Elnur Hüseynov: Obezite Dünyada Çok Ciddi Bir Sağlık Sorunudur

 Elnur Hüseynov: Obezite Dünyada Çok Ciddi Bir Sağlık Sorunudur Elnur Hüseynov: Obezite Dünyada Çok Ciddi Bir Sağlık Sorunudur

Avrupa Şafak Hastanesi Obezite ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Elnur Hüseynov, Obezite Cerrahisi ile Obezite Tedavi ve Yöntemlerini Klass'a Anlattı.  

Obezite ve Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Elnur Hüseynov, obezitenin dünyada çok ciddi bir sağlık sorunu haline geldiğini belirterek obezite cerrahisi için uygun bir aday olmak için, beden kitle indeksinin esas alındığının altını çizdi. Yaşam kalitesini büyük ölçüde düşüren ve birçok farklı hastalığın da habercisi olan obezite cerrahisi için, bazı şartların yerine getirilmesi ve ameliyat kriterlerine uygun olmak gerektiğini ifade eden başarılı doktor, bariatrik cerrahi prosedürlerine uygun olabilmek için, vücut kitle indeksinin  40 kg/m²’nin üzerinde (morbid obez yani ileri derecede obez) üzerinde olması veya vücut kitle indeksi  35-40 arası olup aşırı şişmanlığa bağlı tip 2 şeker hastalığı, hipertansiyon, uyku apnesi gibi sorunların olması gerektiğini vurguluyor. Bu değerlerin altındaki ölçülere obezite cerrahisi uygulanmayacağını belirten Op. Dr. Elnur Hüseynov, obezite cerrahisi ile obezite tedavi ve yöntemlerine dair merak edilenleri Klass okurlarıyla paylaştı.

Elnur Bey, siz Obezite ve Genel Cerrahi alanında uzman bir isimsiniz. Okuyucularımız için sizi tanıyabilir miyiz?
Üniversitede tip eğitimimi Azerbaycan'da bitirdim. 2013 ve 2018 yılları arasında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde genel cerrahi ihtisasımı aldım. Yaklaşık 5 senedir bu uzmanlık alanında faaliyetlerimi sürdürüyorum. Çeşitli özel hastanelerde çalışarak mesleğime devam ettim. Yaklaşık 2 senedir Avrupa Şafak Hastanesi'nde çalışmaktayım.

Obezite Cerrahisi nedir?
Obezite dünyada çok ciddi bir sağlık sorunudur. Kronik hastalık da diyebiliriz buna. Biz hangi hastalara obez hasta diyoruz? Vücut kitle indeksini değerlendirip buna göre hastaları kategorize ediyoruz. Vücut kitle indeksi hesaplamasını ise şöyle yapıyoruz. Hastanın kilosu bölü boyu metrekaresini hesapladığımızda ortaya bazı değerler çıkıyor. Bu değerler 18, 5 kg/m² ile 24, 9 kg/m² aralığında olduğunda hastanın ideal kiloda olduğunu bildirirken  25 kg/m² ile 29, 9 kg/m² arasındaki sonuçlar hastanın ideal kilosunun üstünde olduğunda gösterir. Obez sınıfına giren hastalar ise vücut kitle indeksi 30 kg/m² ile 39, 9 kg/m² arasında olurken 40 kg/m² üzerindeki sonuçlar ise bize hastanın süper obez olduğunu gösterir. Her kiloya ve her klasa göre tedavi yöntemleri değişmektedir.

Obezite tedavi ve yöntemleri nelerdir?
Ameliyatlı ve ameliyatsız tedavi yöntemleri mevcut. Ameliyatsız tedavi yöntemlerine mide balonunu örnek verebiliriz. Vücut kitle indeksi 25 ve üstünde olan herkese uygulanabilir. Fazladan 15-20 kilosu olan hastalara daha çok öneriyoruz. Yine fazla kilosu olup da anesteziye engel bir durum olduğunda kişiye bir miktar kilo verdirip ameliyata alabiliyoruz.  Vücut kitle indeksi 40'm üstü olan herkese ise ameliyat uygulanabilir iken vücut kitle indeksi 30-35'in arasında şeker, tansiyon, kalp rahatsızlığı, düzensiz şeker ve tansiyon gibi yandaş hastalığı olan hastalarda obezite cerrahisi uyguluyoruz. Obezite cerrahisinin 3 yöntemi vardır. Bir hacim kısıtlayıcı. Örneğin tüp mide ameliyatları. İki emilim bozucu cerrahiler. Üçüncü sınıfta ise karışık ameliyatlar. Örneğin By-pass cerrahileri. Bunlar hem hacim kısıtlayıcı hem de emilim bozucu cerrahiler kısmına girer. Biz hastalarımıza daha çok tüp mide ameliyatı yani mide küçültme ameliyatı öneriyoruz. Diğer by-pass cerrahilerini genellikle uzun süreli şeker hastalığı olanlar, düzensiz şekeri olanlar ve insülin kullanan hastalara öneriyoruz.

Tüp Mide Ameliyatı nasıl yapılıyor?
Midenin yüzde 75-80'lik kısmı çıkartılıyor, yerine yüzde 20-25'lik kısım kalıyor. Bununla birlikte hastalar çok fazla yiyemiyor. Bu hacim kısıtlayıcı cerrahi dediğimiz durum. Ama biz mucizeler yaratmıyoruz, aslında yalnızca hastanın porsiyonlarını küçültüyoruz. Kalorisine çok değinemiyoruz. Bunun sebebi hasta iki köfte ile doyacağı yerde onun yerine çikolata yerse yüksek kalori ile verdiği kiloları tekrar geri alır. Ameliyat öncesi hastalarımızı mutlaka geniş bir check-up, geniş bir kan tahlili, endoskopi, konsültasyon, ultrason gibi işlemlerden geçiriyoruz. Bunlarda herhangi bir sorun, sıkıntı çıkmıyorsa hastayı ertesi gün ameliyata alıyoruz. Ameliyat yaklaşık 1-1,5 saat sürüyor. Hasta ameliyattan sonra 2 gün yatıyor ve sonrasında taburcu ediyoruz. Ameliyat sonrasında ise mutlaka en az 1 sene diyetisyen ve psikolog desteği ile hastamızı sık takip ediyoruz.

Türkiye'de obezite ciddi bir sorun mudur?
Fazlasıyla ciddi bir sorun. Avrupa'da Türkiye neredeyse 1. sırada. Bu problemle uğraşan çok fazla hastamız var. Bunun sebepleri arasında insanlar ne yazık ki doğru dürüst beslenemiyor. Öğün atlama, fast food tüketimi, gazlı içecekler, az miktarlı ama çok kalorili gıdaların sık tüketimi sonucu kilo alımı kaçınılmaz oluyor.
 

Elnur Hüseynov