Sınırları Aşmak ve Tüm Dünya İle Temas Etmek İstiyordum, İnternet İle Bunu Başardım

Sınırları Aşmak ve Tüm Dünya İle Temas Etmek İstiyordum, İnternet İle Bunu Başardım Sınırları Aşmak ve Tüm Dünya İle Temas Etmek İstiyordum, İnternet İle Bunu Başardım

Ünlü Girişimci Sina Sinry, elektrik mühendisliğinden girişimciliğe uzanan yaşam öyküsünü Klass'a anlattı.  

Girişimci kişiliği ile genç yaşta büyük bir başarı elde eden Sina Sinry, henüz 17 yaşındayken doğup büyüdüğü yer olan İran'dan ayrılarak üniversite eğitimi için Malezya'ya gitti. Burada aldığı eğitimler ve edindiği tecrübeler ile iş hayatına atılan ve sonrasında İran'a dönerek kendi işini kuran ve bir süre ticaretle uğraşan Sina Sinry, zaman içerisinde e-ticarete yönelerek bu alanda eşine az rastlanır bir başarıya imzasını attı. Daima hayallerinin peşinden giden ve yeniliklere açık olan kişiliği sayesinde kazancını günden güne artıran Sina Sinry, yakın zamanda yeniden ülke değiştirerek kariyerine İstanbul'da devam etme kararı aldı. Ünlü Girişimci Sina Sinry ile eğitim yaşamını, e-ticarete atılma hikayesini, yaşadığı zorlukları ve kurucusu olduğu Sinry Akademi'yi Klass okurları için konuştuk. 


Sina Bey, girişimci kişiliğiniz ile kısa sürede çok büyük bir kazanç elde ettiniz. Öncelikle sizi daha yakından tanıyabilir miyiz?
İran'ın kuzeyinde dünyaya geldim. Çocukluğumun büyük bir bölümünü Bandar Abbas olarak bilinen İran'ın güneyindeki bir bölgede geçirdim. 17 yaşındayken elektrik mühendisi olmaya karar verdim. Bu hedefimi gerçekleştirmek için iyi bir eğitim almam gerekiyordu. Bundan dolayı yurt dışına çıkmalıydım. Bunun için doğup büyüdüğüm yer olan İran'ı terk ederek Malezya'ya taşınmaya ve eğitim hayatıma orada devam etmeye karar verdim. Bir ülkeden başka bir ülkeye gitmek ve oradaki yaşama, kültüre adapte olmak başta hiç de kolay olmadı. Ailem ve arkadaşlarımın çoğu İran'daydı. Ancak her şeye rağmen zorlukların üstesinden gelerek eğitimime odaklandım.

Daha sonrasında uluslararası ticarete yönelmenizin sebeplerini anlatabilir misiniz?
İran'da yaşarken elektrik mühendisliğine ilgi duyuyordum ancak ülkemden ayrılıp yurt dışında yaşamaya başlayınca yeni insanlar tanıdım, farklı bir çevre edindim. Farklı iş kollarını tanıma, değişik sektörlerden uzmanlarla tanışma fırsatı buldum. Hepsinin birer tecrübe olduğunu söyleyebilirim. Malezya'da aldığım eğitimin benim kişiliğime ve gelişim sürecime çok büyük bir katkısı oldu. Farklı milletlerden insanları tanımak farklı ülkelere dolayısı ile uluslararası ticarete ilgi duymamı sağladı. Ekonomi ve yatırım araçları ile ilgili okumalar yaparak kendimi bu alanda da geliştirdim. Üniversitedeki hocalarım da beni bu konuda çok iyi bir şekilde yönlendirdi. Artık sınırları aşmak ve tüm dünya ile temas etmek istiyordum. Bunun en iyi yolu da uluslararası ticaretti. Sonrasında da üniversitede uluslararası ticaret bölümüne geçiş yaptım.

Bildiğimiz kadarıyla bir dönem modellik de yaptınız?
Modellik benim için bir hobiydi. Çevremdeki arkadaşlarım bana iyi bir görünüme sahip olduğumu, şansımı denemem gerektiğini söylüyordu. Ben de şansımı denemek istedim ve başarılı oldum. Modellik yapmak benim için büyük bir keyif, severek yaptığım bir iş. Çekimler zaman zaman yorucu olsa da ortaya güzel bir iş çıktığında mutlu oluyorum.


Eğitim hayatınız bittikten sonra iş hayatına atılma süreciniz nasıl oldu?
Akademik yılın sonunda o dönemde Malezya'da okuyan birçok öğrenci ülkedeki iş sıkıntısı nedeniyle ülkelerine dönmek zorunda kaldı. Birçok yakın arkadaşım da aynı duruma düştü. Ben ise bu süreçte birçok öğrenci gibi zorlansam da mücadele etmeyi hiçbir zaman bırakmadım. Henüz öğrenciyken tanıştığım insanlar sayesinde bir network edinmiştim. Çekim Yasası'na olan inancım ve edindiğim deneyimler sayesinde Çinli bir iş insanının sahip olduğu özel bir şirkette iş bulmuştum. İş hayatına atılmanın da beraberinde getirdiği birtakım zorluklar vardı fakat önceden sahip olduğum tecrübeler sayesinde zorluklar karşısında soğuk kanlılığımı koruyarak ayakta kalmayı başardım. Birkaç yıl çalıştıktan ve deneyim kazandıktan sonra kendi işimi kurmanın zamanı gelmişti. Bunun için de atmam gereken adımlar vardı.

Kendi işinizi kurma serüveninizden de bahsedebilir misiniz?
Bir süre yurt dışında okuyup önemli tecrübeler kazandıktan sonra ülkeme faydalı olma isteği ile İran'a geri dönmüştüm. Kendi ülkemde başarılı olmak istiyordum. Yaptığım araştırmaların ardından meyve ithalat ve ihracatı yapmaya karar vermiştim. İlk zamanlarda gayet başarılı oldum ancak bir süre sonra işimi büyütmem gerektiğine karar verdim. Farklı ürünlere ve yeni pazarlara yönelmeliydim. Birkaç sene kömür ve baharat gibi farklı ürünlerin ticaretini yaparak bu alanda da tecrübe ve bilgi sahibi oldum. Ancak her zaman daha fazlasını yapabileceğimi hissediyor, ne yapabileceğim konusunda da araştırmalarımı sürdürüyordum.


E-ticaret maceranız nasıl başladı?
E-com yolculuğuma 2019 yılında drop shipping ile başladım. Burada aylık 10.000 doların üzerinde kar elde edebildiğim ilk çevrimiçi işletmem Shoplist.ir'i başlattım. Zaman içinde internet üzerinden kazanç elde etmek için yeni yollar aramaya başladım. Somut bir ürünün ticaretini yaptığınızda kendinizi bir mekan ile sınırlandırıyorsunuz ancak internet size sonsuz bir dünya sunuyor. İstediğiniz an, istediğiniz yerde alışveriş yapabiliyor, online yatırım araçları sayesinde büyük kazançlar elde edebiliyorsunuz. Bir süre sonra Forex piyasasına giriş yaptım. Şu anda Amazon, Ali Baba gibi büyük çaplı pazar yerleri ile çalışıyoruz. Yapay zeka ile çalışan bir program geliştirerek piyasanın durumuna göre akıllı alım-satım işlemleri gerçekleştirmeye başladık. Çevrimiçi başarılarımın ardından İran'da birtakım zorluk ve sınırlamalarla karşılaştık. Daha büyük hayaller ve hedefler için ülke değiştirmek zorundaydım. Sonunda da kendimi İstanbul'da buldum.

Şu anda İstanbul'dasınız ve kurduğunuz global bir akademiyle girişimci adaylarına eğitimler veriyorsunuz. Eğitim akademinizden de bahsedebilir misiniz?
Tüm bu girişimlerim sonucunda edindiğim bilgi ve deneyimleri başkalarıyla da paylaşmam gerektiğini düşündüm. Bunun için bir akademi kurup girişimci adaylarını burada buluşturmak, onlara eğitimler vermek iyi bir fikirdi. Kurduğumuz Sinry Akademi ile birçok ülkeden girişimci adaylarına yatırım alanında eğitimler veriyoruz. Onlara büyümelerine yardımcı olacak, kazanç elde edebilecekleri yöntemleri öğretiyoruz. Şu anda Sinry Akademi'nin yanı sıra My Ea Academy ve Sinry Advice'ın da yöneticiliğini yapmaktayım.

Bundan sonraki hedefleriniz nelerdir?
Çekim gücü ve hassas planlamaya olan inancımla dünya çapında bir işe imza attım ve günde 95.000 dolara ulaşan bir kazanç elde ettim. Bir buçuk yılda da 1.000.000 dolar kazanç hedefime ulaşarak sıra dışı bir başarıya imza attım. Bundan sonraki hedefim çevrimiçi, online yatırım araçları hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak ve bu bildiklerimi de genç girişimci adaylarıyla paylaşmak. Çünkü dileyen ve emek sarf eden herkes bu alanda kazanç elde edebilir. Biz Sinry Akademi olarak gerekli bilgi ve birikimle herkesin bu alanda başarılı olabileceğine göstermek istiyoruz.
 

Sina Sinry