Çetin Bey, son yıllarda danışanlarınıza sağlıklı bir şekilde kilo vermelerine yardımcı oluyorsunuz. Özellikle de ‘yutulabilir balon’ ile kişilerin kolay bir şekilde kilo vermesini sağlayabiliyorsunuz. Yutulabilir balon işlemi nasıl yapılıyor?
Yutulabilir balon, hastaya ağız yoluyla yutturulup midede şişirilen ve midede yer kapladığı için daha çabuk doymayı sağlayan, böylece kilo vermeyi kolaylaştıran bir obje. Diğer balonları takarken ve çıkarırken endoskopiye ihtiyaç duyuyoruz. Ancak burada endoskopi gerekliliği yok. Balonlar su ve soda yardımıyla hastaya yutturulur. Yerini tespit etmek için röntgen filmi çekmek yeterlidir. Yerini tespit ettikten sonra balon şişirilir ve midede yaklaşık olarak dört ay kalır. Üzerinde zaman ayarlı bir vana vardır. Bu vana kendiliğinden açılır ve bir hafta içinde bu balon küçülerek dışkı ile atılır. Takma ve çıkarma sırasında endoskopiye gerek yoktur. Amaç dört ay boyunca hastaların fazla kilolarından kurtulmasıdır. Bu sürede hasta kilosunun yüzde 10 ila 15’ini verebilir. Burada hastanın nasıl beslendiği ve beslenme programına ne kadar uyduğu önemlidir. Bununla ilgili hem beslenme takviyesi hem de hareket miktarının takibi için beslenme uzmanımız hastamızın yanında oluyor. Burada amacımız bir taraftan hastaya kilo verdirirken öbür taraftan da hayat tarzını değiştirmektir. En büyük avantajı da endoskopi ve anestezi gerektirmeyen bir durum olması. Bu balon fazla kilosu olan herkese takılabiliyor. Balonu çıkarıp bir süre mideyi dinlendirdikten sonra balon bir ikinci kez takılabiliyor.
Bu uygulamanın yan etkileri nelerdir?
Midenin balona alışma süresinde kısa bir süre yan etkiler görülebilir. Mide balonu ilk günlerde sindirmeye çalışabilir. Bu yüzden karın ağrıları, bulantılar olabilir. Hastaların yüzde 98’i bu süreci sorunsuz atlatır. Hastaların yüzde 2’si bu etkilere dayanamayabilir ve bu yüzden balonu çıkarmak gerekebilir. Ancak bahsettiğimiz yan etkiler çok nadir görülür. Onun dışında balonun sıvı sızdırması durumunda balonu endoskopi ile acilen çıkarıyoruz. Ancak bu çok düşük bir ihtimaldir.
Diğer yöntemlerinizden de bahsedebilir misiniz?
İki çeşit balonumuz daha var. Bunlar 6 aylık balonlar ve 1 yıllık balonlar. Bunlar endoskopi ile takılan ve çıkarılan balonlardır. Bir yıllık balonların arasında ‘ayarlanabilir balon’ dediğimiz bir tür var. Balonu mideye yerleştirdikten bir ay sonra gerekli gördüğümüz durumda onu bir miktar daha şişirebiliyoruz. Böylece hastanın konforuna göre hacmini ayarlayabiliyoruz. Diğer yöntemimiz de bimodal mide botoksu. Bu yöntemle midenin belli noktalarına botoks enjeksiyonu yapıyoruz. Böylece yiyeceklerin midede kalma süresini ve iştahı sağlayan hormon miktarını azaltıyoruz. Midedeki etki süresi 4-6 aydır. Sonrasında vücuttan kendiliğinden atılıyor. Mide balonu ve botoks zayıflama için kullanılabilecek ameliyatsız, geri dönüşümlü, vücutta kalıcı bir hasar oluşturmayan yöntemlerdir.
Aşırı terleme ve geceleri diş sıkma sorununa da botoks yöntemiyle çözüm bulduğunuzu biliyoruz. Bu konudan da bahsedebilir misiniz?
Bu durumda da botoks sorunumuzu çözebiliyor. Koltuk altındaki terlemeyi de 4-6 aylık bir süre boyunca bu yöntemle engelleyebiliyoruz. Kişi ilk haftadan itibaren sonucu görebiliyor. İşlem 10 dakika sürüyor. Kalıcı herhangi bir hasarı yok. Botoks, bütün dünyada kullanılan ve güven duyulan bir ilaç. Bazı kişiler özellikle geceleri çok fazla dişlerini sıkar. Bundan dolayı hem azı dişlerine zarar verirler veya ön dişlerini kırabilirler. Çiğneme kaslarını çok çalıştırdıkları için burada bombe bir görüntü oluşur. O görüntüden kurtulmak ve bu sıkma problemini ortadan kaldırmak için çiğneme kaslarına basitçe botoks yapılabiliyor. Bu botoksu yaptığımızda 7-10 gün içinde hastanın şikayetleri ortadan kalkıyor. Tekrarlayan botokslarla bu kasın gücünü zayıflatarak hem bombeliği kalıcı olarak ortadan kaldırabiliyoruz hem de bu diş sıkma problemleri git gide azalabiliyor.
INSTAGRAM: drcetinaltunal