Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir”

Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir” Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir”

Esel Menajerlik Kurucusu Eser Elgür, Menajerlik Mesleğinin Oyuncu İçin Taşidiği Hayati Önemi Ve Doğru Menajerle Çalişmanin Anlamini Klass’a Anlatti Mücevher, yazarlık ve ressamlık alanlarında çok önemli proje ve çalışmalara imzasını atan, iş hayatında olduğu kadar sanat dallarına olan ilgisi ve bu alandaki başarısıyla da adından söz ettiren Eser Elgür, yönetmen olan kız kardeşinin desteği ile bir menajerlik şirketi kurdu. Dizi-film projeleri için genç yetenekler yetiştirmek ve Türkiye’ye yeni oyuncular kazandırmak için çalışmalarını yoğunlaştıran Eser Elgür, yakın bir zamanda uluslararası film festivallerine katılmayı hedefliyor. Esel Menajerlik kurucusu Eser Elgür ile menajerlik mesleğinin neden profesyonel bir şekilde icra edilmesi gerektiğini, iyi bir oyuncu olmanın yollarını ve gençlerin bu sektörde karşılaştığı zorlukları Klass okurları için konuştuk.  

Eser Hanım, sizi yazarlık geçmişiniz ile tanıyoruz ancak son zamanlarda yeni bir girişime imza atarak menajerlik alanına adım attınız. Menajerlik kariyerinize nasıl başladınız?
Menajerlik kariyerime kız kardeşimle bir yapım şirketi kurarak başladık. Onun sayesinde bu sektöre atıldım. Ben yaklaşık 20 senedir kitap yazıyorum. Yazdığım romanlardan sonra senaryo denemeleri yapmaya başladım. Ve bir sanat programı yapmak istedim. Bu tarihler arasında da Başkent İletişim’e gittim. Başkent İletişim Akademisi’nde yazmam gerektiğini düşünerek ilk senaryo denemelerime başladım. Sonrasında bunu çekmek, canlandırmak istedim. Kız kardeşim bana bu konuda destek oldu ve ilk kısa metraj filmimizi beraber çektik. Sonra baktım ki aslında bu sektörden oldukça fazla insan tanıyorum. Zaman içinde çok fazla yapımcı ve yönetmenle tanışma fırsatım oldu. Sonrasında Craft oyunculuk atölyesine katıldım. Burada gençlerin çok önemli bir sorununu tespit ettim. Hepsinin gerçek bir menajere ihtiyaçları var. Ben de aynı zamanda kız kardeşime destek olmak amacıyla bu işi yapabileceğimi düşündüm. Zamanla bu işte başarılı olabileceğime inanmaya başladım. Çünkü gençler bana oldukça fazla güvendi. Ben her birinin bir şirket bünyesinde ilerlemesini uygun gördüğüm için menajerlik şirketimi kurmaya verdim.
“TÜRKİYE’DE ÇOK İYİ MENAJERLER OLDUĞU GİBİ
BİR O KADAR DA KÖTÜ MENAJERLER VAR”


Bir menajer olarak başarıyı nasıl tanımlıyorsunuz ve bunun için hangi stratejileri kullanıyorsunuz?
Menajerlikte başarı öncelikle oyuncunun başarısıdır. Önemli olan çizgisi olan oyuncu karakterini yaratabilmektir. İsmi olmayan bir oyuncuyu aldığımız zaman halk onu bir şekilde tanıyacak ve tanıdığı noktada da aklında bir imaj oluşacak. Bu imajın güzel bir imaj olması, ona yakışır bir imaj olması önemli. Onun dik durmasını sağlayacak şekilde menajerin yaşamına zaman zaman müdahale edebilmesi gerektiğini düşünüyorum. Ben biraz da Amerikanvari sistemden bahsediyorum. Türkiye’de çok iyi menajerler olduğu gibi bir o kadar da kötü menajerler var.

Amerika’daki menajerlik sistemi ile Türkiye’deki menajerlik sistemi arasındaki farklar nelerdir?
Ben bu işi yapmaya karar verdiğim zaman araştırmalara başladım. Yurt dışındaki menajerlerin çok profesyonel bir şekilde çalıştıklarını gördüm. Oyuncuların psikolojisi, para yönetimi, kariyer yönetimi ve sosyal medyası gibi hayatının her alanıyla ilgileniyor. Ailesini ve çevresini tanıyor. Bazı cast ve menajerlik şirketleri oyuncusunun ismini bile bilmiyor. Ben ise hepsinin ailesini tanırım, zaaflarını bilirim. Ne yapmak istediklerini ve nasıl bir duruşlarını bilirim. Aramızdaki fark da bu.
“HEPSİ BENİM
EVLADIM GİBİ OLDU”


Gelecekte menajerlik alanında ne gibi değişiklikler olacağını ön görüyorsunuz?
Bizim amacımız kendi yapım şirketimize yetiştirebileceğimiz yeni isimler çıkartabilmek. Ben daima ‘no name’ oyuncu adaylarını alıyorum. Ancak hepsi eğitimli ve kalbini bu işe vermiş, sebat etmeye hazır kişiler. Zaten bu işe teslim olmayan bir kişinin evrilmesi de çok zor oluyor. Hepsi benim evladım gibi oldu. Onları iyi yerlerde görmek istiyorum. Onların da beni bırakmayacağını biliyorum. O yüzden bu mesleği uzun süre ömrüm yettiğince yapmak istiyorum.
Genç yeteneklerle çalışma konusunda en önemli prensipleriniz neler?
En önemli prensiplerimden bir tanesi disiplindir. Disiplini olmayan bir insan benimle asla çalışamaz ve geçinemez. Bunun yanında ezberlerinin de kuvvetli olması lazım. Yani her karaktere göre bir cast var. Ancak disiplini olmayan, ezberini tam yapmadan gelen bir insana benim verebileceğim bir zamanım ve emeğim yok.

“DOĞRU ZAMANDA VE
DOĞRU PROJEDE OLMAYI BİLMELERİ LAZIM”


Gençlerin sektörde karşılaştığı en önemli zorluklar neler? 
Kesinlikle iyi bir menajerlerinin olmaması. Dünyanın en güzel tasarımın da yapsanız, onu tanıtmada eksik kalırsanız hiçbir zaman başarıya ulaşamazsınız. Doğal olarak doğru zamanda, doğru yerde ve doğru projede olmayı bilmeleri lazım. Burada da menajerin rolü ortaya çıkıyor. Bazen çok iyi bir proje geldiğinde eğer onun karakterine veya duruşuna zıt düşüyorsa o projeyi kabul etmemesi gerekir. Kariyer yönetimini bilmeyen, markalaşmayı bilmeyen, işletmeyi bilmeyen bir insan menajerlik yapamaz. Menajerlik işçi bulma kurumu değildir. Menajer oyuncunun kaşesini yükseltip onu parlatabilecek projelerde hakkını savunarak rahat çalışmasını sağlayacak insandır. Bunun yanında bir hukuk departmanını, muhasebe departmanı ve sosyal medya departmanınızın olması gerekir. Oyuncunun bu konularda çok iyi bir şekilde yönlendirmelisiniz. Bunların yanında bir de her bir oyuncu için bunları farklı şekillerde yönetebilecek kapasiteye sahip bir asistan ile çalışmalısınız.
Bu konuda genç oyuncu adayların en çok dikkat etmesi gereken hususlar nelerdir?
Bugün genç oyuncu adayları menajerlere artık güvenmiyor. Şirketleri bile olmayan bir sürü insan kendisini menajer olarak tanıtıyor. Böyle bir insanın bir oyuncunu hakkını savunması mümkün değildir. Bundan dolayı sözleşmeli bir şekilde çalışmak çok büyük bir önem taşıyor. Bu iş ancak bu şekilde etik ve doğru bir şekilde ilerleyebilir.

Peki, sizin bu sektördeki planlarınız nelerdir?
Yapım şirketi olarak bir film çekmeyi planlıyorum. Hayalim filmimi yurt dışında bir festivale yollayabilmek. Özellikle Venedik Film Festivali’ne gönderebileceğim bir hikayem var. Bunu çekmeyi planlıyorum.

“BAZEN ATTIĞINIZ BİR İMZA KARİYERİNİZİ ÇOK KÖTÜ ETKİLEYEBİLİR”

Menajerlik sektöründe birtakım değişimler yaşandı ve yeni trendler ortaya çıktı. Bu durum genç yeteneklerin kariyerini nasıl etkiliyor ve bu konuda genç oyunculara ne tür tavsiyeler verirsiniz?
Genç oyunculara her şeyden önce kendilerini sürekli olarak eğitmeleri gerektiğini söylüyorum. Bir oyuncunun 60 yaşına da gelse eğitimi kesinlikle bırakmaması lazım. Ancak oyunculuğa yeni başlamış insanların kötü menajere denk gelmemesi en önemli husus. Bazen attığınız bir imza sizin kariyerinizi çok kötü etkileyebilir. Bundan dolayı kime ve neye imza attıklarına mutlaka dikkat etmeliler. Çalışacakları insanın vizyonunu ve iş potansiyelini çok iyi değerlendirmeliler.
 
Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir” Eser Elgür
Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir” Eser Elgür
Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir” Mars Baykal,Selen Jiyan Çiçek, Eser Elgür,Cemre Çağatay
Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir” Mars Baykal,Selen Jiyan Çiçek, Eser Elgür,Cemre Çağatay
Eser Elgür : “Bir Menajerin En Önemli Özelliği, Çizgisi Ve Karakteri Olan Oyuncu Yaratabilmektir” Ramazan Tetik,Hamza Efe Kapucuoğlu, Mehmet Naci Şenocaklı, Eser Elgür, Ege Çokgezen