Önceliğimiz Daima Daha Önce Yapılmayanı Yapmak

Önceliğimiz Daima Daha Önce Yapılmayanı Yapmak Önceliğimiz Daima Daha Önce Yapılmayanı Yapmak

Yako Groups Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez, Yako Groups’u farklı kılan özellikleri ve inovatif projelerini Klass’a anlattı.

Yenilikçi, atak, kreatif ve organize mottosuyla turizm ve sağlık alanlarında kaliteli markalarıyla hizmet veren, Yako Groups, iş dünyasında ses getiren yatırımlar yapmayı sürdürüyor. Türk Silahlı Kuvvetlerinde 10 yıl görev yaptıktan sonra ticari hayata atılan, inovatif ve üretken karakterini iş hayatında ortaya koyan Galip Ölmez, Amerika’da ve daha sonrasında Avrupa ülkelerinde yaygınlaşan Tiny House akımının Türkiye öncüsü olarak önemli bir başarıya imzasını attı. Yako Groups Kurucusu ve Yönetim Kurulu Başkanı Galip Ölmez ile markasının doğuş hikayesini, iş hayatında sahip olduğu ve çalışanlarına da aşıladığı vizyonu, başarısının sırrını ve gelecek hedeflerini Fairmont Quasar İstanbul’un muhteşem atmosferinde Klass okurları için konuştuk.


Galip Bey, Yako Groups olarak ülkemizin insanlarına markalarınız ile kaliteli bir hizmet veriyorsunuz. Öncelikle Yako Groups’un doğuş hikayesini dinleyebilir miyiz?
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde on yıl görev yaptıktan sonra ticari hayata atılmaya karar verdim. Ben yenilikçi ve sürekli üretmeyi seven bir yapıya sahibim. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde edindiğimiz bilgi, birikim, titizlik ve disiplin ile kendi tecrübemizi harmanlayarak ticari hayata atılmaya karar verdik. 2018 yılı başında Yako Groups’u kurduk. İlk olarak turizm sektörü ile başlangıç yaptık. Birçok global markanın etkinlik ajansı faaliyetini yürütüyoruz. Dünyada şu anda bir Tiny House akımı var. Bu akımın Türkiye’deki öncüsüyüz. İlk Tiny House’u üreten firmayız. Bu akımı 2008 yılından beri takip ediyorduk. Sonunda biz de üretmeye başladık ve bunu Türkiye’de popüler hale getirdik. Yako Groups olarak bir dünya markası olma vizyonumuz var. Üretim kabiliyetimiz ve gücümüzle beraber önde gelen üreticiler arasındayız. Aynı zamanda sanayiciyiz. Bu anlamda öncü ve yenilikçi bir firmayız.


Turizm ve Tiny House haricinde başka hangi sektörlerde faaliyet gösteriyorsunuz?
Yako Groups bünyesinde şu anda turizm, organizasyon, inşaat, otomotiv ve sağlık sektörlerinde faaliyet gösteriyoruz. Bu alanlarda 8 tane şirketimiz var. Son olarak Yako Health and Beauty adı altında sağlık, güzellik ve medikal estetik tarafında bir yatırım yaptık. Hedefimiz bir dünya markası haline gelmek. Yako Groups bünyesindeki tüm şirketlerin kuruluş amacı tamamen ses getirici bir etki yaratmaktır.

Şirketlerinizi siz mi yönetiyorsunuz yoksa profesyonel kişilere mi teslim ettiniz?
Ben her şeyden önce bir girişimci ve iş insanıyım. Şirketlerimizin faaliyet alanları birbirinden çok farklı. Bununla alakalı doğru vizyonu ve doğru kurumsal yapıyı oluşturduktan sonra profesyonelleri bir araya getirerek bunların yönetimini oluşturuyoruz. Doğru kişileri bir araya getirerek, doğru bir süreç yönetimi yaptığınızda ve kendi şirketiniz de kurumsal bir yapıya sahip olduğunda işler kolaylaşıyor. Markalarımızın hepsi birbirinden bağımsız, Yako Groups’un kurumsal çizgisinde hareket ediyorlar.

Yako Groups’ta gelecekte farklı sektörler ya da farklı markalar görecek miyiz?
Çevremdeki insanlar beni genelde trend avcısı olarak nitelendirirler. Dolayısı ile doğru trendleri keşfederek, isabetli ticari atılımlar yaparak yeni organizasyon ve kuruluşlara imza atabiliyoruz. Yako Groups’un yenilikçi ve inovatif tarafı hiçbir zaman durmayacaktır. Gerek yurt dışında gerek Türkiye’de doğru ticari atılımlar doğru vizyon ve kararlarla bir araya gelip olgunlaştığında farklı sektörlerde de yer alabiliriz. Önceliğimiz daima daha önce yapılmayanı yapmak. Bunun yanında mevcut olan sektörlerle alakalı da farklılaştırma ve kreatif hale getirme düşüncesiyle çalışmalar da yapabiliriz. Bizim şirketlerimizin hiçbirinde monoton bir yapı yoktur. Tamamen yaratıcılık üzerine kuruludur. Yako’nun açılımı yenilikçi, atak, kreatif ve organize demektir. Her çalışanımız başlangıçta işe alınırken yaratıcı ve inovatif tarafı ile değerlendirilir. Bizim için mezun olduğu üniversite çok önemli değildir. Bizim için ne kadar yaratıcı olup işine nasıl bir değer kattığını önemlidir.

İş hayatınızdaki felsefeniz nedir?
Benim iş anlayışım inovasyon ve yenilik üzerine kuruludur. Gerçekten ses getiren işler yapmak istiyorum. Bunun haricinde aynı zamanda ben çeşitli üniversitelerde eğitim veriyorum. Altı üniversiteden mezun oldum. Farklı branşlarda okullar bitirdim. Çevreme değer katmayı önemsiyorum. Bir mum sadece kendisini değil çevresini de aydınlatır. Ben ülkeme hizmet etmek ve değer katmak istiyorum. Sanayici olmayı, istihdam yaratmayı hedefliyoruz. Bu ülkenin üreten insanlara ihtiyacı var. Dolayısı ile ben hiçbir zaman mevcut yatırımlarımı bir kâğıda bağlamadım. Daima ticarete yatırdım. Benim için bu ülkede vermiş olduğum katma değerli hizmet ve onun yansıması önemlidir. Türk bayrağının, Türk markasının yabancı ülkelerdeki bilinirliğinin artması en büyük hedefimizdir. Türk Silahlı Kuvvetleri’nde her birliğin girişinde şu yazı yazardı. ‘Vatanını en çok seven, görevini en iyi yapandır.’ Vatana hizmetin birçok farklı şekli var. Hizmet; üretim yaparak, istihdam sağlayarak da olur.

Yako Groups olarak başarınızın sırrı nedir?
Bu soru bana konuşma yaptığım bir üniversitede de soruldu. Başarının sırları çalışmak, çalışmak ve çalışmaktır. Tutku, motivasyon, hedef, yenilik gibi kavramlar çalışmaktan sonra gelir. Eğer çalışmakla alakalı bir isteğiniz yoksa istediğiniz kadar tutkunuz, motivasyonunuz ve hedefleriniz olsun hiçbir işe yaramaz. Çalışmak içinizdeki potansiyeli ortaya çıkaracak bir etkidir. Çalışmaktan sonra da söyleyeceğim ilk şey tutkudur. İşini tutku ile yapan insanlar ancak ses getirebilir ve ismi duyulur. İşinizi tutkuyla yaparsanız efsane, işinizi severseniz sadece başarılı olursunuz.

Bu zamana kadar altı üniversite bitirdiğinizi söylediniz. Hangi üniversite ve bölümleri bitirdiniz? Bunların dışında sivil toplum kuruluşlarında faaliyet gösteriyor musunuz?
Ben askeri okul ve üniversiteden sonra işletme bölümünü tamamladım. Akabinde uluslararası ilişkiler alanında master yaptım. Sonrasında lojistik bölümünü bitirdim. Bunların yanında hukuk öğrenimim var. Konaklama işletmeciliği bölümünü de okudum. En sonunda ailem yedinci üniversiteye izin vermedi. Okumayı gerçekten çok seviyorum. İki farklı kitap kulübü kurdum. Değişik çevrelerden insanlara bu kitap kulübünde her ay bir kitap etüt ediyoruz. İnsanlar bence okudukları kadar görür ve vizyonlarını geliştirirler. Okumanın önemini her ortamda anlatıyorum. Çok sayıda sivil toplum kuruluşunda yönetimde yer alıyorum. Bazılarında başkanlık bazılarında üye olarak yer alıyorum. Toastmasters dünyanın en büyük liderlik ve hitabet kulübüdür. Onun yönetim kurulu başkanlığını yapmıştım. Bu konuda kendisini geliştirmek isteyen kişilere de mentorluk yapıyorum. Bunlar benim kişisel hobilerim. Ben sadece paranın değil bilginin de zekât olduğuna inanırım. Bu tür bilgi birikimlerini başka kişilere de aktarmak gerekir. Bizim şirketimize üniversitelerden sürekli mailler atılıyor. Gerek tez ve proje konularında gerek inceleme konularında bizim kapılarımız öğrencilerimize sonuna kadar açıktır.

Aynı zamanda Fenerbahçeli İş İnsanları Derneği’nde de yer alıyorsunuz. Fenerbahçe sizin için neyi ifade ediyor? Gelecekte yöneticilik yapmayı düşünüyor musunuz?
Fenerbahçe benim için bir tutku. İşten arta kalan zamanlarımı en çok Fenerbahçe ile dolduruyorum. Fenerbahçeli İş İnsanları Derneği’nin yeni döneminde yönetim kurulu üyesi olarak yer alacağım. Gelecek dönemde elimizi taşın altına koymamız gereken bir durum oluşursa hiçbir zaman insiyatif almaktan çekinmeyiz.

INSTAGRAM: galipolmez_

Galip Ölmez