Esra Çevik : “Genç Sanatçilari Desteklemek Amaciyla Ruzy Gallery’yi Hayata Geçirdim”
Ruzy Gallery Kurucusu Esra Çevik, Sanat Tutkusunu Ve Ruzy Gallery’nin Amacini Klass’a Anlatti Görsel sanatlara olan tutkusunu profesyonel bir düzeye taşıyarak “Sonsuz merak” mottosu ile Ruzy Gallery’yi hayata geçiren Esra Çevik, genç sanatçıları çağdaş ve yenilikçi bir platformda buluşturmayı hedefliyor. Açılışını Türkiye’nin en önemli sanatçıları arasında yer alan Ahmet Güneştekin’in özel seçkilerinden oluşan bir sergiyle gerçekleştiren Ruzy Gallery, çağdaş sanatın İstanbul’daki merkezlerinden birisi ve sanatseverlerin en önemli buluşma noktalarından birisi olmaya aday. Ruzy Gallery Kurucusu Esra Çevik ile sanatla tanışma sürecini, bir sanat galerisi açma fikrinin nereden geldiğini ve Türkiye’de sanata olan ilgiyi Klass okurları için konuştuk.
Sanat Tutkusunu Ve Ruzy Gallery’nin Amacini Klass’a Anlatti
Görsel sanatlara olan tutkusunu profesyonel bir düzeye taşıyarak “Sonsuz merak” mottosu ile Ruzy Gallery’yi hayata geçiren Esra Çevik, genç sanatçıları çağdaş ve yenilikçi bir platformda buluşturmayı hedefliyor. Açılışını Türkiye’nin en önemli sanatçıları arasında yer alan Ahmet Güneştekin’in özel seçkilerinden oluşan bir sergiyle gerçekleştiren Ruzy Gallery, çağdaş sanatın İstanbul’daki merkezlerinden birisi ve sanatseverlerin en önemli buluşma noktalarından birisi olmaya aday. Ruzy Gallery Kurucusu Esra Çevik ile sanatla tanışma sürecini, bir sanat galerisi açma fikrinin nereden geldiğini ve Türkiye’de sanata olan ilgiyi Klass okurları için konuştuk.
Esra Hanım, öncelikle sizi tanıyarak sanatla tanışma sürecinizi öğrenebilir miyiz?
Eğitim hayatım sonrasında bir süre finans sektöründe çalıştım. Ancak sanata olan merakım özellikle görsel sanatlar konusunda yıllar içinde artarak hayatımın çoğu bölümünde var oldu ve bu merakım uzun yıllar boyunca hep bir hobi, bir koleksiyonerlik boyutunda devam etti. Bu tutkumu sadece kendi özelimde tutmadan başka bir boyuta taşımak, idealleri ve hedefleri olan bir galeri kurma hayalimi gerçekleştirmek amacı ile Ruzy’yi kurdum.
“SANATIN HER DALI
HEP İLGİMİ ÇEKMİŞTİR”
Çağdaş Sanat’ın İstanbul›daki yeni adresi Ruzy Gallery ile sanatın farklı dönemlerine odaklanarak çağdaş sanat tutkunları için özgün bir ortam oluşturmayı basardınız. Galeri açma fikri nasıl oluştu?
Aslında sorunuzda güzel bir yere değindiniz: “Sanatın farklı dönemleri.” Bu cümleye gelmeden önce kısaca Ruzy’nin açılma sürecinden bahsedeyim: Özel yaşantımda sanatın her dalı hep ilgimi çekmiştir ve saygıyla takip etmişimdir. Özellikle görsel sanatlara olan ilgim biraz tutku boyutunda. Yıllarca bu tutkumu bir hobi, bir koleksiyonerlik boyutunda bireysel olarak devam ettirdim. Bu ilgimi ve merakımı sanatı ve sanatçıyı, özellikle genç sanatçıları, çağdaş ve yenilikçi bir platformda ve profesyonel boyutta desteklemek amacıyla Ruzy Gallery’yi “Sonsuz merak” mottosu ile hayata geçirmeye karar verdim.
Çalışmalarınızın içeriğine nasıl karar
verirsiniz?
Bu içerik çalışmaları ekip olarak güncel şartlara göre karar verilecek bir konu olmasıyla birlikte; Ruzy Gallery’nin temel hedefleri genç sanatçıları desteklemek, onların yeteneklerini sergilemelerine imkan sağlamak ve sanatseverlerle buluşturmak noktasında bir alan yaratmak. Yaklaşık 1 yıllık galeri sergi programımızı bu ana fikirle yaptık, tabi ülkemizin önde gelen sanatçılarından Ahmet Güneştekin ile bu yolculuğa başlama kararı bizim için ayrıca bir mutluluk oldu.
Daha çok nasıl eserler ilgi görüyor?
Ben “Sanat” kelimesinin geçtiği bir yerde ayrım yapmayı doğru bulmuyorum, Sanat ile ortaya çıkmış, sanatçının emeğini verdiği her eser değerlidir ve kendi özelinde ilgi görür, bu tamamen sanatseverlerin takdiri ile ilgilidir.
Ekip olarak mı çalışıyorsunuz? Çalışma arkadaşlarınız kimlerden oluşuyor?
Ben, galeri direktörüm Polina Somochkina, galeri asistanımız Seda Çelik ve kurumsal danışmanım Begüm Güney’den oluşan bir ekibimiz var. Ancak deyim yerindeyse kamera arkasında emek veren ve sergi hazırlıklarımızı yaptığımız çok özel bir ekibimiz de ‘sonsuz merak’ konusunda pay sahibidir. Bu da ufak bir tüyo olsun.
Sanatçılarla iletişime geçerken hangi noktaları dikkate alıyorsunuz?
Açılışımızı ülkemizin en önemli sanatçılarından Ahmet Güneştekin’in özel seçkilerinden oluşan bir sergi ile gerçekleştirdik. İlk etapta çağdaş sanat özelinde çalışmalar yapmak istiyoruz. Klasikler ve 20. Yüzyıl Türk Sanatı apayrı bir tutkudur benim için. Bu alanda çalışmaları olan, yaratıcı fikirler ile yola çıkılmış disiplinleri, özel teknikler ile harmanlayan genç sanatçılara ağırlık veren bir anlayışımız var.
Türkiye’de sanata ve sanat galerilerine
olan ilgiyi nasıl buluyorsunuz?
Ekonomik duruma rağmen sanat dünyası oldukça aktif kalmaya devam ediyor. Türkiye’de büyük sanat fuarları düzenlenirken, Türk galerilerinin stantları dünya çapında önemli sanat fuarlarında giderek daha sık yer almakta. Türk sanatına olan talebi gösteren bir işaret olarak Türk sanatının fiyat politikası her geçen yıl artıyor. Ayrıca Tate Modern ve İBB’nin iş birlikleri gibi devlet tarafından düzenlenen büyük projeler de ayrıca heyecan verici. Bu tür projeler genel olarak halkın sanata olan ilgisini arttırıyor.