Aslında her şey 2019 yılında çin’den gelen ilk yük treninin ülkemizden geçmesiyle başladı. Modern İpek Yolu’nun bir devamı olan çin’in başlattığı “Bir Kuşak, Bir Yol” projesiyle Türkiye dünya için daha önemli bir hale geldi. Ve en önemli adımı Azure Grup attı. Azure Grup, 5 yıldır yapmış olduğu altyapı çalışmalarıyla kurduğu ağ ile Türkiye’yi dünyanın tam merkezinde dev bir Lojistik HUB olarak değerlendirerek bu dev projesinin gelecek 5 yıl içerisinde %50’lik kısmını bu coğrafya üzerinden geçirmeyi ve yıllık minimum 100 milyar dolarlık ticarete yön vermeyi hedefliyor. “Bence artık oyun kurucu olmak Türk şirketlerinin hakkıdır” diyen Azure Grup Yönetim Kurulu Başkanı Erkan Gül ile muhteşem İpek Yolu projesini, hedeflerini ve ticarete nasıl yön vereceklerini Klass okurları için konuştuk.
“Tarihi İpek Yolu projesi için oluşturduğumuz ağ, dünya ticaretinin 4’te 3’üne ulaşacak. Yıllık 1 Trilyon dolar üzerinde olan dev bir projenin dev bir organizasyon ağını oluşturduk. Şu anda çin’den İngiltere’ye, Afrika’dan Rusya’ya tek bir tuşla ürün gönderebiliyoruz. Türkiye’yi dünyanın tam merkezinde dev bir Lojistik HUB olarak değerlendirerek gelecek 5 yıl içerisinde bu dev projenin %50’lik kısmını bu coğrafya üzerinden geçirmeyi hedefledik. Böylece yıllık minimum 100 milyar dolarlık ticarete yön vereceğiz.”
Erkan Bey, sektördeki engin tecrübeniz sayesinde şu anda Türkiye’nin önemini arttıracak çok önemli bir projede yer alıyorsunuz. Modern İpek Yolu projesini ve projede nasıl yer aldığınızı anlatarak başlar mısınız?
Yaklaşık 5 yıldır üzerinde çalıştığımız ve ülkemizin ekonomisine çok büyük bir katma değer sağlayacak olan bu projenin resmi olarak hayata geçmesiyle bizler de bu vatanın birer evladı olarak üstümüze düşen ne varsa yapmaya hazır olduğumuzu bildirmek amaçlı projemizi hayata geçirdik. Türkiye’nin coğrafik konumu sadece enerji ve taşımacılıkla kalmayacak, sanal dünyada da önemli bir hale gelecek. Bunun için en önemli adımlardan birini de Azure Grup atıyor. çin’in başlattığı “Bir Kuşak, Bir Yol” projesi modern İpek Yolu’nun bir devamı. Türkiye de bu çalışmada önemli bir yere sahip. çin’den gelen ilk yük treninin 2019 yılında Türkiye’den geçmesi Türkiye’yi dünya için daha önemli bir hale getirdi. çin’den başlayan proje için ülkede 11 noktada toplama ve operasyon merkezinden sevkiyat yapabilecek bir altyapı kurduk. Projenin batı tarafında yer alan Avrupa’da da altyapımızı hazırladık. Avrupa Birliği içerisinde 7 adet depo ve dağıtım merkezi için çalışmamızı yaptık. Türkiye ve Orta Doğu-Kuzey Afrika hattında var olan dağıtım merkezlerini daha da geliştirdik. Sektördeki 47 yıllık tecrübemiz sayesinde şu anda Tren ve Tır Taşımacılık Modeli ile dünyanın en büyük lojistik organizasyonu olan bu projeyi hayata geçerdik. Yeni nesil lojistik sistemi olan e-lojistik sayesinde e-ticareti arttırarak hem ülkemizin ihracatına büyük katkı sağlayacağız hem de tüm gençlerimize yeni bir ek kazanç kapısı açarak istihdam sağlamış olacağız.
“TüRKİYE GELECEK 5 YILDA AVRUPA’NIN EN BüYüK TEDARİKçİSİ OLACAK VE DüNYADAKİ EN GüçLü EKONOMİYE SAHİP İLK 7 üLKE İçERİSİNE GİREBİLİRİZ”
Siz bu durumda Türkiye’nin geleceği noktayı nasıl görüyorsunuz?
özellikle dünyada lojistiğin büyüdüğü, gün be gün e-ticaretin büyüdüğü yeni bir dönem içerisindeyiz. Gelecek 5 yılın Türkiye için çok farklı bir 5 yıl olacağına inanıyoruz ve yabancı sermayelerde buna inanmakta. Bana göre Türkiye gelecek 5 yılda Avrupa’nın en büyük tedarikçisi olacak. Bunun için ülke olarak hazırlıklarımızı yapmalıyız. ülke olarak dünyadaki en güçlü ekonomiye sahip ilk 7 ülke içerisine girebiliriz. Bu tamamen bizim elimizde.
“YILLIK 1 TRİLYON DOLAR üZERİNDE OLAN DEV BİR PROJENİN DEV BİR ORGANİZASYON AĞINI OLUŞTURDUK”
Tarihi İpek Yolu projesi için oluşturduğunuz bu ağ dünya ticaretine nasıl bir yön verecek?
Tarihi İpek Yolu projesi için oluşturduğumuz ağ dünya ticaretinin 4’te 3’üne ulaşacak. Yıllık 1 Trilyon dolar üzerinde olan dev bir projenin dev bir organizasyon ağını oluşturduk. Şu anda çin’den İngiltere’ye, Afrika’dan Rusya’ya tek bir tuşla ürün gönderebiliyoruz. Türkiye’yi dünyanın tam merkezinde dev bir Lojistik HUB olarak değerlendirerek bu dev projesinin gelecek 5 yıl içerisinde %50’lik kısmını bu coğrafya üzerinden geçirmeyi hedefledik. Böylece yıllık minimum 100 milyar dolarlık ticarete yön vereceğiz. Bu da ülkemizde gerçekleşecek olan en büyük ticari ve lojistik projesi olacak.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Ağustos sayısında...