BESEVA Gıda Yönetim Kurulu Başkanı, aynı zamanda Dış Ekonomik İlişkiler (DEİK) Türkiye-Bangladeş İş Konseyi Başkanı Laura Gök, Polonyalı bir anne ile Fas kökenli bir babanın çocuğu olarak dünyaya gelmiş. Türk bir eşle evlendikten sonra ülkemize yerleşen Gök, Konsey başkanlığının yanı sıra çalışma hayatında başarılı bir iş kadını olarak da ön plana çıkıyor. Laura Gök, Bangladeş-Türkiye ikili ticaret hacmini, BESEVA Gıda’yı, başarısının sırrını ve gelecek hedeflerini Klass okurları için anlattı.
Son dönemlerde iş dünyasında adınız sıkça geçiyor. Bize biraz işe başlama öykünüzden bahsedebilir misiniz?
Küçük yaşlardan itibaren hem okuyup hem çalışan, kendi ayaklarının üzerinde durmasını bilen kişilerden biriyim. En büyük özelliğimin başarma hırsım, azmim, detaycılığım ve hızlı sonuç almam olduğunu düşünüyorum. Kişisel özelliklerimin iş hayatımda başarıyı yakalamamda katkısı şüphesiz. İstanbul’a geldiğimde önce özel okullarda öğretmenlik yaptım. Endonezya’nın ünlü modacılarından Itang Yunasz ile iş birliği yaparak tasarladığım kıyafetleri Türkiye’ye ithal ederek İstanbul’da ilk tesettür giyim konusunda hizmet veren Laura’s Boutique Café yi işlettim. Bu adımlar beni daha sonra girişimciliğe yöneltti ve tamamı ile tüm süreçlerini kontrol etmek istediğim ve katma değer sunmak istediğim bir sektörde, tekstil kimyasalları sektöründe 2014 yılında kendi şirketimi kurarak Bangladeş, Pakistan ve Brezilya’ya kimyasal ürünler ihracatına başladım. 2018 son çeyreğinden itibaren ise uzun süredir üzerinde çalışmalarda bulunduğum gıda üzerine yeni bir yatırım yapmaya karar verdim. Gıda, hiç bitmeyecek bir sektör. Doğru adımları atabilirseniz, kendinizi sürekli geliştirebilirseniz gıdada çok başarılı olabilirsiniz. Ben de buradan hareketle BESEVA Gıda’yı kurdum. Amacım, BESEVA GIDA’yı global bir markaya dönüştürmek. Bir yandan da DEİK Türkiye Bangladeş İş Konseyi başkanlığını yürütmeye devam ediyor. Hem kendi işim hem de STK’daki görevim nedeniyle sürekli seyahat halindeyim. Başarının, ancak çalışarak elde edilebileceğine inananlardanım.
BESEVA Gıda’da neler yapıyorsunuz? Hangi ürünleri müşterilerinizin beğenisine sunuyorsunuz?
BESEVA Gıda çatısı altında L.F. Line markasını oluşturduk. L.F. Line markasında hem dondurulmuş ürünler hem de fındık ezmesi ürünleri bulunuyor. Dondurulmuş gıda kısmında yaprak sarma, patlıcan ezmesi, lazanya, börek, cheesecake, çikolatalı pasta gibi lezzetler bulunuyor. özellikle vakitten tasarruf etmek isteyenler, evde yapılmış tazelikteki ve kalitedeki ürünlerimizi alabilecekler. Fındık ezmesini de hem ekmeğe sürmelik şekilde kavanozlarda hem de fındık ezmeli rulolar şeklinde satışa sunuyoruz. Yüzde 100 ihracat odaklı bir firmayız. Katar, Kuveyt ve Dubai’den giriş yaptık. Kendimize hedef pazar olarak ilk başta Körfez’i seçtik. Daha sonra ise sırasıyla Rusya ve ABD’ye girmeyi planlıyoruz.
“BİZİM BANGLADEŞ’E DİZİ SATMAMIZ LAZIM”
Kendi işinizle ilgili yoğunluğunuz varken aynı zamanda DEİK Türkiye Bangladeş İş Konseyi başkanlığını yürütüyorsunuz. Bangladeş’i, Türkler olarak çok tanıyoruz aslında...
Evet, dediğiniz gibi birçok insan Bangladeş’in yerini haritada gösteremiyor bile. Oysa iki ülkenin dostluğu uzun yıllara dayanıyor. İki ülkenin ticaret hacmi 850 milyon dolar. ülkenin 170 milyon kişilik bir nüfusu var. Bangladeş ile bu yıl için ticaret hacminin 1 milyar dolara çıkarılması hedefi konuldu. Türklerin, Bangladeş’de çok fazla tanınırlığı olmadığı için bizim yerimize AB ülkelerini tercih ediyorlar. Biz de orada Türkiye'yi tanıtmak için çalışıyoruz. Sağlık için ciddi bir para harcıyorlar. Bangladeş’in 170 milyonluk nüfusunun yüzde 5’i Türkiye’ye gelse turizm sektörüne büyük katkı sağlanmış olur. Bangladeş’te oynamaya başlayan bir Türk dizisi sonrasında Türkiye’ye gelen turist sayısında büyük bir artış yaşandı. Bizim Bangladeş’e dizi satmamız lazım. ülkede Türkiye’ye çok büyük bir hayranlık duyuluyor. Biz bunun ticaretini neden yapmayalım? Hatta benim bir fikrim vardı, bunu DEİK Sağlık Konseyi’ne sundum. Türk bir başrol oyuncusunun Bengal dilinde sağlık turizmi alanında bir reklam yapsın. Ve onu oradaki bütün kanallarda yayınlayalım. Bu kolaylıkla hayata geçebilecek bir fikir.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Haziran sayısında..