Ahmet Emirahmetoğlu : “Mercedes-Benz Türkiye Vıp Minibüs Partneri Olmak Ayrı Bir Gurur”
Otomomotiv Sektörünün Güçlü İsmi Emir Vıp Grup'un Kurucusu Ahmet Emirahmetoğlu, Vıp Araç Sektörüne Getirdikleri Yenilikleri Klass'a Anlattı Mercedes-Benz'in Türkiye'deki VIP minibüs üretim partneri olan Emir VIP Grup'un kurucusu Ahmet Emirahmetoğlu, inovatif yaklaşımı, teknolojiye ve Ar-Ge'ye verdiği önem ve işine duyduğu aşk ile otomotiv sektöründe fark yaratmayı başarmış bir isim. Sektöründeki eksikleri çok iyi tespit ederek yaptığı çalışmalar neticesinde tasarım ve donanım yönünden son derece gelişmiş araçlar üreterek dikkatleri üzerine çeken Ahmet Emirahmetoğlu, "Olaya biraz daha farklı baktık. Dünden bugüne ve bugünden yarına aynı şeyler devam etsin istemedik. Daima çağa ayak uydurmayı amaçladık. Araçları sporlaştırıp daha elit tabakaya hitap eden, kadınların da kullandığı araçlar haline getirdik." diyor. Başarılı iş insanı Ahmet Emirahmetoğlu ile sektöre nasıl giriş yaptığını, kendilerini diğer firmalardan ayıran yönlerini Klass okurları için konuştuk.
Ahmet Bey, öncelikle Emir VIP Grup'un hikayesini bizlerle paylaşır mısınız? Şirketi kurmaya nasıl karar verdiniz?
1991 İstanbul Kadıköy doğumluyum. Aslen Rizeli ve inşaatçı bir ailenin otomotiv sever bir oğluyum. Otomotive aşık bir insanım. Otomotiv benim için her zaman tutkuydu. Ben inşaatın kaba tarafını değil daha ince dekorasyon tarafını severdim. Dolayısıyla bu işle buluşmam benim için biçilmiş bir kaftan oldu. Yani tutkulu olduğum otomobiller ve tutkunu olduğum dizayn sektörü. İkisi benim için biçilmiş bir kaftan.
'UBER'İN TÜRKİYE'DE TANINMADIĞI BİR DÖNEMDE UBERLER YAPMAYA BAŞLADIK'
Geçmişten geleceğe sektördeki değişimi nasıl değerlendiriyorsunuz? Emir Grup bu değişimlere nasıl uyum sağladı?
Ben bu sektöre bir dostumun vesilesiyle girdim. O arkadaşımla birlikte uber yapmak üzere yola çıkmıştık. Uber arabaları dizayn ettirip, piyasada çalıştırarak gelir elde etme üzere bir şirket kurmak istiyorduk. Tanıdık birini bularak bu işe adım attık. Sonrasında bir görüşme yaptık ve bir vesile ile ortak olduk. 180 metrekare bir atölyemiz vardı. Uber'in daha Türkiye'de bile tam olarak tanınmadığı bir dönemde biz uberler yapmaya başladık. Daha sonrasında Uber'in kapanmasıyla ciddi bir sıkıntıya girdik. Bu da benim iş hayatındaki ilk batışım oldu. Bu süreçte ciddi finansal problemler yaşadık. Bunun sonucunda ortaklığımızı sonlandırarak yola bireysel olarak devam ettim.
Yeniden toparlanma süreciniz nasıl oldu?
İşi farklı yerlere taşıdık. Piyasadaki açığın ne olduğunu çok iyi biliyorduk. Piyasada tasarımsal anlamda ve kalite anlamında çok ciddi açıklar vardı. Biz bir buçuk sene kadar atölyeleri kapattık. Bu süre boyunca biz bu arabalarla alakalı Ar-Ge, Ür-Ge ve tasarım tarafına odaklandık. Bu süre sonunda artık insanlardan çok büyük övgüler almaya başladık. Hiçbir kazanç elde etmeden sadece çalıştık ve yatırım yaptık.
Firmanızı sektördeki diğer firmalardan farklı kılan özellikler nelerdir?
Biz sektördeki açıkları çok iyi biliyorduk. Sektör kalite ve tasarıma açtı. Mercedes'in 'Evet, bu bizim kalitemizi yansıtıyor' diyebileceği firma sayısı çok azdı. Biz de o bir buçuk senede onların hepsini göz önünde bulundurarak diğerlerinden çok hızlı bir şekilde öne geçtik. Bugün 20-30 yıllık firmalar bizim gerimizde kaldı. Onlarla artık aynı ringdeyiz. Eskiden bu sektör belli başlı firmaların elindeydi. Rekabet her zaman kaliteyi getirir. Biz de kalitemizle onlarla ciddi bir rekabet halindeyiz. Olaya biraz daha farklı baktık. Dünden bugüne, bugünden yarına aynı şeyler devam etsin istemedik. Daima çağa ayak uydurmayı amaçladık. Araçları sporlaştırıp daha elit tabakaya hitap eden, kadınların da kullandığı araçlar haline getirdik. İstanbul'da çok ciddi bir trafik var. Kadınlar bu trafikte ciddi sıkıntılar yaşıyorlar. Bundan dolayı eşleri de onlara bu VİP Design araçları tavsiye eder hale geldi.
'DAİMA TEKNOLOJİYE VE YENİLİĞE AYAK UYDURMAYA ÇALIŞIYORUZ'
Emir VIP Grup'un bugünkü başarısının arkasında yatan temel prensipler nelerdir?
Başarıya çok açık bir firmayız, yeniliğe çok açık bir firmayız. Hiçbir işimizi istişare dışında yapmıyoruz. Ben değil biz diyen bir yapıya sahibiz. Bir karar alırken bütün departmanlarla bir araya geliyoruz. Bizim aklımıza gelmeyen bir şeyi onlar da bize sunabiliyorlar. Daima teknolojiye ve yeniliğe ayak uydurmaya çalışıyoruz çünkü artık dünyayı teknoloji yönetiyor. Bununla ilgili ciddi yatırımlar yapıyoruz. Yazılımsal olarak, donanımsal olarak çok ciddi yatırımlar yapıyoruz. Montajda farklılıklarımız var. Araçları artık vidalardan kurtardık. Biz bu sektöre girmeden önce arabaların yüzde doksanı vidalama yöntemiyle yapılıyordu. Biz bunları geçme sistemine döndürdük. Bizden sonra bütün firmalar geçme sistemine dönmeye başladı. Montaj noktaları artık dert olmaktan çıkıyor. Arabanın herhangi bir yerinde sorun olduğunda lokal müdahale ile çözebiliyorsunuz. Bu işçiliğe de ciddi tasarruf sağlıyor. Müşterinin arabasını da bir hafta on gün boyunca altından almıyorsunuz. Randevulaştığınız gün çözüp gönderebiliyorsunuz. Arabayı yurt dışına gönderdiğinizde orada da kolay müdahale edilebilir hale geliyor.