Nadiye Köroğlu : “Yumurta Dondurma İşlemi Ne Kadar Erken Yaşta Olursa O Kadar Başarili Olur”
Doç. Dr. Nadiye Köroğlu, Yumurta Dondurma Tedavisini Tüm Ayrintilariyla Klass’a Anlatti Kadınların gebelik şansını artıran ve doğurganlığını koruyan bir tedavi yöntemi olan yumurta dondurma tedavisi, gelişen tekniklerle beraber oldukça başarılı sonuçlar veriyor. Son derece konforlu ve hastanın sağlığına hiçbir şekilde zarar vermeyen bu yöntem ile yumurta sıvıları ultrason yardımıyla herhangi bir kesi olmadan toplanarak belirli tekniklerle donduruluyor. Özellikle kemoterapi ve radyoterapi tedavisi gören kanser hastalarının ve ailesinde erken menopoz öyküsü görülen kadınların sıkça başvurduğu yumurta dondurma tedavisinin önemli hususlarını, nasıl yapıldığını, tedavinin avantajlarını ve kimler tarafından yapılabileceğini Doç. Dr. Nadiye Köroğlu ile Klass okurları için konuştuk.
hekim olarak öne çıkan bir isimsiniz.
Öncelikle okuyucularımız için sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi’ni dönem ikincisi olarak bitirdim. Bakırköy Kadın Doğum Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde kadın doğum uzmanlığımı tamamladım. Daha sonrasında tüp bebek eğitimi aldım ve bu alana yönelmeye karar verdim. Yaklaşık 8 yıldır da tüp bebek alanında çalışıyorum. İhtisas aldıktan sonra 9 yıl devlet hastanelerinde çalıştım. Baş asistan olarak görev yaptım. 2020 yılında doçent unvanını aldım. Doçent olduktan sonra özel sektöre geçiş yaptım. Acıbadem Hastanesi’nden bir teklif aldım ve bu teklifi kabul ettim. İki buçuk yıldır Acıbadem Atakent Hastanesi Tüp Bebek Ünitesi’nde çalışıyorum. Ulusal ve uluslararası kongrelere katılmaya büyük bir önem veriyorum. Yakın zamanda Türk Jinekoloji ve Obstetrik Derneği’nin 15-19 Mayıs tarihlerinde Kıbrıs’ta gerçekleşecek olan kongresinde tekrarlayan tüp bebek başarısızlığı ile ilgili bir sunum yapacağım. Amsterdam’da da bir kongrede katılımcı olarak yer alacağım.
“YUMURTA DONDURULMASI DOĞURGANLIĞIN KORUNMASI AÇISINDAN ÖNEMLİDİR”
Son dönemde kadınlar arasında yumurta dondurma işlemi oldukça ilgi görüyor. Bu uygulama hakkında bize bilgi verebilir misiniz?
Yumurta dondurma işlemini medikal dediğimiz tıbbi nedenlerle yapabiliriz. Bu tıbbı nedenler arasında kanser hastalığı nedeniyle görülen kemoterapi tedavisini ya da hematolojik bir hastalık nedeniyle planlanan kemik iliği naklini örnek gösterebiliriz. Bu tür işlemler öncesinde yumurta dondurulması doğurganlığın korunması açısından önemlidir. Bunun dışında akademik kariyer ya da iş hayatındaki yoğunluk nedeniyle çocuk doğurma yaşını ertelemek isteyen kadınlar için de yumurta dondurma işlemini yapabiliyoruz.
Yumurta dondurma işleminde
en önemli hususlar nelerdir?
Erkekler sürekli taze sperm üretirken kadınlarda durum daha farklı. Kadınlar belli bir yumurta sayısıyla doğuyorlar. Anne karnında oluşan bu yumurtalar o aşamadan sonra sürekli bekliyor. Kadınların yumurta sayısı aslında farklı, herkes yumurta havuzundaki yumurtaları tüketiyor. Bu yüzden kadınlar belli bir yaşta menopoza giriyor. Dolayısıyla yumurta dondurma işlemi ne kadar erken yaşta olursa o kadar başarılı oluyor. Yumurtalar hem sayı bakımından daha yeterli, daha kaliteli olmuş oluyor. Kadınların Türkiye’de ve dünyada menopoz yaşı 50’li yaşlar. Ancak teorik olarak doğurganlığımız daha erken yaşlarda bitiyor. Biz bu yüzden tüp bebek tedavilerinde 45 yaşını aşmış kişiler için bir başarı oranı söylemiyoruz.
40 yaşından sonra tüp bebek tedavisiyle gebelik elde etme şansımız azalıyor. Bazı kadınların ailelerinde erken menopoz öyküsü oluyor. Bu kadınlara yumurta dondurmayı daha erken yaşta öneriyorum. Ancak yumurta rezervi iyi olan, herhangi bir radyoterapi veya kemoterapi almayan kişilerde çok erken yaşta yumurta dondurmayı önermiyoruz. 35 ila 38 yaşları arasında dondurmak daha uygun.
40 yaşındaki kadınlara da yumurta dondurmayı önerebiliyoruz. Bu yumurtaları hem kullanmak hem de sayı bakımından daha iyi bir sonuç elde etmek için 35-38 yaşları arası dönem daha uygun. Ama tabii ki önce çocuk sahibi olmayı tavsiye ediyoruz.
“YUMURTA DONDURMA SÜRECİ 12-14 GÜN İÇERİSİNDE TAMAMLANIYOR”
Yumurta dondurma işlemi nasıl
gerçekleştirilir?