Vegan beslenme konusundaki çalışmalarıyla tanınan Vegan Diyetisyen Kevser Başkara, veganlığı bir yaşam biçimi haline getirerek 5 yıldır beslenmeden kozmetiğe yalnızca bitkisel içerikli ürünler kullanıyor. Vegan beslenme tarzını Türk yemek kültürüne uyarlayarak yöresel lezzetleri bitkisel tariflerle adeta baştan yaratan Kevser Başkara, bitkisel diyetlerle de danışanlarının yaşam kalitelerini artırarak sağlıklı kilo vermelerini, kalp ve damar rahatsızlıklarından korunmalarını sağlıyor. Beslenme ve Diyetetik Uzmanı Kevser Başkara ile veganlık hakkında doğru bilinen yanlışları, bitkisel beslenmenin sağlığa faydalarını ve bitkisel beslenmenin önemli detaylarını Klass okurları için konuştuk.
Hatay yöresine ait tepsi kebabında mercimek ve keten tohumu unu kullandım. Böylece etsiz tepsi kebabı tarifi ortaya çıkarmış oldum. Bunun tarifini bir televizyon kanalında verdikten sonra insanlar tarafından çok sevildiğini gördüm. Türkiye’den çıkmış, damaklarımıza yerleşmiş bir lezzeti vegan hale getirme fikri insanlara çok farklı ve ilgi çekici geldi.
Kevser Hanım, danışanlarınızı vegan beslenmeye yönlendirerek onlara sağlıklı bir yaşam biçimi kazandırıyor ve beslenme konusunda bilinçlenmelerini sağlıyorsunuz. öncelikli sizi tanıyarak bu alana nasıl yöneldiğinizi öğrenebilir miyiz?
Ankara üniversitesi Beslenme ve Diyetetik bölümü mezunuyum. Bölümden mezun olduktan sonra İstanbul’a geldim ve danışanlarıma Nişantaşı’ndaki merkezimde hizmet veriyorum. Bunun haricinde Vegan beslenme konusunda eğitimler de veriyorum. Mezun olduktan hemen sonra vegan yaşama geçtim. Dünyada bu alanda hizmet veren insanların neler yaptıklarına baktım. Bu konudaki uzmanların vegan tarifler ve danışmanlıklar verdiklerini, insanları zayıflattıklarını gördüm. Danışanlarıma önermenin yanında kendim de vegan bir yaşam tarzını benimsiyorum. Yüzümde kullandığım kozmetiklerin hepsi vegan ve organik. Şu an, vegan beslenme tarzı güzellik ve sağlıkla birlikte anılmaya başladı. özellikle son iki yılda ülkemizde vegan beslenme tarzı oldukça popülerlik kazandı
“YöRESEL LEZZETLERİMİZİ VEGAN BİR HALE GETİRDİM”
Vegan olmak tam olarak ne anlama geliyor?
1946 yılında İngiliz aktivist Donald Watson “Vegan society” adında bir oluşum kurarak veganlığın tanımını yaptı. Veganlar, yalnızca hayvansal gıda tüketmeyen vejeteryanlardan farklı olarak hayvanları hayatlarının hiçbir alanında kullanmazlar. örneğin yüzünüzde kullandığınız kozmetik ürünün geliştirme aşamasında hayvanlar denek olarak kullanılıyorsa bu ürünü bir vegan olarak kullanamazsınız. Türkiye hayvansal gıdalar tüketmeyi çok seven bir ülke. Bu beslenme tarzına alternatif üretmeye ve bu bitkisel beslenme tarzını tüm Türkiye’de yaygın bir hale getirmeyi hedefledim. Vegan beslenme tarzına ilk geçişte zorlandım diyebilirim. Süt, yumurta gibi hayvansal gıdalar çocukluğumuzdan beri hayatımızda çok önemli bir yere sahip. Bunun yanında Türk mutfağında 20 bin çeşit yemek var. Bu yemek türlerinin neredeyse yarısı vegan olarak bilinmese de vegan içeriğe sahip. çalışmalarım kapsamında vegan beslenme tarzını Türk yemek kültürüne uyarlayan bir liste çıkarttım. Yöresel lezzetlerimizi vegan bir hale getirdim. örneğin Hatay yöresine ait tepsi kebabında mercimek ve keten tohumu unu kullandım. Böylece etsiz tepsi kebabı tarifi ortaya çıkarmış oldum. Bunun tarifini bir televizyon kanalında verdikten sonra insanlar tarafından çok sevildiğini gördüm. Türkiye’den çıkmış, damaklarımıza yerleşmiş bir lezzeti vegan hale getirme fikri insanlara çok farklı ve ilgi çekici geldi.
Vegan bir yaşam tarzı sürmenin avantajları nelerdir?
Vegan beslenmenin avantajları çok fazla ancak yalnızca vegan beslenme sağlıklı bir yaşam için yeterli değildir. Sağlıklı bir yaşam tarzına sahip olmak isteyen bir insan uyku düzenine dikkat etmeli ve düzenli bir şekilde spor yapmalıdır. Bir kişi tamamen hayvansal gıdalarla besleniyorsa da bu gıdaların yanına sebze ve meyveleri ekleyerek tabağını çeşitlendirebilir. Nobel ödülü sahibi Doktor Dean Ornish, vegan beslenmenin kalp ve damar hastalıklarına karşı korucuyu bir işlevi olduğunu söylüyor. Sadece hayvansal gıdaları hayatınızdan çıkartarak kalp hastalıklarında önemli bir etkeni hayatınızdan çıkartabiliyorsunuz. Vegan beslenmenin sağladığı faydalardan bir diğeri sağlıklı kilo kaybıdır. Hayvansal gıdalar yoğun miktarda kalori ve yağ içeriyor. Bu gıdalar uzun süre vücudumuzda kalarak sindirim sistemimizi yoruyor. Antioksidan ihtiyacımızı karşılamak için de bol miktarda meyve ve sebze tüketmeliyiz. Vegan beslenmenin dünyada revaçta olmasının sebeplerinden bir tanesi de birçok insanın obezite ve kilo sorunları ile mücadele etmesi. 45 yaşını geçmiş her bireyin özellikle bel çevresine dikkat etmesi gerekiyor. Bel çevresindeki yağlanmalar ileride çok ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Vegan beslenme bel çevresindeki yağlanmaları da önlüyor.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Mart sayısında...