetini bilen firmalar burayı tercih ediyor. Sizde o tercihe uygun uygulamalar yapmak zorundasınız.
Masko’nun marka değerini korumak için çok titiz davranıyoruz. Bu gibi firmalarla özellikle yönetim kurulu olarak kendimiz ilgileniyoruz. çünkü artık Masko mobilya kenti, iç piyasaya hitap eden bir site değil. Dünya çapında bir site. 43-44 ülkeye perakende ihracat yapan aynı zamanda da ısmarlama mobilya yapan bir yer. Türkiye son yıllarda inşaat sektöründe mükemmel bir şekilde gelişti ve dünyada çin’den sonra yer almaktadır. Türkiye’de inşaat sektörünün şekillerine göre mobilya üretiliyor. Masko’daki bütün firmalarımız artık kişinin zevkine göre rengi, deseni ve modelini yansıtarak üretim yapmaktadır. Masko mobilya kenti son derece başarılıdır. Kişinin zevkine göre ısmarlama mobilya üretimine geçmiştir.
Bir zamanlar mobilya denildiği zaman Bursa, İnegöl gibi öne çıkan bölgeler vardı. Bugüne bakıldığında iç pazar değişti mi?
Mobilya’nın sanayileşmesi İnegöl’de başladı. Klasik ve butik mobilyada Ankara ve İstanbul çok önemlidir. İtalyan mobilyasına en yakın İstanbul mobilyasıdır. Şu anda İtalya’da mevcut olan fuarları İstanbul takip ettiği gibi oradaki Türk gelenek yapısına uygun modelleri İstanbul üretmektedir. Türkiye’nin İtalyan mobilyası kalitesinde ve modelinde üretim yapmasından ve mobilya pazarına ortak olmasından İtalya’da rahatsız. Şu anda dünya ülkeleri içinde mobilya sektöründe üretim ve ihracatta 12. sıradayız. Türkiye’de artık tasarım yapılmaktadır. üniversitelerde bu konuya son derece özen gösterilmektedir. Tasarım ve kalitenin beraber olması lazım. Eğer birisi dahi eksik olursa topal olur. Hem kaliteye önem vermek hem de tasarım yapmak lazım.