Burak Akgül: 1600 Yıllık Tarihi Bir Atmosferde Huzurlu Mekan’’ Manastır Lounge’’

Burak Akgül: 1600 Yıllık Tarihi Bir Atmosferde Huzurlu Mekan’’ Manastır Lounge’’ Burak Akgül: 1600 Yıllık Tarihi Bir Atmosferde Huzurlu Mekan’’ Manastır Lounge’’

Irmak Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Manastır Lounge Kurucusu Burak Akgül, Manastır Lounge’un Kuruluş Hikayesini ve Sunduğu Hizmetleri Klass’a Anlattı.  

1600 yıllık büyük tarihiyle herkesin dikkatini çeken Manastır Lounge, her gün binlerce misafirini ağırlamaya devam ediyor. 25 çeşit sıcak-soğuk alkolsüz kokteyl, kahvaltı ve yemek çeşitleriyle menüyü titizlikle oluşturan Manastır Lounge Kurucusu Burak Akgül, ayrıca sayısız kahve seçeneği ve müşterilerinin isteklerine göre oluşturduğu çeşitlerle de örnek bir ev sahipliği yapıyor. Misafirlerine ambiyansıyla büyük bir huzur yaşatan Manastır Lounge’un Kurucusu ve Irmak Holding Yönetim Kurulu Üyesi Burak Akgül ile Manastır Lounge’un kuruluş hikayesini, menüyü oluştururken nelere dikkat ettiğini ve sunduğu hizmetleri Klass okurları için konuştuk.

Burak Bey, Zeytinburnu-Merkez Efendi’de Rum-Ortodoks Kilisesi’nin hemen yanında çok önemli bir konumda bulunan Manastır Lounge’un kurucusu olarak çok fazla insanı mekanınızda ağılıyorsunuz. Buranın tarihini de anlatarak Manastır Lounge’un kuruluş hikayesinden bahsedebilir misiniz?
Manastır, İstanbul’un Zeytinburnu ilçesinde tarihi Merkez Efendi’ye bağlanan, Balıklı semtinde bulunan Rum Ortodoks ibadethanesine bağlı bir yerdir. Burası 554-560 yıllarında yapılan tarihi bir mekandır. Balıklı Meryem Ana Kilisesi karşısında bulunan manastırın da içinde bulunduğu tarihi binada önceden kiliseye bağlı bir fırın hizmeti veriliyormuş. O yıllarda yaklaşık 200 yıl hizmet verilmiş. Sonrasında Rumlar, Türkiye’den gittikten sonra buralar bir harabe haline gelmiş ama ibadethane her zaman devam etmiş. Önemli bir ibadethane olduğu için aktif olarak günde en az 5-6 otobüs ziyaretçi kabul ediyor. Burası 2009 yılında Erol Yumlu adı altında, Balıklı Rum Hastanesi’yle beraber orayla ilişkisi olan bir abimiz burayı restore etmiş. 2010 yılında aktif hale gelerek kilise ziyaretçilerinin çayını, kahvesini içmesi ve tatlısını yemesi için bir alan oluşturmuşlar. Pandemide her sektörün yaşadığı sıkıntılar gibi burada da sıkıntılar yaşandı. Sonrasında bize gelip burayı teklif ettiler. Üç ay gibi kısa bir sürede yaptığımız menü çalışmasıyla restoranı konsept bir mekân haline getirdik. İnsanlar buraya geldiğinde ne talep eder mantığıyla düşünerek hareket ettik. İnsanları nasıl buraya çekebiliriz, personeli nasıl burada mutlu edebiliriz, personeli mutlu ettikten sonra insanlara menüde hem fiyatlandırma konusunda hem de onlara hitap edecek tarzda oluşumu sağlarızı düşünerek çok özel bir konsept ve menü oluşturduk.

Manastır Lounge’un menüsünde neler bulunuyor?
Manastır Lounge’da alkolsüz dünya mutfağı menülerimizi misafirlerimize sunuyoruz. Alkolsüz olmasının sebebi ise önemli ibadathanelerinin yanında olması. Biz ibadethanenin saygısının sorumluluğunu alarak bu ortamı oluşturmadık. Etrafımızda Ortodoks, Katolik, Süryani, Müslüman mezarlıkları var. Burası cumartesi-pazar günleri ibadet günleridir ve aynı zamanda mezarlık ziyaretleri de çok fazla. Nezih ortamımızda insanlar yemeklerini yedikten sonra nargile hizmetini ve alkolsüz kokteyllerimizi sunuyoruz. 25 çeşit sıcak-soğuk alkolsüz kokteyl çeşidimiz var, kahve çeşitlerimiz ise sayısız. Hatta müşterilerimiz istediği tarzda bir şey seçerse onu da yapıyoruz. Nargile içmek isteyen müşterilerimiz için nargileleri dışardan danışmanlar eşliğinde alarak en kalitelilerini sunmaya özen gösteriyoruz.

‘ÇOK FAZLA PROFESÖRLE, GURMEYLE, İNFLUENCERLA ÇALIŞTIĞIMIZDAN DIŞARIDAN FAZLASIYLA TALEP ALIYORUZ’
Tarihi atmosferde huzurlu bir mekân yarattınız. Bu atmosferi oluştururken nelere dikkat ettiniz ve burada ne gibi hizmetler sunuyorsunuz?
Günümüzde bir mekâna gittiğinizde insanlar duman altından ve müzik sesinin fazla olmasından dolayı yanındaki kişinin konuşmasını bile duyamıyor ve rahatsız oluyor. Ben müzik danışmanlığını dışarıdan alıyorum, bizde çalan müzikler danışman şirketler tarafından yönlendiriliyor. Buranın ortamına göre bir müzik sistemi oluşturdum. İnsanlar yemek yerken müzik sadece kulaklarında çınlıyor. Yarattığımız konseptle insanlar mutlu oldu, menüyle de mutlu oldular ve artık bizim burada kendimize ait spesifik ve spesiyal ürünlerimizi sergilememiz kaldı. Ramazan ayına kadar buranın konseptini yeniden değerlendirmeye aldık. Çünkü ramazanda çok güzel bir ortamımız var. İki tane kapalı yerimiz var. Orada genellikle gruplarımızı ağırlıyoruz, doğum günü organizasyonlarımızı gerçekleştiriyoruz. Yazın 1000 metrekarelik çim alanı da açılışa sokacağız. Ayrıca biz burada bir vale sistemi oluşturmadık çünkü burada hemen hemen 100 kişiye ait bir otopark alanımız var ve yıkama da dahil bunun içine. Gelen misafirlerimiz araçlarını yıkamaya verebiliyorlar, ücretsiz otoparklardan da yararlanabiliyorlar. Biz Zeytinburnu’nda tarihi Merkez Efendi’nin içindeyiz ama müşteri kitlemizin sadece yüzde 10’unu burada oturanlar oluşturuyor. Bizim reklamlarımız gerçekten çok üst düzeyde, çok fazla profesörle, gurmeyle, influencerla çalıştığımızdan dışarıdan fazlasıyla talep alıyoruz.

Manastır buraya nasıl bir etkide bulunuyor?
Manastır büyük bir tarih. 1600 yıllık tarih dediğimizde her yerde bulunmayan bir şeyden bahsediyoruz. Buraya geldiğiniz zaman insan sesinin çok olmadığı, araba sesinin olmadığı ve bir tarihin göbeğinde durduğumuz için bir huzur oluşuyor. Burada çay da kahve de içseniz, yemeğinizi de yeseniz tarihin lezzetini ruhunuzda hissediyorsunuz. Buraya gelen yüzde 95 kesim her zaman bunu dile getirmiştir. İlk başta korkarak gelen insanlar sonrasında buraya gelmeyi alışkanlık haline getiriyorlar, bilgisayarını alıp sadece çalışmaya gelen misafirlerimiz dahi var.

Misafirlerinizin Manastır Lounge ile ilgili en çok söylediği sözler nelerdir?
Buraya gelen insanlar hiçbir şey yemese de içmese de buranın sakinliğiyle sadece oturmaktan bile huzur duyuyorlar. Mekânın en güzel yanlarından biri de basık olmaması. Mimarlarla burayı tasarlarken şemsiyesinden koltuklarına kadar her şeyi özenle oluşturduk. İnsanlar “Burada canım sıkılmadan saatlerce oturabiliyorum.” diyor. Personellerimiz misafirlerimize rahatsız edercesine sürekli bir şey ister misiniz diye sormuyor. Sabah akşam hiç fark etmeksizin her gün gelen gruplarımız oluyor. Çoğunlukla 15-20 kişilik kadın grupları geliyor ve benim en güzel reklamımı da bu gruplar yapıyor. Aynı zamanda kadınlar çocuklarını getirip buradaki yeşil alanlarda keyiflice oyun oynadıklarında ben gerçekten çok mutlu oluyorum.

İnstagram: manastir.lounge
 

Burak Akgül

Burak Akgül: 1600 Yıllık Tarihi Bir Atmosferde Huzurlu Mekan’’ Manastır Lounge’’ Burak Akgül