Yaşlanma İzlerini Geri Almak İçin Laminalar İdeal Bir Tedavi Alternatifidir

Yaşlanma İzlerini Geri Almak İçin Laminalar İdeal Bir Tedavi Alternatifidir Yaşlanma İzlerini Geri Almak İçin Laminalar İdeal Bir Tedavi Alternatifidir

Ünlü Diş Protez Uzmanı Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, son dönemin trendi olan “dişe dokunmadan yapılan porselen laminaları” Klass’a anlattı.  

22 senedir mesleğini büyük bir başarıyla icra eden ve gülüş tasarımı konusunda Türkiye’nin öncü isimleri arasında yer alan ünlü Diş Protez Uzmanı Çağdaş Kışlaoğlu, estetik ile diş tedavisini buluşturarak hastalarını arzu ettikleri bir gülüşe kavuşturuyor. Yeniliklere verdiği önemle ve araştırmacı kişiliği ile mesleğinde her zaman ön plana çıkan ve birçok ünlü ismin diş hekimliğini yapan Dr. Çağdaş Kışlaoğlu, alanında her zaman fark yaratmaya da devam ediyor. ‘Smart Smile Design’ olarak da bilinen Gülüş Tasarımı konusunda Türkiye’nin en başarılı hekimleri arasında yer alan Dr. Çağdaş Kışlaoğlu ile son zamanların en çok tercih edilen tedavi yöntemlerinden biri olan dişe dokunmadan yapılan porselen laminaların (Prep-Less Laminalar) hangi durumlarda kullanıldığını, uygulamayı yaptırırken dikkat edilmesi gerekenleri ve tedavi sürecini Klass okurları için konuştuk.


Çağdaş Bey, son zamanların trend uygulamalarından olan dişe dokunmadan yapılan porselen laminalar nedir? Bize biraz nasıl yapıldığından da bahsedebilir misiniz?
Tırnak kalınlığında, istenen renk, boy ve formda özel olarak hazırlanmış bir porselen tabakasının dişin ön yüzüne yapıştırılması işlemidir. Porselenden imal edilen bu kaplamalar ortalama 0,7mm kalınlığında, ışık geçirgenliğine sahiptirler. Mevcut bir diş üzerine mükemmel bir uyum ve hassasiyetle hazırlanıp yerleştirilirler. Ağızda yapılan gülüş tasarımında muhakkak gülüşü ve dişleri ağızda hissederek yapılan özel provaların öneminden bahsetmek gerekir. Bu yöntemde hazırlanan dişlerin ölçüsünü aldıktan sonra laboratuvarda özel olarak hastayla belirlenen formda mumdan dişler hazırlanır. Bu dişler hastanın ağzında tek tek denenir ve nasıl durduğu gösterilir, bu işleme prova adı verilir. Prova için hazırlanmış mumdan dişler hastanın ve hekimin ortak onayından sonra, onaylanan formun aynısının porselen hali yapılır. Bu yöntem sayesinde mum üzerinde hastanın ya da hekimin arzu ettiği değişiklikler yapılır ve porselen istenen haline gelmiş, mükemmel gülüş yakalanmış olur. Sonuç itibari ile hasta bu tedavinin sonucunda nasıl bir görünüme kavuşacağını bilir. 

Laminaları başka hangi durumlarda kullanıyorsunuz?
Yaşlanma ile beraber dişler görünmemeye başlar ve dişlerde çatlaklar oluşur. Senelerin izlerini geri almak için laminalar ideal bir tedavi alternatifidir. Laminalar ayrıca ön dişlerdeki aralıkların kapatılmasında, çarpma sonucu oluşan kırıkların tedavisinde kullanılır, dişlerde çapraşıklık veya içe dönüklük olduğunda, dişler gereğinden kısa olduğunda uzatmak için de kullanılır. Ayrıca diş beyazlatma yönteminin yeterli olmadığı aşırı koyu renkli dişlerde ve çürük olması ya da çapraşıklık nedeniyle porselen kaplanması gereken durumlarda da uygulanır.

Bu tedaviyi yaptırırken nelere dikkat etmek gerekir?
Bu uygulama teknik hassasiyet gerektiren bir uygulamadır. İyi bir klinik ve laboratuvar çalışması gerektirir. Hekimin ve diş teknisyeninin bu konu üzerine teknik bilgisinin, estetik görüşünün ve yeteneğinin gelişmiş olması gerekir. Dayanıklılığını arttırmak için çok sert gıdaları ısırmaktan ve tırnak yeme alışkanlığından vazgeçmek gerekir.

Tedavi sürecinden de biraz bahsedebilir misiniz?
Tedavinin laboratuvar aşaması yaklaşık 7 ile 10 gün arasında değişmektedir. Ancak dudakların yeni görünüme uyum sağlamasının 3 ile 4 haftayı bulabilir. Bu uyum süresince bazı dudak egzersizleri ve yüksek sesle okuma tavsiye edilir. İyi bir ağız bakımıyla yıllarca kendi dişiniz gibi kullanabilirsiniz.

İnstagram: cagdaskislaoglu

Çağdaş Kışlaoğlu