Türkiye’nin dört bir yanında sosyal sorumluluk duygusu ve inancı ile topluma katkıda bulunan Nuhoğlu ailesi üyelerinin kurduğu Nuhoğlu ve Aile Yakınları Vakfı önemli sosyal sorumluluk projeleri ile Trabzon’un Hayrat ilçesini sosyal, kültürel ve ekonomik yönden kalkındırmaya devam ediyor. Vakıf, Hayrat’ta açtığı çocuk ve Sanat Merkezi ile geleceğe yatırım niteliğindeki projelerine bir yenisini daha ekledi. Projenin mimarları Nuhoğlu Vakfı Başkanı Hayri Nuhoğlu, Kadıköy Belediyesi çocuk Sanat Merkezi Proje Koordinatörü Yeşim Altınay ve projenin destekçisi Devlet Tiyatroları Eski Genel Müdürü, Oyuncu Tamer Levent ile Hayrat çocuk Sanat Merkezi’ni tüm detaylarıyla Klass okurları için konuştuk.
“Her bölgede böyle bir sanat evinin olması gerekir. çocukların öğleden sonra gelip keyifli zaman geçirebileceği, ödevlerini yapabileceği ve evine mutlu bir şekilde dönebileceği bir ortam kazandırdık. Bizler yetişkin insanlar olarak bu amaçla bazen bir spor merkezine bazen de lüks bir mekâna gidip kendimizi mutlu etmeye çalışıyoruz. Bu açıdan böyle yerlerin var olması önemli.”
“Bana göre en büyük kazanımımız çocukların yüzünde yarattığımız değişim. çocuklarımız 20 kişilik bir grupla Belediye Başkanı’nın evine gidip misafir olarak orada piyano çaldı. Bu değişimin en önemli göstergesi. çocuklarımız artık özgüven sahibi oldu.”
“Böyle bir projenin geleceğe yatırım olarak düşünülmesi de bence bir sanattır. Orada gelişen çocukların da diğer alanlarda aktif olmasını sağladığımız zaman Hayrat, Türkiye ve dünyaya örnek olacak.”
Hayri Bey, köklü bir aile olan Nuhoğlu ailesini temsil eden ve birbirinden önemli projelere imza atan Nuhoğlu Vakfı’nın Başkanı olarak görev alıyorsunuz. öncelikle Vakfınızdan genel olarak bahsedebilir misiniz?
HAYRİ NUHOĞLU: Vakfımız 1996 yılında Nuhoğlu aile üyeleri ve yakınları tarafından kuruldu. Vakfın kurulurken ki esas amacı aile ve yakınlarına hizmet vermekti. Bizden önceki yönetimlerde vakfı kamu yararına açmak düşüncesi olmasına rağmen bu gerçekleşmedi. Vakfımızın yaptığı en önemli çalışmalardan bir tanesi Onursal Başkanımız ömer çetin Nuhoğlu döneminde yapılan eğitim seferberliği projesiydi. çetin Ağabey’in döneminde eğitim seferberliği dışında meyve bahçesi projesi de yapıldı. Ailemiz Karadeniz’in en büyük ailelerinden birisidir. Günümüzde Karabük’ten Erzurum’a kadar birçok şehre yayılmış durumda. Hayrat’taki varlıkların birçoğunun mülkiyeti ailemizin üzerinde. Kaymakamlık binasını, Belediye binasını, Jandarma Komutanlığı binasını bizler hibe ederek Hayrat’ı büyüttük. Hayrat Kaymakamlığı’nın arsası da Nuhoğlu ailesinin. Nuhoğlu Vakfı’nın kamu yararına açılması için yetki aldık. Amacımız vakfın sadece aile ve yakınlarına destek veren bir Vakıf olarak bilinmesinin önüne geçmek. Vakfımız uzun zamandır geri dönüşümsüz burs da verdi.
Hayrat çocuk Sanat Merkezini açarak önemli bir projeyi hayata geçirdiniz. Projenin nasıl ortaya çıktığını ve merkezinizde ne gibi faaliyetler yürüttüğünüzü sizden dinleyebilir miyiz?
H.N: Bir gün uçakla yaptığımız bir seyahat esnasında Kadıköy Belediyesi eski Başkanı Aykut Nuhoğlu ve Başkan Yardımcımız Zafer Nuhoğlu ile Hayrat için ne yapabileceğimiz hakkında konuşurken eğitim ve sanatla ilgili bir proje yapmaya karar verdik. Uçaktan inince planlarımızı nasıl şekillendirebileceğimiz konusunda Belediye Başkanıyla bir görüşme gerçekleştirdik. Bizim için en büyük şans Kadıköy Belediyesi çocuk Sanat Merkezi Proje Koordinatörü olan Yeşim Altınay’la beraber çalışmaktı. Kendisi bu işin başından sonuna kadar projenin eğitimle ilgili ayağında bize çok yardımcı oldu. Projemize 2018 yılında 120 öğrenciye eğitim vererek başladık. Dört tane öğretmenimiz var. 4-14 yaş arası çocuklar merkezimizde eğitim alıyor.
Hayrat çocuk Sanat Merkezi bünyesinde birçok çocuk sanat ile iç içe büyüyor. Bu merkez bünyesinde ne gibi projeler gerçekleştiriyorsunuz?
H.N:Mesela geçtiğimiz yıl Yeşim Hanım, Kadıköy çocuk Sanat Merkezi korosu ve orkestrasını bizim kurduğumuz Hayrat çocuk Sanat Merkezi’ndeki öğretmen ve öğrencilerle bir araya getirmeyi teklif etti. O zaman Hayrat çocuk ve Sanat Merkezi’nde henüz müzik aletleri çok iyi çalınmıyordu ama bir koro oluşmuştu. İki koroyu bir araya getirerek Hayrat’ta bir konser düzenledik. Bu etkinlik bir çocuk şenliğine dönüştü. Onursal Başkanımız çetin Nuhoğlu’nun sahibi olduğu Tırsan’da 23 Nisan’a özel bir konser etkinliği düzenledik. öğretmenleriyle beraber 10 öğrenci bu konser için Hayrat’tan İstanbul’a geldi. Bu etkinlikte çocukların yaptıkları resimlerden oluşan bir sergi ve mini bir orkestra konseri verildi. Orada beni mutlu eden en büyük şey çocuklardaki değişimi görmekti. çocuklar kalabalığın önüne şarkı söyleyip enstrüman çaldılar. Yerel sanatçılarımıza da her zaman sahnede yer veriyoruz. Yeşim Hanım’ın teklifiyle bir resim yarışması düzenleyerek dereceye giren çocuklara ödüller verdik. Hayrat’ta her 30 Ağustos’ta aile buluşmamız gerçekleşiyor. Her 23 Nisan’da da Tırsan’da buluşuyoruz ve bu etkinliklerde Hayrat çocuk Sanat Merkezi’ndeki çocuklara yer vermek istiyoruz. Vakfımızın çok önemli başka projeleri olsa da şahsen çocuk ve Sanat Merkezi projesine diğer projelerden daha çok değer ve ağırlık verdim. Tam anlamıyla bu merkezin projesi diyemesek bile bu projenin ön ayak olmasıyla vakfın himayesinde 1500 kitapla başlayarak bir kitap kafeyi faaliyete geçirdik. Şu anda 5000 adet kitabimiz var. öğrenciler hem ders çalışıp hem de salonun teknolojik donanımından faydalanabiliyor. Aynı zamanda sosyal bir ortam içerisinde çeşitli etkinlikler yapıyorlar. Kütüphane bünyesinde aynı zamanda özel günlerde konserlerin düzenlediği bir konser alanı da var. Hayrat’ta kadınlarımızın vakit geçirebilecekleri sosyal bir ortam yoktu. Kadınlar da aileleriyle beraber bu kafeye gelip aynı şekilde tüm imkanlardan yararlanabiliyor. Bunun yanında bazı sorunlarımız da var. İş insanları memleketlerini kalkındırmayı amaçlayan vakıflara yardım konusuna biraz duyarsızlar. Böyle bir ihtiyaç da hissetmiyorlar. Hayrat’a gelip çocuk ve Sanat Merkezi’ne uğramayan iş insanlarımız var. İnsanların doğup büyüdüğü yere karşı kayıtsız kalması bizi üzüyor.
Devamı ve daha fazlası Klass Magazin Aralık sayısında...