Katarakt ve yaşa bağlı gelişen yakın görme probleminin tedavisinde teknoloji büyük önem taşıyor. Son dönemde bu konuda gelişen teknolojilerden bahseder misiniz?
Son yıllarda göz tedavisindeki gelişmelerin birincisi yeni lazer teknolojileri, ikincisi de Trifokal göz içi (Akıllı mercek) merceklerdir. Trifokal göz içi mercekleri, yakın ve uzak görme kusuru olan 45 yaş üstü kişilerin tedavisinde kullanılmaktadır. Femtosaniye Lazer Teknolojisi de ameliyatın hassas aşamalarının başarıyla gerçekleşmesini ve merceklerin göz içine kusursuz yerleşmesini sağlayan ileri bir teknolojidir. Katarakt tedavisi için yapılan ameliyatlarda kullanılan lenslerin gelişmesiyle lensler çok odaklı olma özelliğine kavuştu. Trifokal adı verilen bu özellikteki mercekleri gözün içine yerleştirdiğimizde kataraktın yanı sıra aynı ameliyatla hem yakın hem de uzak görme problemi de tedavi edilebiliyor. Hasta bu ameliyat sayesinde tüm odakları görür hale geliyor ve bu görme netliği ömür boyu değişmiyor.
Trifokal göz içi mercekleri nedir ve özellikleri nelerdir?
Bu mercekler kontak lensler gibi gözün dışına takılmayan, gözün içine yerleştirilen özel merceklerdir. Önceleri mercekler bifokal yani iki odaklı olarak üretilmişti. Şimdi ise hastaya tedavi sonrası her mesafede net görüş sağlayan ileri teknoloji trifokal göz içi mercekleri üretildi. Bu merceklerle astigmatı da düzeltebiliyoruz. Kısacası trifokal akıllı göz içi mercekleri, uzak ve yakın görme sorununa tek ameliyatla çözüm sunuyor. Bunların hepsini düzeltebilmemizin anahtarı ise doğru merceğin doğru yere yerleştirilmesidir. Femtosaniye Lazerle Katarakt Teknolojisi, doktoru ameliyatlarda amaçladığı en mükemmel hedefe doğru götürüyor.
Femtosaniye lazer hem hastalara hem de doktorlara büyük kolaylık sağlıyor. Bu teknolojinin avantajları nelerdir?
Femtosaniye Lazer Teknolojisi ile mercek yerleştirme aşaması, katarakt ameliyatının en hassas aşamasıdır. Bıçaksız katarakt ameliyatı olarak anılan Femtosaniye Lazer Teknolojisi, cerrah tarafından katarakt ameliyatı sırasında yapılan birçok işlemin kusursuza yakın yapılmasını sağlamaktadır. Yani ameliyatın en hassas aşamaları lazerle yapılıyor. Çok deneyimli cerrahların eliyle de yapabildiği bu aşama, Femtosaniye teknolojisi sayesinde gözde milimetrenin binde biri hassasiyetinde istenilen yerde, istenilen derinlikte kesiler yapılmasını sağlamaktadır. İnsan elinin bu hassas aşamaları lazer mükemmelliğinde yapması zordur. Bu sebeple femtosaniye lazerle bu hassas aşamalar mükemmel şekilde gerçekleşmektedir. Bu aşamalar Femtosaniye lazer ile 30 saniye içinde tamamlanır. Bu aşamadan sonra merceğin yerleştirilme aşaması gelmektedir. İnsan vücuduyla tamamen uyum sağlayabilen ve tabiatta 200-250 yıl ömrü olan bu yeni göz içi mercekler, bir rulo şeklinde göze yerleştirilir ve kendi kendine açılarak mükemmel şekilde yuvasına yerleşir. Ameliyat çok kısa sürmektedir ve ameliyat esnasında ağrı veya sızı hissedilmemektedir. Hasta, 48 saat sonunda normal hayatına dönebilir. Seyahat edebilir, spor yapabilir, işine gidebilir ve banyo yapmasında herhangi bir sakınca yoktur