Avukat Gültekin Erdur: Hakaret Bir Suçtur ve Tck’da Yaptırımı Vardır

Avukat Gültekin Erdur: Hakaret Bir Suçtur ve Tck’da Yaptırımı Vardır Avukat Gültekin Erdur: Hakaret Bir Suçtur ve Tck’da Yaptırımı Vardır

Ünlü Avukat Gültekin Erdur, Hakaret Suçunun Hukuki Neticelerini Klass’a Anlattı.  

Rumeli Hukuk Bürosu Kurucusu başarılı Avukat Gültekin Erdur, “Hakaret suçu doğrudan kişinin birey olmaktan kaynaklanan kişilik haklarına saldırıdır. Hakaret suçu ile sosyal bir kavram olan şeref ve kişinin özsaygısı korunmaktadır.” sözleriyle hakaret suçunun, şerefe karşı suçlar başlığı altında düzenlendiğini aktarıyor. Hakaret suçunun iki farklı şekilde işlendiğini belirten Erdur, somut bir fiil veya olgu isnat edilmesi suretiyle kişinin şeref ve saygınlığının zedelenmesi ile genel ve soyut nitelikteki söz ve davranışlarla, yani sövme yoluyla kişinin değersizleştirilmesi, rencide edilmesi şeklinde olduğunu ifade ediyor. Hakaretin bir suç olduğunu ve TCK’da yaptırımı olduğunu dile getiren Erdur, hakaret fiiline bağlı olarak manevi hakları zedelenen kişilerin manevi tazminat davası açarak tazminata hak kazanabileceklerini aktarıyor. Rumeli Hukuk Bürosu Kurucusu başarılı Avukat Gültekin Erdur ile hakaret suçunu ve yaptırımlarını Klass okurları için konuştuk.

Gültekin Bey, özellikle son yıllarda sosyal medya ve internet yoluyla hakaretler artmış durumda. Sosyal Medya ve internette hakaretin hukuki neticeleri nelerdir?
Ceza Kanunumuzun 125. maddesinin 1. Fıkrasına göre bir kimseye onur, şeref ve saygınlığını rencide edebilecek nitelikte somut bir fiil veya olgu isnat eden veya sövmek suretiyle bir kimsenin onur, şeref ve saygınlığına saldıran kişi, üç aydan iki yıla kadar hapis veya adlî para cezası ile cezalandırılır. Dolayısıyla gerek yüzüne karşı gerekse 125/2’nin göndermesiyle internet üzerinden veya başka mecralar üzerinden yapılan basit hakarete ilişin 3 ay ile 2 yıl arasında hapis cezası vardır. Hakaret suçunun TCK’da düzenlendiği yere bakıldığında şerefe karşı suçlar başlığı altında yer aldığı görülmektedir. TCK md. 125 düzenlemesine göre, hakaret suçu ile korunan hukuki yarar kişinin sahip olduğu “şeref, onur ve saygınlık” hakkıdır.  Bununla beraber hakaret suçu huzurda ve gıyapta olmak üzere iki şekilde işlenebilir. Hakaret suçunun huzurda işlenmesi, tahkir teşkil eden fiillerin hiçbir aracı olmaksızın doğrudan doğruya mağdura yöneltilmesi ile olur. Ancak, bu suçun huzurda işlenmesi sadece bu durumla sınırlı değildir. Nitekim, TCK md. 125/2 “Fiilin, mağduru muhatap alan sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle ilenmesi halinde.” huzurda işlenmiş sayılacağı düzenlenmiştir. Yasa koyucunun bu ifadesinden de anlaşılacağı üzere, internet, telefon ve diğer bilişim teknolojileri kullanılarak kişilere karşı hakaret suçunun işlenmesi mümkündür. Başka bir deyişle; internet, iletişim aracı; ses, yazı ve görüntüyü de içerebilen çok yönlü iletişim aracı olmasından dolayı, internet yoluyla yapılan hakaret suçu, huzurda yapılmış sayılacaktır.

‘IP’NİN TESPİTİ İLE BTK ÜZERİNDEN İNTERNET SERVİS SAĞLAYICISI TESPİT EDİLEREK HAKARET İÇERİKLİ PAYLAŞIM TESPİT EDİLMEKTEDİR’
İnternet üzerinden hakarete uğrayan vatandaşlarımız ne yapabilir?

Öncelikli olarak hakaret içeren metnin bir görüntüsünün çıktısının veya ekran görüntüsü olarak elde edilmesidir. Bununla şikâyet prosedürleri başlatılır akabinde hesap sahibinin adı açıkça yazılmışsa ve savcılığa suç duyurunda bulunulur. Eğer hesap ismi anonim olarak, takma isim ile açılmışsa o halde IP’nin tespiti ile BTK üzerinden internet servis sağlayıcısı tespit edilerek hakaret içerikli paylaşım tespit edilmektedir. İnternet üzerinden işlenen suçlara ilişkin yeni bir düzenleme olmadığı için, genel esasları TCK’da belirtilen hakaret suçuna ilişkin esaslar buraya uyduğu ölçüde uygulanmalıdır.

‘MANEVİ HAKLARI ZEDELENEN KİŞİLER MANEVİ TAZMİNAT DAVASI AÇARAK TAZMİNATA HAK KAZANABİLİRLER’
Hakarete uğrayan kişilerin sahip oldukları haklar nelerdir?
Öncelikle yukarıda değindiğimiz gibi hakaret bir suçtur ve TCK’da yaptırımı vardır. Bununla beraber hakaret fiiline bağlı olarak manevi hakları zedelenen kişiler manevi tazminat davası açarak tazminata hak kazanabilirler. Hakaret suçu şikâyete tabi bir suçtur. Bu şu demektir ki; hakaret suçuna ilişkin, cezai soruşturma başlatılabilmesi ve devamında ceza mahkemelerinde yargılamanın sağlanabilmesi için, öncelikle yetkili mercilere suç duyurusunda bulunulması gerekmektedir. Bunun yanında; hakaret suçunun internet yoluyla işlenmesine ilişkin hem özel bir yasa olan 5187 sayılı Basın Kanunu’nda hem de TCK’da bir düzenleme yoktur. TCK md. 125/2; “...sesli, yazılı veya görüntülü bir iletiyle işlenmesi...” şeklindeki düzenleme; internetin, bu özellikleri bünyesinde barındırdığı için, yorum yoluyla, interneti de kapsadığı sonucu çıkarılabilir. Rumeli Hukuk Danışmanlık bünyesinde düzenli olarak “Internet Yoluyla Hakaretin Hukuki Neticeleri” konusu takip ediliyor olup, müvekkillerimizin internet ortamında ihlal edilen hakları tarafımızca korunmaktadır.

İnstagram: rumelihukukdanismanlik
                   - Gultekinerdur
 

Gültekin Erdur

Avukat Gültekin Erdur: Hakaret Bir Suçtur ve Tck’da Yaptırımı Vardır Gültekin Erdur