Doç. Dr. Başak Bostancı:Lazer Tedavisinde Göz Ardı Edilmemesi Gereken Detaylar Vardır

Doç. Dr. Başak Bostancı:Lazer Tedavisinde  Göz Ardı Edilmemesi  Gereken Detaylar Vardır Doç. Dr. Başak Bostancı:Lazer Tedavisinde Göz Ardı Edilmemesi Gereken Detaylar Vardır

Dünya Göz Etiler’den Doç. Dr. Başak Bostancı, Lazer Ameliyatları ile İlgili Merak Edilenleri Klass’a Anlattı  


Miyopi, hipermetropi ve astigmatizma gibi kırma kusurlarının tedavisinde uygulanmakta olan en yaygın yöntem olan lazer ameliyatları ile gözlük ve kontakt lenslerden kurtulmak mümkün. Lazer tedavisinde başarılı sonuca ulaşmak için kişiye özel tedavi seçiminin yanı sıra doğru doktorun, gelişmiş teknolojinin ve ameliyathane koşullarının da sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade eden Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Doç. Dr. Başak Bostancı, Dünyagöz Hastaneleri’nde yıllardır uygulanan ve yüzbinlerce kişinin kırma kusurlarının düzeltildiği lazer ameliyatları ile ilgili merak edilenleri Klass okurları ile paylaştı. 



Gerekli tetkik ve muayeneler yapıldıktan sonra, kişinin göz yapısı, genel sağlık durumu ve sosyal ihtiyaçları göz önüne alınarak gerçekleştirilen lazer ameliyatlarının oldukça güvenli olduğunu belirten Doç. Dr. Başak Bostancı, “Lazer ameliyatlarının başarısını belirleyen en önemli unsurlardan bir tanesi, hastaların bu operasyona uygun olup olmadıklarını ya da hangi ameliyat türüne uygun olduklarının belirlenmesini sağlayan tetkiklerin doğru cihazlarla yapılıp doğru değerlendirilmesidir. Lazer öncesi değerlendirmede kullanılan en yeni teknolojiler ile üretilmiş cihazları kullanarak göze lazer uygulanacak doku olan korneanın yapısının, düzeltilecek göz numarasına uygunluğunu saptıyor ve bu sayede hastalarımıza en doğru tedavi yöntemini önerebiliyoruz” diyor. 

HASTANIN KARAKTERİSTİK ÖZELLİKLERİNE GÖRE YÖNTEM BELİRLENİYOR
Lazer ameliyat süreci hakkında detaylı bilgiler veren Doç. Dr. Başak Bostancı, “Ameliyat öncesinde bahsettiğimiz üzere göz muayenesi yapılır ve hastanın çeşitli özelliklerine göre doğru yöntem belirlenir. Ameliyattan en az bir gün önceki sürede hastalardan makyaj, parfüm, krem gibi kozmetik ürünleri kullanmamaları istenir. Ameliyat sırasında, göze damlatılan damlalar yoluyla uygulanan anestezi ile herhangi bir ağrı hissedilmez ve operasyon süresi her göz için 5-10 dakika civarındadır. Ameliyat sonrasındaki 24-48 saatlik aralıkta da kontrol muayenesi gerçekleştirilerek bir sorun olmadığı teyit edilir. Bunun ardından birkaç gün içinde görüş netleşir ve görme kalitesi artar” şeklinde konuşuyor.

UYGUN CİHAZLARLA, TECRÜBELİ ELLERDE YAPILAN LAZER TEDAVİSİ GÜVENLİDİR. 
Hastaların en büyük endişelerinden birinin lazer cerrahilerinin güvenilirliği olduğunu belirten Doç. Dr. Başak Bostancı “Lazer tedavisiyle ilgili mevcut olan bilgi kirliliği hastaların kafasında çokça soru işaretine yol açıyor. Lazer tedavilerinde uygulama, kornea denen gözün en dış kısmına yapılmaktadır. Ağrılı bir ameliyat olmayan bu cerrahilerden sonra hasta direk evine gidebilir. Çok fazla sorulan başka bir yönü de lazer tedavisi olanların ileride katarakt gibi başka bir göz ameliyatı olamayacağıdır ki bu da tamamen geçersizdir; lazer olanlar ileride her türlü göz ameliyatını rahatlıkla olabilirler.” diyor.  


BAŞARILI BİR OPERASYON İÇİN TÜM DOĞRULARIN BİR ARADA BULUNMASI GEREKİYOR
Lazer tedavisinde başarılı sonuca ulaşmak için kişiye özel tedavi seçiminin yanı sıra doğru doktorun, gelişmiş teknolojinin ve ameliyathane koşullarının da sağlanmasının zorunlu olduğunu ifade eden Dünyagöz Etiler Hastanesi’nden Doç. Dr. Başak Bostancı “Hastanenin teknolojik ve hijyenik altyapısı sağlandığında, ameliyat malzemeleri kişiye özel ve tek kullanımlık olduğunda, lazer tedavi ve tetkikleri için tüm teknolojik altyapı oluşturulduğunda ve hasta, lazer konusunda deneyimli ve uzman doktorla buluştuğunda kusursuz bir tedavi ortamı oluşmaktadır. Lazer ameliyatının kısa sürmesi operasyonun basit bir operasyon olduğunu ifade etmez. Gelişen teknolojinin üstünlüklerinden yararlanılır ve insan eliyle yapılacak birçok aşama cihazlarla tamamlanır. Hastaların çoğu ameliyatın ertesi günü günlük hayatına devam edebilir” dedi.

KİMLER LAZER AMELİYATI OLABİLİR?
18 yaşını tamamlamış, göz derecelerinde son 6 ayda 0 yarım numaradan az değişiklik olan, -8 numaraya kadar miyopisi , -6 diyoptriye kadar astigmatı ve +4 diyoptriye kadar hipermetropisi olan, kornea doku kalınlığı yeterli, diyabet, romatizma gibi sistematik hastalığı bulunmayan, gözlerinde göz tansiyonu gibi başka bir hastalık bulunmayan, ön muayenede göz yapısı ameliyata uygun bulunan kişiler lazer cerrahisi olabilir.

LAZER AMELİYATI OLUNACAK HASTANEDE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
Teknolojik ve hijyenik altyapı, hekim deneyimi ve lazer konusundaki uzmanlığı, tedavi ve tetkikler için gerekli teknolojik altyapının var olması, ameliyatta kullanılacak bütün tıbbi malzemelerin tek kullanımlık olması, gözün farklı branşlarında hizmet verilip verilmediği gibi konular hastanelerde dikkat edilmesi gereken hususlardan.
 

Doç. Dr. Başak Bostancı