Sevdiğiniz İşi Yapmak Başarının Temel Gerekliliklerinden Biridir

Sevdiğiniz İşi Yapmak Başarının Temel Gerekliliklerinden Biridir Sevdiğiniz İşi Yapmak Başarının Temel Gerekliliklerinden Biridir

Ünlü Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Selda Öktem, başarısının temel kurallarını Kalas’a anlattı  

Uzmanlık alanı olan romatolojik hastalıklar konusunda danışanlarına özel kliniğinde psikolojik ve fizyolojik bir tedavi hizmeti sunan ünlü Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Selda Öktem, hastalarını en iyi şekilde anlamaya çalışarak tedavilerini başarıyla gerçekleştiriyor. Çocukluktan beri hekim olmak istediği için bu amaç uğruna uzun yıllar boyunca disiplinli bir şekilde çalışan Selda Öktem, “Sevdiğiniz işi yapmak başarının temel gerekliliklerinden biridir” diyerek başarısının temel kurallarından birini açıklıyor. Romatoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Selda Öktem, başarısının temellerini nasıl attığını, bu yolda karşılaştığı engelleri aşarken neler yaşadığını ve başarısının temel kurallarını anlattı.

Selda Hanım, siz yıllardır doktorluğu başarılı bir şekilde gerçekleştiren, alanınızda öne çıkan isimlerden birisiniz. Başarınızın temellerini nasıl attığınızı öğrenebilir miyiz?
Çocukluğumdan beri yapmak istediğim meslek hekimlik olduğu için hep bu amaç için çalıştım. 4 yaşımdan beri her sorulduğunda “Doktor olacağım.” cevabını verirdim ve bu amaçta disiplinli çalışmam gerekiyordu ve yaptım. Sevdiğiniz işi yapmak başarının temel gerekliliklerinden biridir. Bende çocukluktan beri şu an ki mesleğime sevgi beslediğimden çok çalışmayı içten bir şekilde gerçekleştirdim. Doktorluğa duyduğum sevgi ve disiplinli çalışma da bana başarıyı getirdi.

Peki başarıya ulaşırken engeller çıktı mı karşınıza?
Elbette hayat dikenli güller ve taşlı yollar çıkarıyor insanın karşısına. Amacıma ulaşmak için birçok sınavda başarılı olmam gerekiyordu. Üniversite döneminin ardından uzmanlık sınavlarını kazandım, yetmedi ikinci uzmanlığı yaptım ve onların yeterlilik sınavlarını geçtim. Her işin zorluğu var tabi. Fakat mesleğime duyduğum sevgiden ve bu işi gerçekten yapmak istememden dolayı da çalışmaktan hiç gocunmadım. Bu kadar çok çalışmamın karşılığını da aldım.

Bu engelleri aşarken neler yaşadınız?
Benim motivasyonum çok güçlüydü ve hedefe kilitlendiğim için hiçbir şeyi kendime engel olarak görmedim. Ama iş hayatına atıldığımda, üniversite hastanesinde ve ihtisas dönemlerimde çalışma arkadaşlarımla olan ‘rekabet hali’ tatsız olayların yaşanmasına neden oldu. Karşılaştığım ayak oyunları çalışma motivasyonumu artırdı. Yaşadığım motivasyonla da daha çok çalıştım ve daha çok başarıya ulaştım.

Kariyerinizde ‘Şu olay olmasaydı bu kadar başarılı olamazdım.’ dediğiniz bir şey var mı?
Aslında birden fazla örnek verebilirim. Son yıllardan bahsedersem özel hastanelerde çalışırken hastane yönetimlerinin takındığı üstten tavırlar beni rahatsız ettiği için ‘kendi işimin patronu olma’ hayallerim güçlendi. Nihayetinde kendi muayenehanemi kurarak yepyeni bir sayfaya atıldım. Alanımda aranılan bir hekim olabilmek ve muayenehanemde iyi hekimlik sunabilmek için ekstra çalıştım, araştırmalara giriştim ve kendimi geliştirdim. Bu beni hem daha başarılı hem de daha mutlu kıldı.

Sizce başarının temel kuralları nelerdir?
Yaşam yolculuğunda herkesin hikayesi biricik ve özeldir, geçtiği yollar ve imkanları da farklıdır. Birinin kolaylıkla yaptığı bir şey diğeri için başarması daha güç bir durum olabilir. Şartlar ve imkanlar da kişilerin hayatlarına göre farklılık gösterebilir çünkü. Bu yüzden başarı kuralları da kişiden kişiye değişebilir.
Benim için ise başarının en temel ve altın kuralları;
 

1-Disiplinli çalışmak.
2-Başarıyı hedeflemek.
3-Hayal kurabilmek.
4-İnsan psikolojisini anlayabilmek.
5-İletişim kurabilme yeteneğini geliştirmek.
6-Gelişmeleri takip etmek.
7-Değişime açık olmak.
8-Olumlu düşünme yeteneğine sahip olmak.
9-Sosyal medyayı kullanma becerisini geliştirmek.
10-İş dışında kendinizi rahatlatabilecek hobilere sahip olmak.


 

Selda Öktem