Türkiye'nin ‘Birlikte Paylaşalım’ sloganıyla ev sahipliğine aday olduğu 2024 Avrupa Futbol Şampiyonası (EURO 2024) için hazırlıklar tüm hızıyla devam ediyor. Ampute Milli Takım'dan Barış Telli’nin tanıtım elçisi olduğu EURO 2024’de Türkiye tek rakibi Almanya’yı geride bırakarak seçildiği taktirde karşılaşmalara İstanbul’da Olimpiyat Stadı ve Türk Telekom Stadı başta olmak üzere İzmit, Konya, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Antalya, Eskişehir ve Ankara’daki yeni statları ve tarihi güzellikleriyle muhteşem bir ev sahipliği yapacak. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, hükümetimizin bu organizasyonu alabilmemiz için büyük çaba sarf ettiğini söyleyen Türkiye Futbol Federasyonu Basın Danışmanı Ersin Düzen, “Nisan ayında UEFA’ya dosyamızı teslim edeceğiz. Bu dosyada hangi yatırımlara sahip olduğumuz, neler yapacağımız, Türkiye’ye EURO 2024’ün neden verilmesi gerektiği tüm detaylarıyla yer alacak. Dosya teslimlerinin ardından UEFA Yönetim Kurulu bizi ziyaret edecek ve yerinde incelemeler yapacak. Karar ise Eylül ayında açıklanacak” diyor. Heyecanla beklediğimiz ve gelişmeleri yakından takip ettiğimiz EURO 2024’ün alınması için bizlere büyük görev düştüğünü ve “Bizim EURO 2024’ü hep birlikte istememiz gerekiyor. Bir sosyal medya mesajı, bir kısa açıklama bile UEFA’ya vereceğimiz mesaj olacaktır. Hepimiz istersek ve bunu gösterebilirsek o zaman daha kıymetli olur” diyen Türkiye Futbol Federasyonu Basın Danışmanı Ersin Düzen ile Türkiye’nin EURO 2024 adaylığını, hangi aşamalardan geçildiğini ve bundan sonra ülkemizi hangi aşamaların beklediğini Klass okurları için konuştuk.
“Türkiye, EURO 2024 adaylık başvurusunu 2 Mart 2017’de UEFA’ya yaptı. Ardından UEFA, Almanya ve Türkiye’nin iki aday ülke olduğunu açıkladı. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, hükümetimiz bu organizasyonu alabilmemiz için büyük çaba sarf ediyor. Nisan ayında UEFA’ya dosyamızı teslim edeceğiz. Bu dosyada hangi yatırımlara sahip olduğumuz, neler yapacağımız, Türkiye’ye EURO 2024’ün neden verilmesi gerektiği tüm detaylarıyla yer alacak. Dosya teslimlerinin ardından UEFA Yönetim Kurulu bizi ziyaret edecek ve yerinde incelemeler yapacak. Karar ise Eylül ayında açıklanacak.”
“Ampute Milli Takımımız Avrupa Şampiyonu olduğunda Türkiye büyük bir mutluluk yaşadı. Barış Telli ve takım arkadaşları milli duygularımızın doruğa çıkmasını sağladı. Koltuk değnekleri ile amuda kalkıp o şampiyonluğu yaşaması, aslında Türkiye’nin mutluluk resmi olarak hafızalara kazındı. Böyle bir mutluluğun resmini çizen Barış, yönetim kurulumuzun kararı ile EURO 2024 elçimiz oldu. Bundan sonra süreci beraber yürüteceğiz.”
“Karşılaşmalara 9 şehir, 10 stat ev sahipliği yapacak. İstanbul’da Olimpiyat Stadı ve Türk Telekom Stadı. UEFA, final için 70 bin kapasite üstü istiyor. Bu yüzden Olimpiyat Stadı seçildi. İzmit, Konya, Bursa, Trabzon, Gaziantep, Antalya, Eskişehir ve Ankara diğer şehirlerimiz. Ankara’ya yeni stat yapılacak. 50 binden fazla kapasitesi olacak. Diğer şehirlerimizdeki statların hepsi yeni açıldı. Seçerken bunlar da göz önüne alındı. Ayrıca şehirlerdeki alt yapılar, ulaşım kolaylığı, tarihi ve doğal zenginlikler gibi unsurlar da bunda etkili oldu.”
“Rakibimiz Almanya 2006’da Dünya Kupası’nı yaptı. O dönem tüm statlar yeni yapılmış veya yenilenmişti. Türkiye’de son yıllarda 30’dan fazla stat yapıldı, hala yapılan projeler var. Bu stat devrimi bizim büyük avantajımız. Bir diğer konu gerek futbol gerekse diğer spor dallarında büyük organizasyonlar yaptık. Hepsinde de tebrik edildik. Bunlar bizim referansımız. Türkiye, spora olan yatırımları, devletimizin UEFA’ya verdiği güven, doğal güzellikleri, halkımızın sıcakkanlılığı ve futbola olan sevgimiz ile EURO 2024’ü alacaktır.”
“Bu süreci sadece bakanlıklar ve TFF yönetmemeli. Bizim EURO 2024’ü hep birlikte istememiz gerekiyor. Bir sosyal medya mesajı, bir kısa açıklama bile UEFA’ya vereceğimiz mesaj olacaktır. Hepimiz istersek ve bunu gösterebilirsek o zaman daha kıymetli olur.”
Ersin Bey, öncelikle Türkiye’nin Euro 2024 adaylığı sürecinden bahsedebilir misiniz? UEFA bu zamana kadar adaylık konusunda Türkiye’yi hangi aşamalardan geçirdi ve bundan sonra ülkemizi hangi aşamalar bekliyor?
Türkiye, EURO 2024 adaylık başvurusunu 2 Mart 2017’de UEFA’ya yaptı. Ardından UEFA, Almanya ve Türkiye’nin iki aday ülke olduğunu açıkladı. TFF, ekim ayında organizasyonun hangi şehir ve statlarda olacağını kamuoyuna duyurdu. Sırada, EURO 2024 için sloganımız ve logomuzun belirlenmesi vardı. TFF, bunun için üniversitedeki gençlerimize güvendi ve bir yarışma yapıldı. 2.5 ay süren yarışmada binlerce öğrenci bu konuya kafa yordu ve ocak ayında yönetim kurulumuzun kararıyla ‘Birlikte Paylaşalım’ sloganımızı, Gençlik ve Spor Bakanımız Osman Aşkın Bak’ın da katıldığı toplantıyla halkımıza duyurduk. Mart ayının başında adaylık dosya içeriğimizi tamamladık. Başta Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan’ın önderliğinde, hükümetimiz bu organizasyonu alabilmemiz için büyük çaba sarf ediyor. Bunun için devlet garanti mektupları alındı. Nisan ayında UEFA’ya dosyamızı teslim edeceğiz. Bu dosyada hangi yatırımlara sahip olduğumuz, neler yapacağımız, Türkiye’ye EURO 2024’ün neden verilmesi gerektiği tüm detaylarıyla yer alacak. Dosya teslimlerinin ardından UEFA Yönetim Kurulu bizi ziyaret edecek ve yerinde incelemeler yapacak. Karar ise Eylül ayında açıklanacak.
Tüm bu adaylık sürecinde kurul ve TFF olarak yaptığınız çalışmalar neler?
TFF, UEFA’nın belirlediği koşullara ilişkin çalışmaları yaparak dosya içeriklerini hazırladı. Tüm garanti mektuplarını TFF bizzat topluyor. Bunun yanı sıra, aday şehirlerimizdeki yerel yönetimlerin hepsi ziyaret edildi. Valilik ve belediyelere adaylığımız anlatıldı. Gelecek projelerin 2024 düşünülerek de şekillendirilmesi yönünde tavsiyelerde bulunuldu. TFF, bu sürecin her aşamasında var. Başkan Yıldırım Demirören’in önderliğinde, 1. Başkan Vekili ve UEFA Yönetim Kurulu üyesi Servet Yardımcı ile İcra Kurulu üyesi Cengiz Zülfikaroğlu, içinde bulunduğumuz adaylık sürecinin lokomotifi konumundalar.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Nisan sayısında...
Fotoğraflar: Ahmet çevik
Mekan:Mövenpick İstanbul Hotel