Dişeti hastalıkları, en yaygın sağlık sorunlarından biridir. Dişeti sağlığının ağız ve genel sağlık açısından çok önemli bir yere sahip olduğunun altını çizen Periodontolog Dr. Med. Dent. Laçin Berber, dişeti problemlerinin tedavi edilmesiyle birçok hastalığın kontrolünün ve bazılarının da önlenebilmesinin mümkün olabileceğini belirtiyor. Diş kayıplarında uygulanan implant işleminin de uzun ömürlü olabilmesi için sağlam dişeti temellerinin oluşturulması gerektiğini söyleyen ve uzun süredir Medilab labaratuvarları ile ortak bir çalışmanın içinde olan Dr. Laçin Berber, dişeti sağlığının önemini Klass’a anlattı.
Laçin Hanım, öncelikle dişeti hastalıkları neden önemlidir ve bunların belirtileri nelerdir?
Dişeti Hastalıkları, dişeti ve dişleri destekleyen dokuları etkileyen enfeksiyon hastalıklarıdır. Yapılan araştırmalar diş kayıplarının büyük çoğunluğunun diş çürüklerinden değil, dişeti hastalıklarından kaynaklandığını göstermektedir. Dişeti hastalıkları 30 yaşından sonra neredeyse 10 kişiden 9 kişide görülmektedir. Bu hastalıklar çok ilerlemeden fark edilebilir bir belirti vermeden sinsice ilerlediklerinden, erken teşhis edilmeleri, tedavinin başarısı açısından önemlidir. Hasta sigara içmiyorsa (sigara hastalığı maskeliyor), ilk belirti kanamadır. Dişetlerinde kendiliğinden bir kanama varsa sorun ilerlemiş olabilir. Dişetlerindeki şişlik, kızarıklık, çekilmeler, ağızda kötü koku ve tat, dişlerde sallanmalar, uzama ve yer değiştirmeler de başlıca belirtilerdir.
Dişeti tedavisi olmak neden önemlidir?
öncelikle genel sağlığımız, kendi dişlerimizin uzun yıllar ağızda kalması ve yapılacak tüm restoratif uygulamaların iltihapsız, sağlıklı bir zeminde olabilmesi için dişeti sağlığı çok önemlidir. Bu tedaviyi bir binanın altyapısının sağlamlaştırılmasına benzetebiliriz. Alt yapı sağlam olursa, üste yapılan tüm restorasyonlar (dolgu, protez, hatta implantlar) da sağlam ve uzun ömürlü olmaktadır. Dişeti tedavisi her zaman ilk sırada yapılmalı ve ilk muayeneyi periodontologlar yapmalıdır.
Peki, dişeti hastalıkları hangi sistemik hastalıklarla ilişkilidir?
Dişeti hastalıkları küresel bir dağılım gösterir ve en yaygın sağlık sorunlarındandır. Birçok sistematik hastalık için risk faktörü ya da nedeni olabileceği ve bu hastalıkların şiddetini artırabileceği düşünülmektedir. Felç, pnomoni, diyabet, ateroskleroz, gebelikte görülen istenmeyen durumlar (erken ve düşük ağırlıklı doğumlar ve preeklampsi gibi), baş-boyun, akciğer kanserleri, obezite, romatoid artrit, Alzheimer, iltihapsal bağırsak hastalıkları (Chron hastalığı gibi), erektil disfonksiyon ile ilişkili olabileceğine dair çalışmalar mevcut. Dişeti problemlerinin önlenmesi ve/veya tedavisiyle birçok hastalığın önlenebileceği ileri sürülmektedir. Tıp hekimlerinin kaynağı belli olmayan hastalıklarda dişhekimi konsültasyonu istemesi çok önem taşımaktadır. Bu anlamda Medilab ile yaklaşık 4,5 yıldır birlikte çalışarak, kaynağı bilinmeyen pek çok sağlık sorununu, titizlikle ve güven içinde çözüyoruz.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Ağustos sayısında...
Röportaj: Erdi Kartal
Fotoğraflar: Mert Can Alşahin