Şirketlerin Sıfır Kaza, Sıfır Risk ve Sıfır Hata Yapmalarını Amaçlıyoruz

Şirketlerin Sıfır Kaza, Sıfır Risk ve Sıfır Hata Yapmalarını Amaçlıyoruz Şirketlerin Sıfır Kaza, Sıfır Risk ve Sıfır Hata Yapmalarını Amaçlıyoruz

Neta İş Sağlığı ve Güvenliği (Osgb) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kıran ve Genel Müdürü Özer Armağan verdikleri hizmetleri Klass’a anlattı...

Gün geçmiyor ki haberlerde yeni bir iş kazası ile karşılaşmayalım. Birçok kurum bu konuda gerekli önlemleri alırken çıkan kanunlar sayesinde bu önlemler önemli bir yaptırım haline geliyor ve küçük-büyük demeden her firmaya büyük sorumluluklar düşüyor. 6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamında hizmet veren OSGB-İş Sağlığı ve Güvenliği şirketleri ise firmaların bu sorumluluklarını doğru ve kanunlara uygun bir şekilde yerine getiriyor ve denetliyor. ünlü işadamı Turgay Kıran’ın Yönetim Kurulu Başkanlığını üstlendiği ve yönetim kurulunda başarılı yönetici özer Armağan, Dr. Alper Demiraslan, Dr. Levent Yılmaz, Dr. Ruhi Balcı ve İş Güvenliği Uzmanı İlhan Duruyürek’in bulunduğu Neta OSGB güçlü kadrosuyla Türkiye’nin önde gelen firmalarına İş Sağlığı ve Güvenliği hizmet veriyor. Neta OSGB Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Kıran ve Yönetim Kurulu üyesi ve Genel Müdürü özer Armağan 6331 sayılı kanunun yaptırımlarını, hizmet kalitelerini ve 2017 yılı hedeflerini Klass’a anlattı.

 

Turgay Kıran:

“İşverenler; tehlikeli ve çok tehlikeli grupta olan iş yerleri ve az tehlikeli ama 50’nin üzerinde çalışanı olan iş yerlerinin İş Güvenliği Kanunu kapsamında yapması gereken en önemli şey kendilerini OSGB dediğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği şirketlerine teslim etmeleri. 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu da firmaları bu konuda profesyonel destek almaya yönlendiriyor.”

 

özer Armağan:

“Otomatik Kayıt ve Yedekleme Sistemi Hizmetimiz sayesinde kurum yöneticileri kendilerine sunduğumuz tüm İş Sağlığı ve İş Güvenliği Hizmetlerini elektronik tabanlı olarak izleyebiliyor, denetleyebiliyor ve arşivleyebiliyorlar.”

 

özer Bey, öncelikle Neta OSBG’nin faaliyet alanları hakkında bilgi alabilir miyiz?

özer Armağan: NETA OSGB, İş Sağlığı ve İş Güvenliği Hizmetleri alanında deneyime sahip bir ekip tarafından kurulmuştur. Başta İstanbul ve komşu iller olmak üzere çözüm ortaklarıyla sektörünün lider şirketlerine hizmet vermektedir. NETA OSGB olarak İş Sağlığı ve Güvenliği hizmetlerinin çağdaş ve uluslararası standartlara ulaşması için; bilimsel, erişilebilir, sürdürülebilir, denetlenebilir ve ölçülebilir hizmet veren lider kurum olmayı hedefliyoruz. Hizmet verdiğimiz firmaların beklentilerini; ulusal ve uluslararası mevzuat çerçevesinde, gelişmiş çağdaş ülkelerdeki uygulamaları irdeleyerek çözümler sağlıyor, iş kazaları ve meslek hastalıklarını minimize edecek iş sağlığı ve güvenliği hizmetleri sunuyoruz.

 

6331 sayılı İş Güvenliği Kanunu kapsamında tüm şirketlerin üzerine büyük sorumluluk düşüyor ve ülkemizde maalesef artan iş kazaları ve meslek hastalıklarına karşı ciddi önemler alınıyor. Bu kapsamda sizler firmalara ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?

Turgay Kıran: Firmamız 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu çerçevesinde; İş Güvenliği Uzmanı, İşyeri Hekimi, İşe Giriş Muayeneleri, Mobil Sağlık Taramaları, Risk Değerlendirme Raporu, Periyodik ölçüm ve Kontroller, Yangın Güvenliği Analiz Raporu, Yangın Eğitimi ve Tatbikatı, Acil Eylem Planı ve Tatbikatı, Patlamadan Koruma Dokümanı, çevre Yönetimi ve Madencilik alanında danışmanlık vermektedir.

 

“2017 YILI TEMMUZ AYI İTİBARİYLE AZ TEHLİKELİ SINIFTA YER ALAN VE 50’NİN ALTINDA çALIŞANI OLAN İŞ YERLERİ DE İŞ GüVENLİĞİ YASASI’NA TABİ OLACAKLAR”

Firmalar İş Kanunu kapsamındaki maddelere uymadıkları takdirde ciddi yaptırımlara tabi tutuluyorlar. Bu yaptırımlardan kısa bahsedebilir misiniz?

ö.A.: 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun çıkmasının en büyük sebebi Türkiye’de çok fazla iş kazasının yaşanması. ülke olarak bu konuda Avrupa’nın en sonuncu sırada gelen ülkelerinden biriyiz. çünkü 2016 yılında geçen aya kadar aşağı yukarı 1550 kişi iş kazaları sonucunda hayatlarını kaybetti. Ve yaklaşık 80 bin iş kazası oluyor. Bunların çoğu da yaralanmayla sonuçlanıyor. Bununla ilgili bazı istatistiki bilgiler vermek istiyorum. özellikle firmaların yüzde 5-15 arasındaki kârları bu iş kazalarında yitirdikleri gün kayıplarından oluşuyor. İş kazası sonucu ölenler için yitirilen süre toplamda aşağı yukarı 13 milyon 8 bin gün. Bu 80 bin kişinin iş kaybının iş gününe çevrilmesi anlamında boşa giden zaman anlamına geliyor. özellikle çok risk yaşayan sektörler için bu kanun çok önem arz ediyor. Acı kayıpların yanı sıra bir senede Türkiye’nin iş kazalarından ötürü maddi kaybı 9 milyar TL’ye ulaştı. Bu yasanın genelinde işverenler çalışanların hayatıyla ve kaza geçirmesiyle birebir sorumludur. Bu yasaya rağmen sorumluluklarını yerine getirmeyen iş yerleri çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya geliyorlar. Bu cezalar bazı durumlarda kişi başı 5 bin TL’ye kadar ulaşabiliyor. 1000 kişilik çalışanın olduğu bir yerde 5 milyon gibi bir rakamı ceza olarak ödemek zorunda kalıyor. Genelde bu cezalar parasal cezalar ama 3-4 kere aynı hatanın tekrarlanması sonucunda kapatma gibi büyük cezalar da veriliyor. Ve 2017 yılı Temmuz ayı itibariyle az tehlikeli sınıfta yer alan ve çalışan sayısı 50’nin altında olan iş yerleri de İş Güvenliği Yasası’na tabi olacaklar.

 

“AMACIMIZ; SIFIR KAZA, SIFIR RİSK VE SIFIR HATA”

İş Güvenliği Yasası bu konuda firmalara sizin gibi profesyonel firmalarla çalışılmasını tavsiye ediyor mu?

T.K.: İşverenler; tehlikeli ve çok tehlikeli grupta olan iş yerleri ve az tehlikeli ama 50’nin üzerinde çalışanı olan iş yerlerinin İş Güvenliği Kanunu kapsamında yapması gereken en önemli şey kendilerini OSGB dediğimiz İş Sağlığı ve Güvenliği şirketlerine teslim etmeleri. Kanun da firmaları bu konuda profesyonel destek almaya yönlendiriyor. Normalde çok ciddi maliyetlere yol açan iş yeri hekimi, iş yeri güvenlik uzmanları ve raporların çıkması gibi birçok prosedür bizim gibi şirketler sayesinde daha makul ve güvenli bir şekilde yerine getirilebiliyor. Raporlar dahilinde firmalara eksiklikleri ve yapılması gerekenler sunulup ve denetimler yapılıyor. Dolayısıyla firmamızdan yola çıkarak söyleyebilirim ki iş güvenliği konusunda hizmet verdiğimiz şirketlerin sıfır kaza, sıfır risk ve sıfır hata yapmalarını amaçlıyoruz.

 

“KURUM YöNETİCİLERİ KENDİLERİNE SUNDUĞUMUZ TüM İŞ SAĞLIĞI VE İŞ GüVENLİĞİ HİZMETLERİNİ ELEKTRONİK TABANLI OLARAK İZLEYEBİLİYOR”

Peki, firmalar niçin bu hizmeti Neta OSGB’den almalılar?

ö.A.: Türkiye’deki en büyük şirketler bile bu konuları bir excel sistemi ile takip ediyorlar. Fakat bizim bu konuda net olarak bir yazılım alt yapımız var. İnternetin olduğu her yerden ulaşabileceğiniz elektronik yazılım tabanlı, Otomatik Kayıt ve Yedekleme Sistemi Hizmetimiz sayesinde kurum yöneticileri kendilerine sunduğumuz tüm İş Sağlığı ve İş Güvenliği Hizmetlerini elektronik tabanlı olarak izleyebiliyor, denetleyebiliyor ve arşivleyebiliyorlar. Ayrıca tek bir tıkla; Risk Analizi bilgilerini, Acil Durum Eylem Planlarını, tüm çalışanlarının Sağlık Raporlarını, Sağlık Taramalarını, Temel İş Sağlığı ve İş Güvenliği Eğitimlerini, özel Mesleki Eğitimlerini ve daha bir çok bilgiye kolayca ulaşabiliyorlar. İş Güvenliği Uzmanlarımızın ve İşyeri Hekimlerimizin günlük çalışma not ve tavsiyelerini de bu platformdan takip edebiliyorlar.

 

Sunduğunuz sistem çok güzel. Böylelikle işverenin üzerindeki birçok sorumluluğu almış oluyorsunuz…

T.K.: İşverenler, bir işçinin başına gelebilecek kazalardan, ölüm vakalarından zaten birebir sorumlu. İş güvenliği firmalarına vererek bu sorumluluktan kurtulmuyorlar. Fakat iş güvenliği firmasına verdiği zaman bu sorumlulukları kontrol edebiliyor. Dolayısıyla böyle bir durumda mahkeme karşısında diyor ki “Ben iş güvenliği firmasıyla çalışıyorum. çünkü kanunen çalışmak zorundayım. Parasını da veriyorum. Onlar işini yapmadı.” Ama eğer iş güvenliği firması onların işini yapmış raporları sunmuş ve yapılması gerekenleri söylemiş ise ama patron yapmamışsa yine bu sorundan birebir sorumlu olan patronun ta kendisidir.   

 

 

Biraz da ekibinizden bahsedebilir misiniz?

T.K.: Aşağı yukarı 32-33 adet doktorumuz var. 7-8 tane de İş Güvenliği Uzmanımız var. Pazarlamacılarımız var, iş güvenliği personellerimiz ve yardımcıları var. Şirketimizin yönetim kurulunun 4 üyesi doktor, biri iş güvenlik uzmanı, biri işletmeci ve bir diğeri de turizmci. çok güzel bir ekibiz. çünkü doktorlarımızın hepsi iş yeri hekimi olan doktorlarımız. Dolayısıyla anında her şeye müdahale etme şansına sahibiz. Herkesin kendi işini yaptığı kurumsal bir yapımız var. Bundan dolayı da çok ciddi müsteri referanslarımız var.

 

“2017 SONUNDA EN AZ YüZDE 300 BüYüME HEDEFLİYORUZ”

2017 hedefleriniz nelerdir firmanızla ilgili?

ö.A.: Biz geçen seneye nazaran 2016 yılında yüzde 200 büyüdük. önümüzdeki sene bunu çok daha arttıracağımızı yani 2017 sonunda en az yüzde 300 büyüme hedefliyoruz. çünkü çok talep var. Doktor ekibimizi çok geliştirdik, iş güvenliği ekibimizi çok fazla geliştirdik, pazarlama yetmiyordu; onu geliştirdik. Ve bu konuda Türkiye’nin en önemli iş güvenliği konusundaki firması konumuna geleceğimizi düşünüyorum. Zaten şu anki verilere göre Türkiye’de ilk 10’dayız. Dolayısıyla seneye çok daha iyi pazarlamayla ve de kanunun 2017 Temmuz ayında yürürlüğe girmesiyle bu çok daha yükselecektir. çünkü firmalar bir kişi çalıştırsalar bile bu kanuna tabi olacaklar. Tabi buradan da şunu belirtmeyi çok isterim ki 50 kişinin altında az tehlikeli olan gruptaki firmalar İş Sağlığı ve Güvenliği firmalarıyla çalışmak zorunda değiller. Ama risk analizlerini ve acil eylem planlarını yaptırmak zorundalar.

Fotoğraflar: Yavuz Kaynar