çocuklar ve yetişkinlerin konforlu vakitler geçirmeleri amacıyla Ataşehir’de çok farklı bir konsept olarak hayata geçirilen Kidguru, uzman eğitmenleri, sağlıklı besinleri ve fonksiyonel oyun alanlarıyla hizmet veriyor. çocuklara sanat eğitimleriyle birlikte eğlenceli vakitler geçirmesini sağlayan Kidguru, atölye çalışmaları ile çocukların hayal gücü ve yeteneğini geliştirmeyi amaçlıyor. Hazır konseptleriyle de özel günlerde başarılı hizmetler sunduklarını belirten Kidguru Kurucusu Ilgım Koç, çocuk gelişimi alanında verdikleri hizmetleri ve çalışma prensiplerini Klass’a anlattı.
“Ailelerin kendi evlerindeymiş gibi hissetmelerini sağlamak benim için önemliydi. Kidguru’da buna göre bir tasarım çalışması yaptık. çocuklar atölyelerde çalışmalarını yaparlarken anne-babaları burada keyifle çayını, kahvesini içsin, kitabını okusun istedim.”
çocuklar ve yetişkinlerin konforlu vakitler geçirmeleri için Ataşehir’de çok farklı bir mekanı hayata geçirdiniz. öncelikle sizden Kidguru’nun kuruluş hikayesini dinleyebilir miyiz?
Ben 10 yıldır inşaat sektöründe finans müdürü olarak çalışıyordum. İnşaat sektörünün biraz yavaşlaması, kız kardeşimin Fransa’da oyun bilimi okuması, anne olmam, Ataşehir’de oturmam ve bölgenin bu konudaki ihtiyaçlarının bilincinde olmamın hepsi birleşince “Kidguru” gibi bir fikir ortaya çıktı. Ortalama 6 aydır planladığımız ve çalışmalarını sürdürdüğümüz bu düşünceyi yaklaşık 1 ay önce hayata geçirdik. İnce ince ördük, tasarladık, düşündük. Burayı hayata geçirirken çok fazla kâr amacı gütmedik. özellikle annelerin, babaların, çocukların keyifle vakit geçirebilecekleri bir mekan olmasını istedik.
Kidguru’yu kurgularken nelere dikkat ettiniz?
öncelikle ailelerin kendi evlerindeymiş gibi hissetmelerini sağlamak benim için önemliydi. Kidguru’da buna göre bir tasarım çalışması yaptık. çocuklar atölyelerde çalışmalarını yaparlarken anne-babaları burada keyifle çayını, kahvesini içsin, kitabını okusun istedim. Burada özel eğitmenlerle birlikte çalışıyoruz. Herkes kendi alanında uzman eğitmenler. çünkü biz yaş gruplarına göre atölyeleri ayırıyoruz. 2, 4, 6 yaşlar ile 6-12 yaş arasına aynı eğitmen olmaz. özellikle 2-4 yaş arası özel bir eğitim gerektiriyor. Ben de o eğitmenleri özenli bir araştırma ile seçtim. çocuklarımız eğitmenleri sayesinde gayet keyifli bir şekilde atölye çalışmalarını gerçekleştiriyorlar. Bu zamana kadar hiç olumsuz eleştiri almadık.
2-2,5 yaş aralığındaki çocukların annelerinden ayrılmaları biraz daha zor olarak bilinir. Burada bunu nasıl sağlıyorsunuz?
çocuklar buraya geldiklerinde diğer arkadaşlarını da gördüklerinde anneyi bir anda unutabiliyorlar. 3 yaşında olmadıkları için yuvaya veremiyorsunuz ama 2 yaşındaki bir çocuk konuşabiliyor, yürüyebiliyor, ihtiyaçlarını söyleyebiliyor. Bu çocukların artık iletişime geçmesi lazım. Ama çocuklar için oyun grupları ve alanları çok kısıtlı. Onların özgür olup bir şeyler yapabileceği yerler parklar dışında yok. Park alanları da kış aylarında yine zor oluyor. Ama annesinin yanından ayrılmayan çocuklar buraya geldiklerinde diğer arkadaşlarını gördüklerinde 1 saatliğine de olsa özgürce hareket ediyorlar. Ayrıca biz çocukları burada sanatla buluşturduk. Atölye denilince akla ne geliyor bilmiyorum ama biz ressamları, çeşitli pop-up sanatçıların tasarımlarını çocuklarla tanıştırıyoruz. Mesela geçtiğimiz günlerde Monet’yi işledik. Monet’nin gölgeleri nasıl kullandığını çocuklara göstererek 4-8 yaş grubunda kendilerinin yetenekleriyle Monet tarzında bir şeyleri resmetmelerini istedik. Şu ana kadar Picasso ve Frida Kahlo yaptık. Aslında bir yandan da çocukları sanatla büyütüp eğlenceli vakit geçirmesini sağlıyoruz.
Fotoğraflar: Ahmet çevik
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Mart sayısında..