Migren’de Etkili Tedavilerden Biri Botulinum Toksini, Diğeri İse Migren Aşılarıdır

Migren’de Etkili Tedavilerden Biri Botulinum Toksini, Diğeri İse Migren Aşılarıdır Migren’de Etkili Tedavilerden Biri Botulinum Toksini, Diğeri İse Migren Aşılarıdır

Doç. Dr. Zeynep Aydın Özemir, başarı hikayesini ve migren tedavisindeki son gelişmeleri Klass’a anlattı..

öğretmen bir anne ve mühendis bir babanın üç çocuğunun ikincisi olarak dünyaya gelen ve çocukluğundan beri hayali olan doktorluk mesleğinde nöroloji bölümünü seçerek yıllardır hastalarına büyük bir özveriyle sağlık hizmeti veren Doç. Dr. Zeynep Aydın özemir, mesleğini yaşam biçimi olarak seçmiş, pek çok ödüle layık görülmüş, çok başarılı bir hekim. “Eğer dünyaya tekrar gelsem yine doktor olur ve yine Nöroloji branşını seçerdim” diyecek kadar doktorluk mesleğini büyük bir aşkla yapan Doç. Dr. Zeynep Aydın özemir öğrenmeye olan açlığıyla nörolojinin alt dallarında farklı eğitimler almaya yönelmiş. Sinir sisteminin anatomik ve fizyolojik özellikleri ile çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bozukluklarını ve klinik sendromlarını inceleyen nöroloji alanında günümüzdeki bilimsel gelişmeleri yakından takip ederek hastalarının tedavilerinde çok daha başarılı sonuçlar elde eden Doç. Dr. Zeynep Aydın özemir ile başarı hikayesini, uzmanlık alanıyla ilgili verdiği hizmetleri, nöroloji alanındaki ve özellikle migren hastalığındaki yeni tedavileri Klass okurları için konuştuk.

 

“Nörolojinin her alt dalını ayrı severim, ancak baş ağrıları, migren botoksu uygulamaları, ağrı tedavileri, sinir sıkışmaları, epilepsi (sara hastalığı), omurilik fıtıkları, beyin ve sinir liflerinin, kasların elektriksel faaliyetlerinin ve hastalıklarının değerlendirildiği elektronörofizyoloji (EEG, EMG) alanlarında daha aktif olarak çalışmaktayım. Bunların yanı sıra; unutkanlık, bunama, Alzheimer, titreme bozuklukları, Parkinson gibi diğer bir nöroloji alanında takip ettiğim hastalarım mevcut.”

 

“Güvenli ve etkili tedavilerden birisi; baş ve boyuna botulinum toksini (botoks) uygulanmasıdır. Bu tedavinin migren tipi bas¸ ağrısında etkinliği birçok çalışmada araştırılmış ve tedavide başarılı olduğu bilimsel olarak kanıtlanmıştır. Migrenli hastalarda diğer bir tedavi alternatifi ise migren baş ağrılarının tedavisinde oldukça etkili ve yan etkisi yok denecek kadar az olan migren aşılarıdır. Bu aşılar migrenli kişide baş ağrısı hissedilmeden önce beyinde ortaya çıkan ve baş ağrısı hissinin oluşmasına yol açan bir maddeyi bloke ederler ve böylece baş ağrısı atakları önlenir.”

 

Zeynep Hanım, Nöroloji üzerine çok kapsamlı çalışmalar yapmış bir hekimsiniz. öncelikle kendinizden bahsederek neden nörolojiye yöneldiğinizi anlatabilir misiniz?

öğretmen bir anne ve mühendis bir babanın üç çocuğunun ikincisi olarak dünyaya geldim. İlk ve orta öğretimimi babamın görevi nedeniyle birçok farklı şehirde tamamladım. Ardından Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'ni kazanarak tıp hayatıma adım atmış oldum. Fakülteyi bitirdiğim yıl İstanbul Tıp Fakültesi Nöroloji Anabilim Dalı'nda nöroloji bölümünü kazandım. İhtisasın ardından Anadolu’nun şirin bir ili olan Yozgat’ta mecburi hizmetimi tamamlayarak İstanbul Florence Nightingale İnme Merkezi'nde çalışmaya başladım ve aynı zamanda Bilim üniversitesi Nöroanjiografi laboratuvarında Serebral Anjiografi eğitimimi tamamladım.  Sonrasında İstanbul üniversitesi'nde Elektronörofizyoloji Yüksek Lisansı yaptım ve Memorial Ataşehir Hastanesi'nde yarı zamanlı olarak çalışmaya devam ettim. 2015 yılında başasistanlık sınavını kazanarak Sağlık Bilimleri üniversitesi, ümraniye Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Nöroloji Kliniği'nde göreve başladım. Tüm bu eğitim süreçlerim boyunca uluslararası ve ulusal dergilerde/kongrelerde bilimsel bildirilerim oldu ve bazıları bilimsel ödüle layık görüldü. 2016 yılında doçentlik sınavında başarılı olarak ‘Doçent’ ünvanı aldım. 2019 Ocak ayından itibaren de İntermed Nişantaşı Polikliniği’nde mesleğimi icra etmeye devam etmekteyim. Neden nöroloji alanına yöneldiğime gelirsek; insan beyninde nasıl çalıştığı halen bilinmeyen birçok yapı var ve birçok hastalığın nasıl oluştuğu da henüz bilinmiyor. Haliyle hastalıkları da tedavileri de halen tam olarak çözümlenmiş değil. Keşfetme, bilinmeyeni çözme arzum ve insanlara daha fazla yardımcı olabileceğime inandığım için bu branşı seçtim. Ve tıp fakültesinden mezun olur olmaz, tek tercih olarak, istediğim bir üniversitede istediğim bölümü kazandım. İstanbul Tıp Fakültesi'nde uluslararası ve ulusal bilimsel platformda söz sahibi hocalarımdan eğitim aldığım için de çok şanslıyım. Eğer dünyaya tekrar gelsem yine doktor olur ve yine Nöroloji branşını seçerdim.

 

Akademik anlamda da birçok başarınız ve ödülünüz var. Size başarıyı ne getirdi?

Devamlı bir şeyler öğrenme isteğimin her gün bilgime yenisini ekleme arzumun ve mesleğimi severek yapıyor olmamın başarıyı getirdiğini düşünüyorum. çocukken bir bilim insanı olduğum ve bilime katkıda bulunacağım günleri hayal ederdim ve kendimi bildim bileli doktor olmak isterdim. Hayalime ve başarıya ulaşmak elbette ki kolay olmadı. İlkokuldan itibaren uzun ve zorlu bir eğitimin ardından çoğu günlerimin hastanede geçtiği uzman hekimlik dönemi ile çok okuma, üretme ve makale yazma gerektiren akademisyenlik hayatım yoğun ve yorucu süreçlerdi. Yine de her ne kadar zor da olsa geriye dönüp baktığımda bilimle, öğrenme ile ve nöroloji aşkı ile geçen çok keyifli yıllar olarak anımsıyorum. Ayrıca annem ve babamın daimi desteği, teşvikleri başarımda çok önemlidir ve kendileri de hekimliği seçen kardeşim Op. Dr. Bilgehan Aydın ve ağabeyim Uzm. Dr. özgür Aydın’ın başarıları da benim için özendirici ve teşvik edici oldu.

 

“öĞRENMEYE OLAN AçLIĞIM VE YAPTIĞIM İŞİ DAİMA DAHA İYİ YAPMA ARZUM BENİ NöROLOJİNİN ALT DALLARINDA FARKLI EĞİTİMLER ALMAYA YöNELTTİ”

Uzmanlık alanınızla ilgili verdiğiniz hizmetlerden bahsedebilir misiniz?

Genel nöroloji uzmanlık eğitimimin ardından öğrenmeye olan açlığım (J) ve yaptığım işi daima daha iyi yapma arzum beni nörolojinin alt dallarında farklı eğitimler almaya yöneltti. Nörolojinin her alt dalını ayrı severim ancak baş ağrıları, migren botoksu uygulamaları, ağrı tedavileri, sinir sıkışmaları, epilepsi (sara hastalığı), omurilik fıtıkları, beyin ve sinir liflerinin, kasların elektriksel faaliyetlerinin ve hastalıklarının değerlendirildiği elektronörofizyoloji (EEG, EMG) alanlarında daha aktif olarak çalışmaktayım. Bunların yanı sıra; unutkanlık, bunama, Alzheimer, titreme bozuklukları, Parkinson gibi diğer bir nöroloji alanında da takip ettiğim hastalarım mevcut.

 

Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Eylül sayısında..