Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Kent üniversitesi Rektörü, Albert Einstein’in kurucusu olduğu Dünya Bilim ve Sanat Akademisi’nin Türkiye’den seçilmiş ilk yönetim kurulu üyesi, eski Bakan Cavit Kavak’ın eşi, pek çok tanınmış ailenin doktoru, öğrencilerinin “Speedy Gonzales”i ve kim bilir kaç bebeğin isim annesi… Tam 45 sayfalık özgeçmişini mutlu evliliğini devam ettirip, iki çocuğunu büyütürken ve “Speedy Gonzales”den hızlı ameliyatlar yaparken hayranlık yaratan başarılı iş kadını Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak, ulusal ve uluslararası birçok ödülün de sahibi. Harika bir aile hayatına, kendisini çok seven öğrencilere ve hastalara sahip olan Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak bugün dünyanın en saygın bilim insanlarından biri. Ve tabii güzelliği zarafeti de cabası. Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak ile Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı, İstanbul Kent üniversitesi Rektörü ve Dünya Bilim ve Sanat Akademisi üyesi olarak yaptığı çalışmaları, öğrencileri ve hastalarıyla kurduğu özel bağı, birinci önceliği olarak gördüğü ailesini, iş ve özel hayatını bu kadar başarılı bir şekilde nasıl dengelediğini ve kendi hakkında tüm merak edilenleri Klass okurları için konuştuk.
“50 profesörü bünyesinde barındıran Türkiye’de başka bir özel hastane var mı bilmiyorum ama bunun çok önemli, ayırt edici bir özellik olduğunu düşünüyorum. İşin sırrı vazgeçmemekte, zorluklardan yılmadan mücadele edip ekip ruhuyla konsantre bir şekilde çalışabilmekte yatıyor.”
“Kent üniversitesi, kadın ve engellilere pozitif ayrımcılık yapan bir üniversite. Kurucu rektör olarak görev üstlendiğim üniversitenin mütevelli heyeti başkanlığını, eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz yapıyor. 7 kişilik mütevelli heyetinin 6’sı kadınlardan oluşuyor. Kız öğrencilere %50 burs desteği veriyoruz. Yanı sıra, ilk 5 tercihlerini İstanbul Kent üniversitesi’nden yana kullanmaları halinde, +%30 Tercih Bursu ile destekliyoruz.”
“Göreve ilk başladığım yıllarda eşim çok yoğundu, bugün ben çok yoğunum, bu işler böyle, hayat dengeden ibaret. Mutlu bir evlilikte öncelikle sabır çok önemli. Eğer birbirinizi iyi anlıyorsanız konuşmadan da anlaşıyorsunuz.”
“Ben hep öğrencilerime derslerde şunu söylerim: ‘Hayatta hiçbir zaman mevki ya da para için çalışmayın. Her zaman başarı için çalışın. çünkü başarı için çalışırsanız diğerleri zaten gelecektir.’ Mevki beni fazla ilgilendirmedi hiçbir zaman. Hep başarmak için çalıştım. Sonuçta da bunun ödülünü aldım.”
Neşe Hanım, sağlık sektörünün yükselen yıldızlarından olan çok ödüllü bir hastanenin yönetim kurulu başkanısınız? Bugüne nasıl gelindi? Bize biraz süreçle ilgili bilgi verebilir misiniz?
Hastanemiz ilk kurulduğu zaman Marmara üniversitesi Tıp Fakültesi Vakfı’na bağlı olarak hizmet veren bir kurumdu. Hocaların hepsinin kendi pratiklerini yaptığı bir hoca hastanesiydi. Academic Hospital yönetimine geçtikten sonra daha özel hastane kimliği öne çıksa da, hastanenin “hoca hastanesi” olma vasfını korumaya özen gösterdik. 50 profesörü bünyesinde barındıran Türkiye’de başka bir özel hastane var mı bilmiyorum ama bunun çok önemli, ayırt edici bir özellik olduğunu düşünüyorum.
“İŞIN SIRRI VAZGEçMEMEKTE, ZORLUKLARDAN YILMADAN MüCADELE EDİP EKİP RUHUYLA çALIŞABİLMEKTE YATIYOR”
Bu kadar kısa bir zaman içinde böylesine başarılı olmanızın arkasındaki sır nedir diye sorsak yanıtınız ne olurdu?
İşin sırrı vazgeçmemekte, zorluklardan yılmadan mücadele edip ekip ruhuyla konsantre bir şekilde çalışabilmekte yatıyor. çok çalıştık. Hastaneyi devraldığımızdan bu yana hiç durmadan çalıştık, taş taş üstüne koyarak bugünkü beş yıldızlı haline getirdik. Yukarıda da belirttiğim gibi devraldıktan sonra hastanenin bir “hoca hastanesi” olma özelliğini korumakla birlikte hizmet kalitesini ve kapasitesini artırarak 20.000 metrekarelik bir alana yayılan, 92 yatak kapasiteli, hasta ve yakınlarına şık ve konforlu king suit oda imkanı tanıyan, 7/24 kesintisiz sağlık hizmeti veren bir organizasyon yapısına ulaştık. çok radikal değişiklikler yaptık. A plus bir hastane oldu. Görenler çok beğeniyor. Dekorasyonuyla birebir ilgilendim. Otelcilik, konaklama anlamında hizmet kalitesini en üst noktaya taşıdık. Akademik kadromuz zaten çok iyiydi, otelcilik hizmetlerinde de çıtayı yükseltince aranılan, tercih edilen bir hastane olduk. Tüm bu çabalarımız değişik kurumlar tarafından görülerek takdir edildi. Hem şahsım hem de hastanemize ayrı ayrı ödüller verildi.
Ne tür ödüller bunlar? Sağlıkta kalitenin yükseltilmesiyle mi ilgili yoksa hastane mimarisiyle ilgili düzenlemeleri de kapsıyor mu?
2017 yılında, EBA tarafından verilen “En İyi Hastane Yöneticisi” ödülünü aldım. Söz konusu ödülden önce de Hindistan’da Dünya Kadın Liderlik kongresinde “Süper Başarılı Kadın ödülü”nü almıştım. Oxford kökenli bir kuruluş olan Europe Business Assembly (EBA) tarafından verilen “En İyi Hastane” ödülüyle sağlıkta kalite anlamında çıtayı oldukça yükseltmiş olduk. Her yıl Avrupa'nın çeşitli ülkelerinde Avrupa İş Meclisi tarafından verilen bu ödülün başlıca kriterini kalite ve mükemmeliyet oluşturuyor. Tabi Londra bize bu ödülü verirken sadece akademik yapılanmamıza değil, Harvard üniversitesi ile yaptığımız iş birliğine ve otelcilik hizmetlerinin çok üstün seviyede olması gibi kriterlere, saygınlığa vs. bu tür kriterlere vermiş oldu. Nitekim yaratmış olduğumuz fark yurt içinde de takdir gördü ve 2018’in ilk ayında, Eshab-ı Kehf Vakıf Kültür Eğitim ve Araştırma Derneği tarafından verilen “Yılın Sağlık ödülü”ne hastanemiz layık görüldü.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Temmuz sayısında...