Cemalettin Akgül:Metaverse ve NFT kavramlarını dijital dünya ile entegre etmek gerekir. Metaverse, yeni bir kavram ve yeni bir dünya. İnsanlık tarih boyunca hep göç etmiş. Şimdi de gerçek yaşamdan dijitale doğru bir göç var. Metaverse'te birden fazla dünya çeşidi var. NFT'yi de bir eşya gibi düşünebilirsiniz. Nasıl ki gerçek yaşamda kullandığımız eşyalar var ise blokchain üzerinde kurulacak olan bu dünyanın eşyalarına NFT diyoruz. NFT, şu anda sanat eseriyle çok daha revaçta ve gündemde olan bir konu. Dünyada da özellikle hayran kitlesi olan insanlar tarafından fazlasıyla ilgi görüyor. Türkiye'de de artık ciddi manada yaygınlaştı. Bu işin öncülüğünü hayran kitlesi olan insanlar yapıyor.
NFT olarak ürettiğiniz eserlerden bahsedebilir misiniz?
SİNAN DEMİR: NFT ile genelde belli bir karakterin çizilip onun belli bileşenlerinin kombinasyonuyla o işi çoğaltma şeklinde sanat eserleri üretiliyor. Biz burada yapay zeka teknolojisini katarak gerçekten eşsiz, kişiselleştirilmiş NFT eserler üretiyoruz. Kişinin çok sevdiği bir pozu yapay zekayla sanatsal bir forma dönüştürerek gerçek bir ressamın elinden çıkmış gibi çeşitlendirebiliyoruz. Bizim bu anlamda iki tarafımız var. Birisi yapay zeka, diğeri de bu yapay zekanın ürettiği sanatsal eserleri birden fazla formatta farklı sanat eserleri haline getirmemiz. Ve yine hayran kitlesi olan insanların belli platformlarda, kendi hesapları üzerinden bunları satıp buradan ciddi bir gelir elde etmelerine kapı aralıyoruz.
Sizin bu alandaki farkınız nedir?
CEMALETTİN AKGÜL: NFT'yi kişiye özel olarak üretip, bunun satış sürecini oluşturup anahtar teslim olarak bu süreci gerçekleştiriyoruz. Bizim en büyük farkımız bunu yapay zekayla yapmamız. Bu da eserin asla taklit edilemeyen, size özel bir eser olmasını sağlıyor. Biri baktığı zaman bunun size özel olduğunu biliyor.
Bu eserler sadece dijital dünyada mı yer alıyor? Fiziksel ortama aktarılmaları mümkün mü?
S.D: Bu ürünler hem fiziksel ortama hem de dijital ortama hitap edebilir. Aslında hedef başlangıçta bunu dijital ortama adreslemek ancak sonuçta burada görsel bir sanat eseri üretiyorsunuz. Bunu alıp fiziksel ürünler üzerinde de uygulayabilirsiniz. Eserleri yapay zeka ile yüksek çözünürlüklü, kaliteli olarak oluşturduğumuz için bunu bir tuval üzerine uygulayarak evinizin üzerinde sergileyebilirsiniz, fiziksel bir ürün yapıp bir kıyafet olarak kendi koleksiyonunuza katabilirsiniz, telefon kılıfına aktarabilirsiniz. Fiziksel ürünler üzerine uygulayarak bir pazar oluşturup geleceğin dünyasına şimdiden hitap etmeye başlayabilirsiniz.
NFT sanat eserleri alıcıyla nasıl buluşuyor ve nasıl bir kazanç elde ediliyor?
C.A: Blockchain dediğimiz merkeziyetsiz bir mekanizma var. Bu eserlerin teknik altyapısı bildiğimiz teknolojiden farklı ama kullanıcıların veya bu işi yapan insanların bunun altyapısını bilmesi gerekmiyor. Günün sonunda bir internet sitesi üzerinde görüntülenen, oradan edinilebilen, orada koruma altına alınabilen eserlerden bahsediyoruz. Metaverse'in kimsenin erişemeyeceği, bambaşka bir yer olarak anlaşılmaması gerekir. Şu an dünyada çok popüler olan, bu işin belli başlı platformları var. Bunlardan bir tanesi de opensea.io sitesi diyebiliriz. Biz daha çok bu platforma yöneliyoruz. İnsanlar bu sitelere girerek eserleri satın alabiliyorlar ve orada koruma altına alabiliyorlar. Aldığınız bir şeyin orijinalini almanız çok önemli. Bu platformlar bu konuda tamamen şeffaf. Bir kişi bir sanatçının eserini satın aldığında insanlar onun gerçekten ona ait olup olmadığını veya sahte olup olmadığını çok açık bir şekilde görebiliyor. Dolayısı ile burada bir aldatmacaya da imkan kalmıyor. Bizim burada teknolojiyi de işin içine katarak uyguladığımız yöntem onu hem görsel olarak eşsiz hale getiriyor hem de NFT yaptığımız için teknik olarak da onu taklit edilemez kılıyor. Bizim opensea.io sitesinde kendi koleksiyonumuz da var. Biz, bu işi birileri adına yaptığımız zaman bu platformlarda sanatçıların onayını alarak eserlerini sergiliyoruz.
Sinan Bey, bu alandaki ne tür çalışmalar yaptığınızdan bahsedebilir misiniz? Gelecek hedefleriniz nelerdir?
Bu süreci uçtan uca yapay zekayla ürettiğimiz sanat eserlerini NFT haline getiren ve tüm süreçlerde danışmanlık yaparak güvenli bir şekilde para kazanılmasını sağlayan bir iş modeline sahibiz. Bunu sahibi olduğumuz “Artelligent” şirketi üzerinden yapıyoruz. Biz yapay zeka geliştiren bir derin teknoloji şirketiyiz. Şu anda Teknopark İstanbul bünyesinde faaliyet gösteriyoruz. Bu TUBİTAK onaylı başlayan bir proje. Şirketimizi kurarken ilk olarak onların desteği ile kurduk. Yapay zeka akademik çalışma düzeyindeyken bu çalışmaları biz ticarileştirmeye başladık. Dolayısı ile bu anlamda ilk ve tekiz. Derin teknolojiyi pazarlama noktasına geldiğimiz için devlet de bizi destekliyor. Yapay zekanın bugüne kadar geldiği son noktalardan birisi de taklit etmeden bir şeyler üretmesidir. Bir manzara görüntüsünü farklı şekillerde yapay zekayla sanatsal olarak oluşturabiliyoruz. Biz bir teknoloji şirketiyiz. Bu teknolojiyi insanlara en iyi şekilde anlatabilecek bilgi birikimine sahibiz.
Cemalettin Bey, siz projesinin yatırımcısı olarak bu alana ilgi duyan ünlü isimlere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Ben Sinan Bey'in bu projesine gönüllü mentorlük yapıyorum. Sanat, moda ve gayrimenkul alanlarında NFT'ler hayatın içine girdi diyebiliriz. Metaverse sürecinde İstanbul'da çok önemli lokasyonların hepsi satın alınmış durumda. Burada önemli olan konu yaptığınız işin eşsiz olması. İnsanlar bilmedikleri bir şeye hızlı para kazanmak amacıyla giriyor ve daha sonrasında ciddi anlamda mağduriyetler yaşıyorlar. Biz burada güvenilir, işin teknolojisini de ortaya koyacak şekilde bir platform oluşturduk. NFT eserleri milyon dolarlık miktarlarda açık arttırmayla satılıyor. Burada önemli olan hayran kitlesi olan sanatçıların, sporcuların, futbol kulüplerinin, iş insanlarının, tarihi ve kültürel mirası olan eserlerin veya markaların bu işte yerini alması.Hayran kitlesi olan insanların bu dünyaya girip 'ben buyum, ben buradayım.' demeleri ve kendi markalarını oluşturmaları gerekiyor.