10 Mayıs 2018 tarihinde faaliyete geçen merkez şimdiye kadar 18 deniz kaplumbağasını ağırladı, 8 tane deniz kaplumbağasını yaklaşık 1 yıllık süreçte denize sağlıklı bir şekilde kavuşturdu. Şimdi de 5 tanesi rehabilitasyon merkezinde ve denize geri dönmek için hazırlanıyor. Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas üyesi ve Genel Koordinatörü Hande Tibuk'un hayali olan ve desteğiyle kurulan, Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilk olan Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Veteriner ve Moleküler Biyolog Sude çelik, Klass okurları için anlattı.
Merit Otelleri Türkiye’de ve Avrupa’da bir ilke imza atarak Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’ni kurdu. öncelikle kuruluş hikayenizi öğrenebilir miyiz?
Net Holding Yönetim Kurulu Murahhas üyesi ve Genel Koordinatör Hande Tibuk böyle bir merkezin kurulmasını aslında hayal ediyor ve çok istiyor. Tesadüfen Sosyal Sorumluluk Projeleri Müdürümüz Silem Sargın Kara, Hande Hanım ile yaptığı sohbet esnasında kendisinin daha önce kaplumbağa merkezinde çalıştığını ve böyle bir tecrübesi olduğunu söylüyor. Hande Hanım, bunu öğrendikten sonra hemen gerekli toplantıları yapıyor ve hızlıca bu merkez aktif hale getiriliyor. Meritta, 10 Mayıs 2018’den beri hizmet veriyor. Şimdiye kadar yaklaşık 18 tane kaplumbağa geldi. Bunlardan 5 tanesi geri döndürülemeyecek kadar kötüydü ve maalesef kaybettik. Bunun dışında 8 tane deniz kaplumbağasını yaklaşık 1 yıllık süreçte denize sağlıklı bir şekilde kavuşturduk. Şimdi de 5 tanesi bizimle birlikte rehabilitasyon merkezinde ve denize geri dönmek için sabırsızlanıyorlar.
Deniz Hanım, Kaplumbağalara rehabilitasyon merkezinde neler yaptığınızı öğrenebilir miyiz?
Meritta Deniz Kaplumbağaları Rehabilitasyon Merkezi’nde, denizde bulunan yaralı veya darbe almış bütün deniz kaplumbağalarını en hızlı şekilde buraya getirip tedavilerini yapıp daha sonra rehabilitasyonlarını tamamladıktan sonra doğal hayatlarına geri döndürüyoruz. Yaralı olmayan hiçbir kaplumbağayı burada görsel amaçlı sergilemiyoruz. Meritta, tamamen deniz kaplumbağaları için spesifik kurulmuş bir hastanedir ve bütün katkı Merit Otelleri tarafından yapılmaktadır. Ada civarında Türkiye’de veya Avrupa’da bir otelin deniz kaplumbağası hastanesi yok ve biz bir ilki başardık. Bu açıdan da oldukça önemli.
“KIBRIS İçERİSİNDEKİ EN BüYüK SIKINTIMIZ BOĞULMA VAKASI. BİR DE KAPLUMBAĞALAR DENİZDEYKEN ONLARI ELLE BESLEMEMEK GEREKİYOR”
Kaplumbağalarla ilgili nelere dikkat etmeliyiz? Toplum olarak onlara zarar vermemek için farkındalığımızı nasıl arttırabiliriz? Genelde ne tür yaralanma veya ne sebepten ölüm vakaları ile karşılaşıyorsunuz?
Bu dönemde çok daha fazla yaralanmalar oluyor. Tekne pervanesi yaralanması, olta yutması, bazı fizyolojik hastalıklar gibi. Ama Kıbrıs içerisindeki en büyük sıkıntımız boğulma vakası. Balıkçıların attıkları ağlara kaplumbağalar yakalanıyor. Ve nefes almaya çıkamadıkları için boğulma vakası gerçekleşiyor. Bu da ilerleyen zamanlarda akciğer enfeksiyonları, akciğer kanaması ve baygınlık, koma gibi süreçlerle ilerleyip çok zor bir süreci başlatıyor. Farkındalık açısından balıkçılar ve gelen ziyaretçilerimizle de konuşuyoruz ama şu çok önemli bir kıstastır; kaplumbağalar denizdeyken onları elle beslememek gerekiyor. çünkü beslenmeyi öğrenmiş bir kaplumbağa avlanmayı unutur. Ve her insan gördüğünde heyecanlanıp yemek yemek istemeye giderken istemeden de olsa insana zarar verir. Kaplumbağalar ısırıyor diye manşetler yapılıyor ama aslında bunun gerçek hikayesi budur. Aslında biz bunu kendi ellerimizle yapıyoruz. Ek olarak denizdeki plastik atıklarına da çok dikkat etmemiz gerekiyor çünkü çoğu kaplumbağamızın bağırsağından ya da midesinden plastikler çıkartıyoruz. Plastikleri çıkartabildiklerimiz yaşıyor ama plastik yutan kaplumbağalarda durum genellikle ölümle sonuçlanıyor. çünkü organlara hem zarar veriyor hem de tıkıyor.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Haziran sayısında..