Herhangi bir yaralanmaya sebep olmasa da sporun bütün dallarının retina üzerinde dolaylı mekanik etki oluşturduğunu ifade eden Dünyagöz Etiler’den Prof. Dr. Yavuz Kamil Bardak “Spor yaparken göz sağlığının tehdit altında olabileceği pek akla gelen bir durum değildir. Genellikle yumruk ve tekme gibi travmaya sebep olan hareketler yapıldığı için sporcuların gözlerinde hasar oluşumunda ilk akla gelen spor dalı bokstur. Aslında bu risk her spor dalı için geçerlidir. Bir futbol topuna kafa vuran, basketbolda pota altında dirsek yiyen, karatede tekmeye hedef olan, voleybolda blok için fileye yükselip yere düşen, teniste yüzüne top çarpan sporcular ya da sürekli ağırlık kaldıran halterciler de risk altındadır. Bilhassa gözlerinde kırma kusuru olan sporcuların göz numaralarının doğru ölçülmemesi başarı şanslarını düşürecektir. Düzenli ve detaylı yapılan göz muayeneleri ile sporcu hem göz sağlığını koruyabilecek hem de başarı şansını artıracaktır.”
TEDAVİ EDİLMEZSE RETİNA DEKOLMANI VE GÖRME KAYBI GELİŞİR
Retina ve glokom hastalıklarıyla ilgili detaylı bilgi veren Prof. Dr. Yavuz Kamil Bardak “Gözün içinde bulunan vitreus jeli, retinanın kişinin her türlü hareketinden etkilenmesini önler. Ancak yaralanmayla sonuçlanmayan çarpışma, zıplama, ağır kaldırma gibi her türlü günlük ve sportif aktivite retina üzerine dolaylı mekanik etki yaratarak retina dejenerasyonu ve retina yırtığı riski oluşturur. Yırtık oluşursa hastada uçuşma ya da ışık çakma şikayetleri oluşur ve tedavi edilmezse retina dekolmanı ve görme kaybı gelişir. Ayrıca spor yapan kişinin glokom rahatsızlığı varsa, yüksek tansiyonun göze vereceği ağır hasarlar sebebiyle, mutlaka düzenli göz muayenelerini yaptırmaları oldukça önemlidir. Tüm bu rahatsızlıklara ek olarak yüzücülerin kullandığı gözlükler, göze yaptıkları vakum sebebiyle göz arkasında kanın gölleşmesine sebep olur ve göz basıncını artırır. Bu sebeple, yüzücülerin gözlüklerini ara ara çıkartarak gözlerini rahatlatmaları gerekmektedir” diyerek uyarılarda bulundu.
PERİYODİK RETİNA TARAMASI, KARDİYOLOJİ MUAYENESİ KADAR ÖNEMLİ
Damlalı göz dibi muayenesiyle retina tabakasının tamamının detaylı olarak incelenmesinin mümkün olduğunu söyleyen Prof. Dr. Yavuz Kamil Bardak “Düzenli ağır fiziksel aktivite yapan sporcuları göz sağlığı konusunda bilgilendirmek ve kamuoyunda farkındalık yaratmak retina sağlığının öneminin anlaşılmasında ilk adımdır. Bireysel ya da takım oyuncusu, çocuk ya da yetişkin, lisanslı ya da lisanssız bütün sporcular için periyodik retina taraması, kardiyoloji muayenesi kadar önemlidir.” dedi.